Nya Ipad Air och alla modeller av Ipad Pro har usb-c-kontakt istället för lightning. Det innebär bland annat snabbare överföringar och enklare anslutning av extern lagring. Men många användare som till exempel velat föra över foton och videor till en extern hårddisk eller ssd har upptäckt att det inte går lika fort som det borde.

Apple säger att usb-c-kontakten i Ipad Air och Pro klarar upp till 5 Gbps, det vill säga usb 3.2 gen 1 – tidigare kallat usb 3.0 eller ”superspeed usb”. I verkligheten med en vanlig dator innebär det runt 500 MB/s med en snabb ssd.

När vi testar med en nvme-baserad ssd i ett chassi med stöd för usb 3.2 gen 2 (som alltså klarar 10 Gbps) får vi ut cirka 950 MB/s kopplat till en modern Mac, med Blackmagic Disk Speed Test.

På Ipad är det inte lika lätt att testa hastigheten eftersom det inte finns några benchmarkappar för det syftet. Men genom att kopiera en stor fil på 4 052 MB från interna lagringen till den externa och tvärt om kan vi mäta tiden det tar och få en uppskattning i alla fall. Här är resultaten:

  • Från intern lagring till extern ssd: 24 s = 169 MB/s
  • Från extern ssd till intern lagring: 23 s = 176 MB/s
  • Och som jämförse, från Mac till extern lagring: 5 s = 810 MB/s

Det här är inte direkt några superhastigheter på paddan, även om det är betydligt snabbare än de flesta usb-stickor och minneskort. Vi har också sett andra rapporter om hastigheter i samma storleksordning. IOS 14 verkar dock ha snabbat upp överföringar från interna lagringen till extern där många användare tidigare upplevde ännu lägre hastigheter.

Ännu långsammare mellan Ipad och dator

När vi ansluter vår testpadda, en splitter ny Ipad Air, till en Mac upptäcker vi strax att hastigheten inte kommer i närheten av ovanstående när vi för över filer via Finder. Vi använder samma sladd som när vi nyss uppmätte 950 MB/s med den externa ssd:n, så det är definitivt inte sladden eller Macens fel att det blir långsamt. En koll i Applemenyn -> Om den här datorn -> Systemrapport avslöjar strax orsaken.

Usb 2.0
Ipad ansluter bara med usb 2.0-hastighet även med en usb-c-kabel som klarar 10 Gbps.

Det visar sig nämligen att Ipad Air (och gissningsvis Ipad Pro också att döma av rapporter från användare på bland annat Apples supportforum) enbart ansluter med usb 2.0-hastighet trots att vi har kopplat in den med en riktigt bra usb-c-kabel som bevisligen klarar höga hastigheter.

Att föra över vår testfil med Finder tar 113 sekunder, vilket innebär runt 36 MB/s. Ganska typiskt för usb 2.0.

Filsystemet spelar roll

Faktum är att vi har sett rapporter om betydligt sämre hastigheter än de vi får ut, även med riktigt snabba ssd:er anslutna med bra kablar. Vi talar om hastigheter på kanske 15–20 MB/s och ”evighetslånga” överföringar. Det här verkar nästan alltid bero på att disken i fråga är ”felformaterad” – de flesta externa ssd:er levereras formaterade med filsystemet exfat-format, vilket fungerar utmärkt på Mac och pc och gör att du enkelt kan flytta data mellan olika operativsystem.

Filsystem
Ipad är dålig på att hantera diskar formaterade med andra filsystem än apfs, till exempel exfat.

Men Ipad OS verkar ha stora problem med både exfat och fat32. Ntfs fungerar inte alls, inte ens för att läsa som på Mac, och hfs plus fungerar men är inte optimalt. Istället måste du formatera en disk du vill använda med Ipad som apfs, Apples moderna filsystem. Det är det enda som konsekvent ger högre hastigheter, och dessutom minimerar risken för fel vid överföringar (något vi också tyvärr har läst rapporter om från nedslagna användare).

Varför är det då så här? En orsak är att Ipad OS (och IOS) inte kör den här typen av överföringar via kod direkt i systemets kärna (kernel). En annan att det var så nyss Apple lade till funktionen – utvecklarna har helt enkelt inte haft lika länge på sig att optimera koden. Men på Ipad OS finns inte heller något som liknar Mac OS mata ut-funktion och systemet måste hela tiden vara berett på att användaren plötsligt rycker ur sladden och kopplar ur den externa lagringen. Det innebär att filkopiering kräver extra kontroller och måste ske på ett sätt som inte lämnar ofullständiga filer om den avbryts mitt i, vilket sänker hastigheten.

Förhoppningsvis kommer Apple undan för undan optimera och snabba upp filhantering på Ipad OS. Behöver du dela filer med andra som inte sitter i Apple-ekosystemet är vårt förslag att antingen först gå via dator om det handlar om många gigabyte, eller föra över trådlöst (via en molntjänst eller med fildelning på ett lokalt nätverk).