Ryktena har kommit och gått under stora delar av 10-talet, men det skulle dröja till hösten 2020 innan de första Mac-datorerna med Apple-processorer landade.

Första steget mot att dumpa Intel är taget. Apple slog på stort när det var dags att introducera Mac med arm-processorer. Redan i första omgången fick företagets mest populära dator, Macbook Air, den nya processorn. För Macbook Pro finns fortfarande Intel-versioner att köpa. För Macbook Air är M1 det enda valet.

Så mycket hade kunnat gå fel här. M1 är i princip en hjärntransplantation för alla nya Macar.

Det är få gånger som Apple har riskerat att kasta ut babyn med badvattnet, men det har hänt förr. I Iphone X bytte Apple till en helt ny biometrisk inloggningsmetod, en ny design och ett nytt sätt att navigera – allt på en och samma gång.

Jag skrev då hur mycket som hade kunnat gå fel, men att det i slutändan blev så mycket bättre.

Även med M1 ser Apple ut att landa på fötterna.

De första testerna visar att M1-Macarna lyckas vara oerhört snabba samtidigt som strömförbrukningen är låg. Att vända sig bort från Intel kan vara problematiskt för kompatibiliteten med befintlig mjukvara, men även här går det åt rätt håll. Apples egna program är såklart uppdaterade för M1, och fler tredjepartsprogram kommer att uppdateras. Photoshop är på väg, Office-paktet likaså. Chrome för M1 är redan här.

IOS-appar på Mac är fortfarande rörigt, men Rosetta 2 som ”översätter” Intel-program till M1 tycks vara rasande snabbt. Många program utvecklade för Intel-arkitekturen går i själva verket snabbare under Rosetta – det är faktiskt inget annat än häpnadsväckande.

Så långt allt väl. Väldigt väl.

Men nu håller vi ögonen på några saker. Vi har uttryckt oro för säkerheten i Big Sur. Hur ser framtiden ut för extern grafik på Mac – kommer det med M1X? Och har vi helt förlorat möjligheten att köra andra operativsystem på Mac?

Vi väntar också på ett, känns det som, oundvikligt nytt formspråk för Mac. De första demonteringarna tyder på att det finns en del utrymme kvar med M1:s nya, lilla logikkort. Ännu en gång reser det frågan varför Apple inte passade på att göra de nya Mac-modellerna kompaktare, med en ny design. Det känns som att det är hög tid för den där efterlängtade Macbook Pro 14 tum, som det ryktats om så länge.

Kanske är den säkraste vägen att byta intern arkitektur först och sedan blåsa nytt liv i utsidan år 2021. I vilket fall som helst är M1 en imponerande rivstart. Det är verkligen omdanande, där mycket hade kunnat gå fel – men det här kan bli väldigt bra. Mac har helt enkelt sin Iphone X-stund just nu.