Testad produkt: Apple Airpods tredje generationen
Pris: Från 2 026 kronor på Prisjakt

Airpods har länge varit standardvalet för dig som bara vill ha ett par praktiska proppar som du kan använda för samtal, och musiklyssnande utan att ha några större krav på ljudkvaliteten. För alla som verkligen lyssnade på musik eller som ville ha finesser som brusreducering var i stället Pro det uppenbara valet. Nu kommer tredje generationens Airpods och ställer allt på ända genom att ha det mesta och bästa från de andra och till ett vettigt pris.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Skönare i örat, lättare att använda, bättre ljud och längre batteritid. Tredje generationens Airpods bockar av allt vi hade på önskelistan. Med alla nya finesser är detta i praktiken Airpods Pro utan brusreducering och med en öppen öronsnäcksdesign. För dig som inte behöver brusreducering kan du alltså spara en dryg tusenlapp på att välja Airpods 3 i stället.

Positivt

  • Förvånansvärt bra ljud och basåtergivning
  • Mycket bättre batteritid och laddningshastighet
  • Skönare att bära och bättre hantering

Negativt

  • Öppna proppar läcker ljud både in och ut
Apple Airpods tredje generationen
Foto: Jonas EkelundNya Airpods ser mer ut som Pro än som den gamla modellen

Design och konstruktion

De nya propparna har samma idé som gamla Airpods där de är öronsnäckor snarare än proppar. Det vill säga att de sitter i ytterörat i stället för att det är en silikonkudde som går in i örongången. Det är bekvämare för de som har känsliga öron och låter dig höra omgivningen när du är ute och går eller sitter i en vänthall där det kan komma högtalarutrop.

Däremot är formen helt annorlunda. De gamla satt väldigt grunt och verkade nöja sig med att få plats i de flesta öron, utan att egentligen försöka sitta fast. De nya är enligt Apple resultatet av tusentals skanningar av öron för att hitta en form som bättre passar örat, sitter bättre fast och ger en bättre ljudåtergivning. Det tycker vi att de har lyckats väl med.

Apple Airpods tredje generationen
Foto: Jonas EkelundEtuiet har fått ett bredare format om än mindre än Pro-etuiet

Tack vare att skaften har blivit 30 procent kortare har etuiet blivit lägre och bredare, så att det nu mer liknar Airpods Pro-etuiet. Det är dock något smalare och betydligt lättare.

Om du ville använda öronpropparna när du tränade, eller på promenaden även när det var risk för regn, då var du tidigare hänvisade till Airpods Pro. Gamla Airpods var, åtminstone inte officiellt, tåliga mot väta. Den nya generationen har trevligt nog fått samma IPX4-certifiering som Pro. Det innebär ”striltätt” så att de tål väta, så länge det inte spolas på dem med tryck, som i duschen. De tål inte heller att sänkas ner i vatten. Detta gäller till skillnad från Pro även för etuiet.

Apple Airpods 3
Foto: Jonas EkelundAirpods är nu svett- och regntåliga, även etuiet

Funktioner och finesser

De gamla Airpods hade inte så många finesser förutom de som H1-chipet medförde. Som att lurarna är inloggade på ditt Icloud-konto så att de automatiskt är parkopplade med samtliga dina enheter. Så är fortfarande fallet.

Apple Airpods tredje generationen
Foto: Jonas EkelundNu kan du faktiskt spåra dina Airpods med Hitta-appen

De nya hakar på trenden med lokalisering så att de inte bara kan spela upp ett ljud när du förlagt dem, utan kan ses på kartan och sättas i Förlorat läge om du tappat dem utomhus. Du kan även få en notis när de kommer utom bluetooth-räckvidd så att du inte riskerar att glömma dem när du ger dig i väg. 

Apple Airpods tredje generationen
Foto: Jonas EkelundSlå på rumsligt ljud för en 3D-upplevelse av Dolby Atmos-ljud

Vad gäller ljudfinesser har de nu kommit i kapp Airpods Max och Pro genom stöd för rumsligt ljud. Det gör att när du lyssnar på musik från Apple Music inspelat i Dolby Atmos får du en tredimensionell uppfattning av ljudet, snarare än det platta stereoljudet. Propparna har även dynamisk huvudspårning vilket gör att ljuden flyttar på sig när du vrider på huvudet, så att du kan höra ”varifrån ljuden kommer” när du tittar på film.

Användning

Som vanligt är det föredömligt enkelt att installera Airpods. Det är bara att öppna etuiet nära din Iphone så får du frågan om du vill parkoppla dem. Sedan funkar de automatiskt med dina andra Apple-enheter, och försöker följa med dig mellan dem när du byter enhet.

Apple Airpods tredje generationen
Foto: Jonas EkelundDet kunde inte vara enklare att installera dem

Vi blev aldrig riktigt kompis med knack-kontrollerna på gamla Airpods som fungerade lite när de ville. Vi blev därför lättade när Pro införde tryckkänsliga knappar i stället där du bara kan nypa i skaftet. Generation tre inför till vår glädje samma typ av kontroller som fungerar hela tiden

De gamla Airpods tyckte vi var lätta och bekväma att ha i öronen för ett samtal. Men efter någon timmes musiklyssning började det faktiskt kännas lite obekvämt med den hårda plastkanten i örat. Den nya formen på tredje generationen är rundare och mjukare vilket gjorde att vi inte alls kände något behov av att vila öronen efter en timmes promenad. Det är också vår uppfattning att de sitter bättre på plats när vi rör oss, även om vi nog inte skulle våga ut och löpa med dem i skogen.

Apple Airpods 3
Foto: Jonas EkelundStörre element och galler som minskar vindbrus i mikrofonen

Ljud och batteritid

Problemet med öppna lösningar som dessa öronsnäckor är att det inte går att få någon vidare basåtergivning utan att ha en försegling. Apple har gjort sitt bästa för att kompensera för detta. De innehåller nämligen en mikrofon som lyssnar på hur det låter i ditt öra, jämför med hur originalet låter, och justerar sedan basåtergivning och mellanregister. Detta fungerar över förväntan. Vi har sällan hört öronsnäckor som går så långt ner i registret och som faktiskt ger en känsla av dunkande bas i elektronisk musik. Du får inte samma tryck som med ett par slutna proppar, men det är ändå riktigt bra jobbat.

Propparna innehåller nyutvecklade element som ligger betydligt närmare Pro än gamla Airpods i ljudet. Där det tidigare lät tunt och oengagerande är det nu ett fylligt ljud med ett betydligt större dynamiskt omfång. Det är faktiskt ett så pass tilltalande ljud att de nu ersätter vår tidigare Beats Studio Buds som vardagslurar.

De nya riktade mikrofonerna har fått ett galler som reducerar vindbrus när du pratar i dem utomhus. Personer vi har pratat med ger samtalsljudet tummen upp och har inte klagat på något speciellt. Airpods 3 stöder även kodeken AAC-ELD som ger HD-ljud när du använder dem med kompatibla appar som Facetime.

Airpods 3 battery
Foto: Jonas EkelundVi fick faktiskt längre batteritid och snabbare uppladdning än vad som utlovats

Tredje generationens Airpods har fått en timme längre batteritid än förra generationen, och en och en halv timme längre än Airpods Pro. Men jämför vi i stället med Beats Studio Buds är batteritiden i propparna två timmar kortare, trots att de är större. Däremot är etuiet betydligt mindre och lättare, men ger ändå 6 timmar extra laddningskapacitet jämfört både med gamla Airpods och med Beats. Så där får du väga om det är viktigare att lyssna längre i sträck, eller att kunna hålla liv i propparna mer än ett dygn.

Enligt våra tester har Apple underdrivit batteritiden, då vi fick ut 7,5 timmes lyssning i sträck på hög volym, snarare än 6 timmar. Men de är troligen konservativa i sina siffror då tiden minskar om du använder rumsligt ljud eller huvudspårning. Vi fick också mycket bättre resultat med snabbladdningen. Efter 5 minuters laddning nådde vi 37 (!) procents laddning, vilket räckte till att lyssna i 3 timmar.

Apple Airpods 3
Foto: Jonas EkelundEtuiet kan nu använda samma Magsafe-laddare som Iphone

Specifikationer

MacWorld rekommenderar

Tillverkare: Apple
Testad produkt: Apple Airpods tredje generationen
Testad: Oktober 2021
Anslutning: Bluetooth 5.0
Laddning: Lightning, Magsafe
Batteritid: 6 h för propparna, 30 h inkl etuiet
Snabbladdning: 5 min laddning ger 1 h lyssningstid
Tålighet: Svett och vattentåliga enligt IPX4
Mått: 54 x 46 x 21 millimeter (etui)
Vikt: 4,3 gram (proppar), 38 gram (etui)
Rek. pris: 2 095 kronor
Pris: Från 2 026 kronor på Prisjakt

Betyg: 5 av 5