Nu är den här: Apples första egenutvecklade processor för Mac. Den kallas M1 och det är ingen högoddsare att gissa att M:et står för Mac. I den här artikeln går vi igenom allt vi vet om den – vilket än så länge inte är fullt så mycket som vi skulle önska.

Läs mer om första Macarna med Apple M1:

System-on-chip

Precis som A-processorerna i Iphone och Ipad, och S-processorn i Apple Watch, är M1 ett så kallat system-on-chip eller soc. Det innebär att den rymmer vad som i princip är en komplett dator, eller i alla fall alla delar av en dator som rör utförandet av beräkningar och logik. Det handlar i det här fallet om följande komponenter:

Apple M1
Foto: Apple

Cpu med åtta kärnor

M1 har åtta cpu-kärnor: fyra högpresterande med 192 KB instruktionscache, 128 KB datacache och 12 MB delad L2-cache; fyra högeffektiva med 128 KB instruktionscache, 64 KB datacache och 4 MB delad L2-cache. Apple påstår att de högpresterande kärnorna är ”världens snabbaste”, jämfört med ”de snabbaste laptopprocessorerna på marknaden”. Testerna gjordes med både benchmarktest (gissningsvis Geekbench) och utvalda program och mätte enkeltrådad prestanda.

Vad Apple fokuserar på mest är inte ren prestanda utan prestanda per watt, som företaget påstår har tagit ett skutt uppåt från Intels bästa laptopchipp, med hela tre gånger högre effektivitet. Enligt Apple matchar M1 Intels snabbaste laptopprocessor (som är på 45 watt) redan vid 10 watt.

Gpu med åtta kärnor

Även grafikkretsen har ”upp till” åtta kärnor. I de tre modeller som hittills har släppts betyder det sju kärnor i den billigare modellen av Macbook Air och åtta i alla andra, inklusive den dyrare Macbook Air-modellen. Apples egna tester på Macbook Air med åtta gpu-kärnor visar på mellan 2,2 och 5,3 gånger högre prestanda i grafiktunga program (mest i egna Final Cut Pro, minst i 3d-programmet Shaper3d). Apple har bara ett speltest: Shadow of the Tomb Raider, som har 3,1 gånger fler bilder per sekund.

Prestanda per watt
Foto: AppleApple sätter stort fokus på hur effektiv den nya processorn är – tre gånger högre prestanda per watt jämfört med Intels bästa, utlovar företaget.

16-kärnig Neural Engine

Apples egenutvecklade maskininlärningsprocessor Neural Engine har blivit betydligt biffigare även i Iphone 12:s A14-processor och får ännu fler kärnor i M1. 11 biljoner beräkningar per sekund ska den klara. Det här är en del i processorn som blir extra intressant att hålla koll på framöver när utvecklare börjar utnyttja den ordentligt. Adobe kommer garanterat använda det för alla Sensei-funktioner i Photoshop, liksom Skylum i Luminar och många andra.

Apple har testat med ai-baserad bildredigering på en Mac Mini och jämfört med den gamla Intel-baserade modellen ger M1 hela 15 gånger högre prestanda på maskininlärningsberäkningar.

Andra komponenter

Förutom de tre stora rymmer M1 även en rad andra komponenter, också de viktiga. Framför allt är det Apples egna signalprocessor som tar rådatan från Facetime-kameran och förvandlar det till färdiga bildrutor med bättre kvalitet än tidigare. M1 har också särskilda komponenter för snabb och effektiv kryptering med aes och för kodning och avkodning av media som hevc, samt en ny thunderbolt-styrkrets och Secure Enclave för lagring av krypteringsnycklar.

Arkitekturen
Foto: Apple

Gemensamt minne

Minnet sitter inte direkt i M1-chippet utan återfinns som vanligt i separata dram-kretsar. Men Apple har valt en helt annan arkitektur än på de Intel-baserade Macarna, med något företaget kallar ”unified memory”. Det handlar om att minnet delas av alla processorns komponenter. Apple har ändrat de grundläggande dataformaten, så att det inte är någon skillnad på hur till exempel gpu:n lagrar bilddata och hur cpu:n gör det. Vilken komponent som helst kan läsa vilken data som helst.

Det här resulterar enligt Apple i högre hastighet och mindre strömförbrukning då processorn helt kan skippa kostsamma kopieringar mellan olika minnen. På Intel-Macar kan Apple till exempel tala om hur hög bandbredd de har åstadkommit mellan processorn och grafikkortet – på M1 behövs ingen bandbredd alls.

De tre nya Macar Apple har lanserat har alla 8 eller 16 GB minne, fastlött på moderkortet. Men en sak vi redan nu undrar är hur Apple kommer göra med de Mac-modeller som traditionellt har utbytbart minne: Imac och Mac Pro. Framför allt den senare är omöjlig att tänka sig utan plats för ytterligare minne. Det är också osäkert om och hur Apple Silicon kommer stödja fristående grafikkort. De nya Macarna med M1 har inte stöd för egpu, men precis som med minnet är det svårt att tänka sig en Mac Pro utan möjlighet att köpa till fler grafikkort.

M1
Foto: Apple