Mac OS 11 Big Sur har många nyheter i Safari, men en hel del av dessa gagnat även användare av Mojave och Catalina sedan Apple släppte en separat uppdatering av Safari till version 14. Det handlar till exempel om ökad snabbhet, lägre strömförbrukning och webbplatsikoner i flikfältet.

En nyhet du redan kan dra nytta av är den omdesignade startsidan. Apple har både lagt till nya funktioner och gjort startsidan väldigt flexibel så att du själv enkelt kan välja vad du vill ska ingå, från absolut ingenting till allt från favoriter till Icloud-flikar från mobilen.

Safaris inställningar
Startsida eller... startsida? Apples svenska översättare har tabbat sig.

Öppna ett fönster eller en ny flik så möts du normalt av startsidan. Om du inte gör det kan du öppna Safaris inställningar, välja fliken Allmänt och sedan Startsida som inställning för Nya fönster/flikar öppnar med. Det är den övre av de två alternativ som förvirrande nog har precis samma namn. Det undre ”Startsida”-alternativet är den adress du kan fylla i till höger om Startsida precis nedanför. Apples svenska översättare bör skämmas lite över detta, men kommer förhoppningsvis rätta till det vad det lider.

Titta sedan längst ner till höger på startsidan: Där finns en liten knapp med reglagesymboler. Apple kunde ha använt en standardikon för inställningar eller en meny, men valde av någon anledning den här lite mer unika ikonen. Den öppnar hur som helst en liten meny med inställningarna för startsidan. Här finns följande alternativ:

Inställningar

Favoriter

Bokmärken från mappen Favoriter, samma som syns i Favoritfältet om du har det aktiverat.

Ofta besökta

Precis som tidigare och som på IOS kan du se en lista över dina mest besöka sajter. Praktiskt om du ofta går till en viss sajt utan att ha sparat något bokmärke.

Integritetsrapport

Safari 14 har en ny rapport som sammanställer hur programmet har stoppat olika spårningsförsök på webben. Om du aktiverar den här ser du hur många spårare som har stoppats senaste veckan. Klicka för att gå till hela rapporten.

Siri-förslag

Rekommendationer baserade på vad en ai gissar att du vill besöka. Är nästan aldrig relevanta i vår erfarenhet, så lika bra att stänga av.

Läslista

Ett snyggare sätt att se din läslista, som normalt visas i en sidospalt till vänster. Visar de senaste tillagda sidorna.

Icloud-flikar

En lista över flikar du har öppna på dina andra enheter som är anslutna till samma Icloud-konto, till exempel Iphone och Ipad. Ett väldigt praktiskt sätt att fortsätta läsa något på Macen som du hittade på mobilen. På startsidan visas bara en enhets flikar åt gången – har du flera kan du klicka på enheten ovanför listan för att byta.

Ren bakgrund

Bakgrundsbild

Aktivera för att kunna välja en bild som visas på den tomma sidan. Här finns en del inbyggda, men du kan också klicka på plusknappen för att lägga till en egen eller välja en av Mac OS vanliga skrivbordsbakgrunder.

Tillsammans med Safaris andra inställningar för vad som ska visas i fönstret, som favoritfält och statusfält, kan du anpassa programmet mer än någonsin.