Varken Airtags eller Airpods Studio visades upp på tisdagens event. I den nya tidens kompakta, förinspelade Apple-event ägnades alla 50 minuter, som väntat, åt att presentera en ny generation Mac.

För första gången vet vi nu vad Apple Silicon kommer innebära för framtidens datorer från Apple.

Läs även: Här är Apples nya processor M1

För kontorsarbetaren och hemmapluggaren ger nya Macbook Air, med Apples åttakärniga M1-processor, dig en dator med mer än tredubbel prestanda, avsevärt bättre batteritid, möjlighet att köra samma appar på datorn som på telefonen, samtidigt som den är garanterat tyst utan fläkt. Dessutom 500 kronor billigare än tidigare. Det är bara att tacka och ta emot.

Ett generationsskifte för Mac

Även Macbook Pro 13 tum (den billigare varianten med två portar) samt, något överraskande, Mac Mini uppdaterades med samma omvälvande prestandaförbättringar vad gäller strömförbrukning, generell prestanda, grafikprestanda samt prestanda avseende maskininlärning.

Det är en bra början på ett generationsskifte för Mac, men det mest intressanta är att se hur snabb accelerationen blir efter denna rivstart.

Hur länge dröjer det innan alla våra favoritprogram, som inte kommer från Apple, uppdateras för denna nya generation Mac? Hur drägliga blir ännu ej anpassade program under Rosetta 2?

Och så klart, hur ser resten av Mac-serien ut?

Inte för att tona ned vilket arbete som går in i att skifta arkitektur för miljoner och åter miljoner Mac:ar som kommer att hamna på fler skrivbord och soffbord i denna pandemins tidevarv – men de modeller som uppdaterades torde också ha varit de enklaste att hiva in en arm-processor i.

Framför allt Macbook Air och Macbook Pro 13 tum är de modeller som mest tilltalar den breda massan, det är datorer för användare som sällan har väldigt specifika krav på sina maskiner.

Näst att uppdateras blir Macbook Pro 16 tum och Imac-serien, där det ska bli väldigt intressant att se vad Apple Silicon kan erbjuda. Rykten har talat om en variant av M1 (M2? M1X?) med 12 kärnor.

Och minst lika spännande – hur ser en Mac Pro med Apple Silicon egentligen ut, med dess kortplatser, diskreta grafikkort och möjlighet till efterhandskonfigurering?

Att Apple började i mindre skala, med Macbook Air och Macbook Pro, är inte alls förvånande. Tvärtom var det precis vad förhandsspekulationerna sade. Inte heller att designen blev densamma är någon överraskning.

Ändå är det inte helt utan besvikelse att Apple inte tog möjligheten att tänka om. En svalare, snabbare, snålare arkitektur borde kunna leda till en helt ny hårdvarudesign. Istället ser datorerna precis likadana ut. Samma vikt, samma form, samma Touch Bar i Macbook Pro.

Självklart hänger också frågan om pekskärm i luften. Att en Mac kan köra IOS-appar är det bästa argumentet hittills för Apple att förse sina datorer med pekskärm, även om man hittills varit väldigt skeptiska till det (och av goda, ergonomiska skäl, ska sägas).

Apple M1 är ingen liten lansering

Det vore fel att kalla M1 i Mac för en försiktig lansering. Apple själva slår, såklart, på den stora trumman med ord som ”den största generationella förändringen hittills för Mac”, och det är nog helt sant.

Men även Apple själva sade att det vi såg idag är långt ifrån komplett. Bland annat yttrades meningar som att ”vi har en lång väg framför oss” och ”vi ser fram emot 2021, och att ge ännu fler fantastiska upplevelser…”

2020 gav oss utan tvekan en ny typ av Mac, men kanske kommer 2021 bli desto mer betydelsefullt för framtidens dator från Apple.

Apple MacBook Air (2020) - 1,1GHz DC 8GB 256GB 13" Pris vid test: 10989 kr.

Bästa pris just nu: 10590 kr