Äntligen är Mac tillbaka i rampljuset, detta efter Apples beslut att satsa på egen processor med namnet M1 och lanseringen av det nya operativsystemet Mac OS Big Sur.

I den här artikeln tar vi en närmare titt på den nya modellen av Macbook Pro som är utrustad med M1-processorn, vilket innebär åtta processorkärnor, åtta grafikkärnor och åtta gigabyte arbetsminne. Dessutom erbjuds en lcd-skärm på 13,3 tum, en ssd-enhet på 256 gigabyte, ett litiumpolymerbatteri på 58,2 wattimmar och en strömadapter på 61 Watt (usb-c).

Processorprestanda

Apple hävdade på sitt One More Thing-event den 10 november att M1-processorn i den nya 13-tumsmodellen av Macbook Pro är upp till 2,8 gånger snabbare än den fyrkärniga Intel Core i7-processorn på 1,7 gigahertz som fanns som tillval i den föregående modellen.

Vi har inte möjlighet att jämföra med just den modellen, men vi har tre andra modeller av Macbook Pro tillgängliga. Det här är datorerna som vi har utgått från i våra jämförelser:

  • Macbook Pro 13 tum med en fyrkärnig Intel Core i5-processor på 1,4 gigahertz (finns inte längre att köpa)
  • Macbook Pro 13 tum med en fyrkärnig Intel Core i5-processor på 2,0 gigahertz (finns fortfarande att köpa)
  • Macbook Pro 16 tum med en åttakärnig Intel Core i9-processor på 2,4 gigahertz (finns fortfarande att köpa)

Nu är det dags att redogöra för testresultaten och vi kan redan nu säga att vi är rejält imponerade av M1-processorn.

I det första testet använde vi oss av mätverktyget Geekbench 5. Ju högre poäng desto bättre.

Geekbench 5
Geekbench 5

När det gäller användningen av en kärna krossar nya Macbook Pro med M1-processor övriga modeller. Jämfört med 13-tumsmodellen på 1,4 gigahertz ger den 85 procent högre prestanda och jämfört med 13-tumsmodellen på 2,0 gigahertz ger den 34 procent högre prestanda. Jämfört med 16-tumsmodellen handlar det om en förbättring med 40 procent.

I testet med flera kärnor är skillnaden ännu större vad gäller 13-tummarna. Där är den nya M1-modellen 91 procent snabbare än modellen med 1,4 gigahertz och 68 procent snabbare än modellen med 2,0 gigahertz. Skillnaden gentemot 16-tummaren är dock mindre, men då är det som sagt en Core i9-processor i den och inte en Core i5-processor.

I Cinebench R23 är skillnaden 87 respektive 54 procent vad gäller 13-tummarna, men i det här fallet får 16-tummaren något bättre resultat än M1-modellen.

Cinebench R23
Cinebench R23

I Cinebench R20 är resultatet betydligt jämnare och det är bara sju procents skillnad mot modellen på 1,4 gigahertz. Här är 16-tummaren vinnaren, framför allt om du använder dig av flera kärnor.

Cinebench R20
Cinebench R20

Grafikprestanda

Apples M1-chipp erbjuder inte bara en processor utan även en grafikprocessor med åtta kärnor som ersätter Intels grafik-kretsar, som sitter i de tidigare modellerna. De sistnämnda lämpar sig för vardagsuppgifter, men inte för krävande uppgifter eller spel.

Vi valde att jämföra resultaten för Rise of the Tomb Raider och Civilization VI, två spel som i skrivande stund inte har optimerats för M1.

Rise of the Tomb Raider
Rise of the Tomb Raider

Trots att spelen körs via emuleringsverktyget Rosetta 2 får vi ut betydligt fler bildrutor per sekund med den nya M1-modellen jämfört med Intel-modellerna.

Civilization VI
Civilization VI

Faktum är att vi till och med får bättre resultat med upplösningen 1 920 x 1 200 på M1-modellen än med den lägre upplösningen 1 280 x 800 på Intel-modellerna, vilket är imponerande!

För att få ett hum om potentialen hos optimerade spel lät vi testa både OpenCL och Metal med hjälp av mätverktyget Geekbench 5 Compute. Resultatet är en förkrossande seger för M1-modellen, vilket du kan se i diagrammet nedan.

Geekbench 5 Compute
Geekbench 5 Compute

Inte bara snabb i tester

Naturligtvis är tester inte allt, det är även viktigt att datorn upplevs som snabb vid vardaglig användning och så är definitivt fallet med nya Macbook Pro.

Alltifrån att starta program till att öppna fönster går betydligt fortare än tidigare. I Safari laddas webbsidor snabbare och det går även smidigare att bläddra uppåt eller nedåt.

När Craig Federighi demonstrerade hur snabbt det går att väcka de nya M1-modellerna från viloläget på Apples november-event var det en ögonöppnare för många av oss som tagit för givet att det måste ta ett visst antal sekunder.

För att få ut full prestanda behöver programmen du använder dig av vara optimerade för det nya M1-chippet. Vissa utvecklare erbjuder separata versioner för Apple- och Intel-processorer, andra väljer att satsa på universella versioner som fungerar på båda plattformarna.

De flesta av Apples egna program har redan optimerats för M1-processorn, däribland Imovie och Garageband.

Imovie
Imovie

Vi testade att exportera ett filmklipp på 30 minuter i upplösningen 720p, det tog 132 sekunder på nya Macbook Pro med M1-processorn. Som jämförelse tog det 218 sekunder på en Macbook Pro med Intel Core i5-processor på 2,0 gigahertz.

Vi valde även att exportera ett 42 minuter långt ljudklipp till mp3 i Garageband, vilket tog 57 sekunder på nya Macbook Pro med M1-processor. Som jämförelse tog det 82 sekunder på modellen med Core i5.

Maximalt 16 gigabyte arbetsminne

M1 är som vi tidigare påpekat ett systemchipp, något som innebär att det innehåller betydligt fler komponenter än bara en processor.

Fördelarna med den här lösningen är många, bland annat att det ger högre prestanda och tar mindre plats på moderkortet. Men det finns en klar nackdel också: Det inte går att uppgradera mängden arbetsminne i efterhand.

Med andra ord måste du bestämma dig för om du vill ha åtta eller 16 gigabyte arbetsminne redan när du beställer ditt exemplar och sedan får du nöja dig med det tills det är dags att skaffa ny dator.

Nya Macbook Pro med M1-chipp
Foto: IDG

Professionella användare som behöver mer än 16 gigabyte arbetsminne bör sålunda hålla fast vid Intel-varianterna av Macbook Pro tills vidare. Dessa kan nämligen uppgraderas till 32 gigabyte.

Troligtvis kommer vi få se 32 gigabyte även i M1-modellerna på sikt. Det är bara att härda ut till dessa släpps om det är ett måste för dig.

Imponerande batteritid

Förutom högre prestanda har det nya M1-chippet ytterligare en klar fördel, det slukar nämligen betydligt mindre resurser än Intels processorer.

Det innebär rejält förbättrad batteritid, vilket är en minst sagt välkommen nyhet. Enligt Apples siffror ska vi kunna använda datorn upp till 20 timmar innan vi behöver ladda den, ett påstående som vi har kontrollerat.

Batteritid
Batteritid

I vårt test spelade vi upp en film i helskärmsläge som vi lät rulla på tills batteriet var urladdat. Det tog 18 timmar på M1-modellen, vilket kan jämföras med 10 timmar för Intel-modellerna. Det är en häpnadsväckande förbättring, om än något kortare än vad Apple påstår.

Oförändrad design

Den nya M1-modellen av Macbook Pro har samma design, tangentbord och Touch Bar som de föregående modellerna, vilket vi inte har något emot.

Touch Bar
Touch Bar

Vi är emellertid besvikna över att Apple valt att hålla fast vid upplösningen 720p i den inbyggda webbkameran. Visserligen har de förbättrat bildkvaliteten ett snäpp med hjälp av ny mjukvara, men vi hade ändå föredragit en uppgradering till 1080p, som mer eller mindre är standard nuförtiden.

I likhet med de föregående 13-tummarna finns det bara två portar och dessa är placerade på vänster sida av datorn. Portarna har stöd för thunderbolt och usb 4, det går att koppla in en hubb vid behov.

Portar
Portar

En annan sak som går att klaga på är att det endast går att koppla in en extern skärm, låt vara att den numera kan ha 6k-upplösning. Har du behov av att koppla in fler skärmar får du välja de dyrare Intel-modellerna av Macbook Pro.

Inte heller går det att använda externa grafikkort, något som kan skrämma bort en del professionella användare.

Slutsats och omdöme

MacWorld rekommenderar

Nya Macbook Pro med M1-processor är kort och gott en väldigt bra dator. Vi är imponerade av både prestanda och batteritid, det här är onekligen ett stort steg för Apple.

Apple har bytt processorer vid flera tillfällen tidigare, först från Motorola till IBM och därefter till Intel. Men det här bytet spelar i en helt egen division.

Visserligen behöver mjukvaran uppdateras för att få ut maximal prestanda, men det är bara en tidsfråga innan de flesta populära program har optimerats för M1-processorn. Tills dess kan du köra dina gamla program med klart acceptabel prestanda via det inbyggda emuleringsverktyget Rosetta 2.

För vissa användare kan det som sagt vara värt att vänta med att hoppa på M1-tåget, till exempel om du har behov av mer arbetsminne eller vill köra ett externt grafikkort. Likaså om du är beroende av mjukvara som inte fungerar bra ihop med Rosetta 2.

Men för de flesta användare är nya Macbook Pro ett utmärkt köp redan i dag. Du kommer knappast att ångra ditt val om du väljer att slå till redan nu.

Test: Roman Loyola
Översättning och bearbetning: Mikael Markander

Betyg: 5 av 5