Med IOS 14, Ipad OS 14 och Mac OS 11 Big Sur har Apple lagt till en funktion för trådlösa hörlurarna Airpods och Airpods Pro som kan verka helt fantastisk för en del användare och idiotisk för andra.

Hörlurarna kan nämligen byta vilken enhet de är anslutna till automatiskt för att följa med dig när du går från Iphone till Mac, till Ipad och tillbaka till telefonen. Om du oftast håller på med en enhet åt gången är det så klart praktiskt att slippa parkoppla varje gång du byter enhet. Men om du ofta använder till exempel din Mac och Iphone samtidigt kan Airpods bli galna och byta hur som helst fram och tillbaka.

Säg att du sitter vid Macen och jobbar med hörlurarna på för att lyssna på musik, men också fipplar med din Iphone. Plötsligt upphör musiken eftersom lurarna nu tror att du ska börja använda telefonen istället för datorn, vilket leder till argt tandagnisslande. Det är här enkelt att fixa!

Så stänger du av automatiskt enhetsbyte

Inställningen för det här ligger på varje enhet du har parkopplat Airpods med, och gäller för just den enheten. För att se inställningarna måste du vara ansluten till hörlurarna på den enheten, det vill säga de kan inte ligga på laddning i etuiet eller vara kopplade till en annan enhet just då.

Inställningar

På Iphone och Ipad

Öppna Inställningar -> Bluetooth. Tryck på den lilla i-ikonen till höger om hörlurarna i listan över anslutna prylar (anslut först om de inte är anslutna). Tryck på Anslut till denna Iphone/Ipad och byt från Automatiskt till Senaste anslutning till denna Iphone/Ipad.

På Mac

Öppna Systeminställningar -> Bluetooth. Klicka på Alternativ till höger om hörlurarna i listan. Ändra inställning för Anslut till denna Mac från Automatiskt till Senaste anslutning till denna Mac.

Du måste göra inställningen på samtliga enheter för att Airpods aldrig automatiskt ska byta vilken enhet de är anslutna till.

Inget stöd på Apple TV än

För de som brukar använda sina Airpods med Apple TV kan vi tyvärr meddela att automatiskt enhetsväxling inte fungerar med TV OS 14. Det kan så klart tillkomma med en uppdatering, men när den här artikeln publiceras finns det inte.