Apple använder allt mer förnyelsebar energi och återvunna material, men masstillverkningen av komponenter till nya Iphone 12 är fortfarande långt ifrån ren och Apple tillverkar många telefoner.

Analytiker på Morgan Stanley har följt mätvärdena för kvävedioxid i fyra kinesiska städer som är centrum för Iphone-tillverkningen, rapporterar CNBC. De räknade sedan bort effekten av vind, temperatur, luftfuktighet och annat.

Resultaten visade att i Zhengzhou, ofta kallat ”Iphone City”, ökade halten av kvävedioxid ungefär en månad senare än den brukar göra under hösten, och Morgan Stanleys Katy Huberty säger att det kan ha samband med produktionen av nya Iphone som drog igång för fullt senare än vanligt i år.

Apple har ett assistansprogram för att hjälpa underleverantörer gå över till förnyelsebar el, och de stora tillverkningspartnerna som Foxconn och Pegatron har gått med i programmet. Kinas regering har också satt som mål att landet ska vara koldioxidneutralt 2060, men satsningar på övergången till grönare energikällor tar tid.