Apple Watch har numera en lång (lång) rad urtavlor du kan välja mellan, från extremt enkla med bara tid till komplicerade historier som Infograf och Solur. Många urtavlor har utöver tid även plats för så kallade komplikationer – miniappar som antingen visar information av olika slag eller är en genväg till en app. Du har säkert sett en del av de inbyggda komplikationerna, till exempel de välbekanta aktivitetsringarna som visar hur du har rört dig idag, och de olika komplikationerna som visar väderförhållande, temperatur och annat.

Men tredjepartsutvecklare kan också bygga komplikationer, både rena genvägar och mer avancerade med information som passar de olika storlekarna och placeringarna som finns på olika urtavlor.

Infograf

Olika platser, olika mycket information

På vissa urtavlor finns olika varianter av komplikationer med olika storlek beroende på var på skärmen de är placerade. Det gäller framför allt de som är tänkta att användas för information som InfografInfograf – modulär och Moduler. Vi använder Infograf som exempel här eftersom det är den mest informationsspäckade urtavlan med upp till åtta komplikationer av tre slag. Så här är de fördelade:

  • Fyra hörnkomplikationer som kan visa hyfsat mycket information, till exempel en temperaturskala med högsta, lägsta och nuvarande temperatur.
  • Tre minikomplikationer placerade i mitten klockan 3, 6 och 9. Kan antingen vara en platt ikon eller visa en del information, till exempel nuvarande väderlek.
  • En specialkomplikation klockan 12. Kombinerar en rund ikon som de andra tre, men också ytterligare text som ersätter sekundstrecken mellan klockan 10 och 2.
Inställningar

Olika komplikationer fungerar olika bra vid olika placeringar. Vissa, både inbyggda och tredjeparts, har till exempel ingen ytterligare information att visa om du placerar dem i hörnen på Infograf. Dessa passar därför bättre i de tre minikomplikationerna i mitten. Väldigt få komplikationer utnyttjar specialkomplikationen uppe i mitten speciellt bra. I vår erfarenhet är Väderförhållande extra bra här eftersom det visar både rådande väderlek i den runda ikonen och temperatur och detaljer om vädret längst upp. Men Kalender till exempel är också vettig eftersom den kan visa mer text här än någon annanstans.

Enklast är att helt enkelt prova dig fram tills du hittar bra placeringar för de olika komplikationer du vill använda. Här är några ytterligare tips:

  • Aktivitet fungerar bra i ett hörn med både ringar och siffror som visar hur många kalorier, träningsminuter och ståtimmar du har hittills i dag.
  • Ljudnivåer fungerar både i hörn och i mitten.
  • Tredjepartsappen Hearthwatch fungerar väldigt bra som en av de tre minikomplikationerna, med högsta, lägsta och genomsnittlig puls.
  • Träning är bara en genväg till appen så passar bäst klockan 3, 6 eller 9.
  • Timer och Alarm kan antingen vara en enkel genvägsikon i mitten eller visa nuvarande nedräkning respektive nästa alarm i ett hörn.

En del appar har en komplikation som visserligen bara är en genväg till appen, men som automatiskt aktiverar appens huvudfunktion och därför verkligen är en snabbgenväg. Det gäller till exempel Apple-ägda Shazam som automatiskt börjar lyssna när du trycker på komplikationen, och tredjepartsappen Just Press Record som omedelbart börjar spela in.

7 appar med grymma komplikationer

Just Press Record

Spela in med ett tryck – Just Press Record

Den här appen är praktisk även på Iphone men svårslagen på klockan där du bara behöver trycka på komplikationen för direkt börja spela in allt ljud omkring dig. Inspelningarna synkas automatiskt med Icloud till dina andra Apple-prylar.

Batteryphone

Bättre batterikoll – Batteryphone

Apple Watch har visserligen en inbyggd batterikomplikation, men den visar bara själva klockans batteri. Den här appen visar både klockans och din Iphones batterinivåer, och kan dessutom skicka notiser som varnar när batterierna når en viss nivå, så att du inte missar att ladda.

Hearthwatch

Bättre koll på hjärtat – Heartwatch

Det finns många appar som utlovar mer detaljerad spårning av puls och andra hälsofaktorer som kan mätas med Apple Watch, men just nu är det här den bästa. Den kostar en slant, men till skillnad från till exempel Cardiogram som också är populärt är det ett engångsköp och ingen prenumeration. Komplikationen visar lägsta, högsta och genomsnittlig puls för dagen, även i den minsta komplikationsstorleken.

Pedometer++

Enklaste stegräknaren – Pedometer++

Apple Watchs inbyggda aktivitetsapp visar inte hur många steg eller hur långt du har gått utan fokuserar på träningsminuter. Appen Pedometer++ fixar dessa saknade uppgifter. Det finns många andra appar också, men den här kommer från en utvecklare vi gillar: David Smith som även ligger bakom Watchsmith och superpopulära IOS 14-appen Widgetsmith.

Streaks

Skapa positiva vanor – Streaks

Försöker du lära dig någon ny vana? Då kan du ta den här appen till hjälp. Med Streaks ställer du in olika mål för nya vanor. När du har gjort det du ska trycker du och håller en stund på den vanan i appen så blir det klart. Komplikationen för Apple Watch kan visa nästa uppgift du har framför dig så att du påminns om vad du borde göra varje gång du tittar på klockan.

Shazam

Vad är det här för låt? – Shazam

Apple har köpt upp och gjort Shazam gratis. Tjänsten finns inbyggd i Siri och är enkel att använda så, men det finns också en Apple Watch-komplikation som tar dig direkt till att lyssna, det snabbare sättet att aktivera Shazam.

Watchsmith

Bygg egna komplikationer – Watchsmith

Till slut har vi en app som hjälper dig bygga egna komplikationer som visar alla möjliga slags uppgifter. Men inte nog med det: Du kan schemalägga komplikationerna så att de visar olika information vid olika tider på dygnet. Om du till exempel vill veta hur vädret blir på morgonen men hellre ser hur mycket du har rört på dig på eftermiddagen kan du få båda dessa på samma position.