Tisdagens event ”One more thing” kommer av allt att döma bli en stor lanseringsdag för Apple. Skiftet från Intel till företagets egenutvecklade Arm-processorer offentliggjordes redan under sommaren, och på tisdag kommer vi få se vad detta generationsskifte innebär i praktiken för avgörande faktorer som pris och prestanda i framtidens Macar.

De senaste event-ryktena talar om att så mycket som tre olika Mac-modeller kan komma att lanseras. En Macbook Air 13 tum, Macbook Pro 13 tum, samt en Macbook Pro 16 tum.

Läs mer: Apples byte till egna processorer är mest till för Apple

Enligt ett annat rykte, signerat Twitter-profilen L0vetodream, och som visat sig haft rätt många gånger tidigare, kan det bli tal om två nya 13-tumsmodeller av Macbook (troligen Air och Pro), medan fler Macbook-modeller samt en Imac med ny design kommer först nästa år.

Dessutom kan vi mycket väl, till slut, få se ett officiellt släppdatum för Mac OS Big Sur.

I vilket fall som helst är det stora nyheter det handlar om. Apples klassiska tagline ”One more thing” känns snarast som en underdrift när det nu verkar kunna bli tal om betydligt fler saker.

Två eller tre Macar kan i ett svep förses med nästa generation processorer från Apple, något som naturligtvis är en gigantisk förändring för Apples Mac-produktlinje. Något förvånande i sammanhanget är att Apple, enligt ryktena, inte verkar ha någon ny design på gång för de nya datorerna, i alla fall inte i första taget.

En helt ny processorarkitektur, men förpackad i samma gamla hårdvarudesign, låter som en missad chans för Apple att designa något nytt från grunden.

Löftet om Apple Silicon innehåller ju bland annat högre prestanda vid färre antal watt, med potentiellt lägre värmeutveckling och energiförbrukning som följd. Det öppnar upp för andra prioriteringar och designval vid ritbordet.

Läs mer: Analys: Skiftet till Apple Silicon kan bli dödsstöten för Touch Bar

Det skulle exempelvis kunna ge en mindre, tystare och lättare dator, som trots det ger likvärdig prestanda och batteritid. Eller en dator i samma storlek med betydligt bättre prestanda.

Den Macbook 12 tum som Apple skrotade för ett tag sedan skulle kanske vara den perfekta Apple Silicon-kandidaten. Först med Apple Silicon under huven skulle den lilla fläktlösa designen kunna komma till sin verkliga rätt, istället för som tidigare dras med Intels relativt svaga Core M-processorer.

Inte heller har några rykten pekat mot att Apple kommer förse datorerna med pekskärm. Apple har hittills varit strängt emot detta, bland annat av ergonomiska skäl, men en Mac som kan köra Iphone- och Ipad-appar torde vara det starkaste argumentet hittills för att förse en Mac med pekskärm för första gången, även i Apples bok. Trots det pekar inga rykten mot att detta sker.

Kanske dröjer det dock inte länge innan en större förändring kommer. Analytikern Ming-Chi Kuo talar om en större omdaning under 2021 för bland annat Macbook Pro.

Möjligen blir det först då som Apple på allvar nyttjar potentialen i sin nya processorarkitektur, och att denna första omgång mest ses som ett sätt att snabbt få ut Macar med Apple Silicon på marknaden.

Mest spännande är de rykten som hävdar att Apple kan lansera en ny, mindre Mac Pro nästa år. Det pekar mot att Apple har löst problemet med hur de ska kunna göra datorer med kraftfull grafik med Apple Silicon-plattformen, som ersättning för dagens kombination av Intel-cpu samt AMD-gpu.

Ryktena om att Apples första omgång av nästa generation Mac behåller samma design innebär onekligen en viss besvikelse. Trots är det är svårt att peka på ett enskilt ögonblick för Mac som har varit lika omvälvande sedan övergången till Intel-processorer för 15 år sedan.

På tisdagen stakar Apple ut framtiden för Mac.

Apple MacBook Pro (2020) - 1,4GHz QC 8GB 256GB 13" Pris vid test: 16245 kr.

Bästa pris just nu: 13870 kr