Att reparera en trasig Iphone har aldrig varit särskilt lätt, men de senaste åren har det bara blivit svårare och svårare.

Efter lanseringen av Iphone XS och XR upptäckte reparationsfirmor och hemmafixare att det inte längre går att byta batteri utan att färdigställa bytet med System Configuration, ett onlineverktyg Apple gör tillgängligt för sina egna butiker och auktoriserade reparationsfirmor.

Nu rapporterar Ifixit att Apple har gått ännu längre med Iphone 12-familjen och numera måste byten av även skärmen och kamerorna aktiveras med System Configuration. Först med upptäckten var Youtubaren Hugh Jeffreys.

För kameror är problemet extra allvarligt då de helt enkelt slutar fungera ordentligt. Skärmbyten fungerar men IOS visar en varning då och då om att komponenten kanske inte är äkta (även om den kommer direkt från en annan ny Iphone 12), precis som vid batteribyten.

Ifixit är en stor förespråkare för rätten att reparera och tar tillfället i akt att propagera för det, men erkänner också att det finns en poäng med att varna användare för komponenter som inte kommer från Apple. Den som betalar för en reparation som utlovar äkta varor har svårt att själv avgöra om till exempel ett nytt batteri verkligen kommer från Apple.