Gamla Iphone 5C har nu placerats på Apples lista över så kallat äldre produkter, för vilka support är på utgående.

Apple har en lista över produkter som inte längre säljs och för vilka support i form av tillgång på reservdelar och annat antingen är begränsad eller helt har upphört. Företaget kallar det äldre (”vintage”) respektive utrangerade (”obsolete”).

Produkter som klassas som äldre är de som slutade säljas för mellan fem och sju år sedan. För dessa fortsätter Apple förse reparationsfirmor med reservdelar så länge lagret räcker och i enlighet med lokala lagar. Utrangerade produkter är de som slutade säljas för över sju år sedan och för dessa ger Apple ingen support över huvud taget.

Tidigare placerade Apple ganska många produkter på äldre-listan enbart i USA medan de direkt klassades som utrangerade i resten av världen. Nu för tiden gäller det bara ett gäng Beats-produkter.

Eftersom Apple fortsätter sälja en del produkter enbart på vissa marknader händer det att en produkt som slutade säljas för över fem eller rent av sju år sedan i Sverige fortfarande inte ligger på någon av dessa listor, eller att en viss modell av en produkt ligger på äldre-listan medan andra ligger på utrangerade-listan. Det gäller till exempel tredje generationen Ipad.