Låt mig presentera, min högst personliga och inte alls vetenskapliga rangordning av hur mycket nyfikenhet och intresse årets Iphone-modeller väcker hos mig. Alltså inte nödvändigtvis de bästa modellerna, men de mest spännande.

Från minst spännande till mest spännande:

  • Iphone 12 Pro. Såklart inte en dålig telefon, inte heller ett dåligt köp, men som vi konstaterat i vårt test av telefonen hamnar denna modell i kläm mellan billigare och dyrare Iphone-modeller.
  • Iphone 12. Äntligen finns här en bättre skärm, och du kan spara 2 000 kronor på att skippa lidar-skannern och telekameran i Pro-serien. Det här torde vara den Iphone-modell som lockar allra flest, men som inte heller sticker ut på något sätt (jämfört med övriga Iphone-modeller).
  • Iphone 12 Pro Max. Här börjar det bli spännande. Om du kan leva med den stora formen och prislappen får du den bästa kameran i denna årgång Iphone. Det återstår att se hur bra kameran verkligen är, men på pappret rör det sig om betydande förbättringar jämfört med resten av Iphone 12-serien.
  • Iphone 12 Mini. Det här är årets enhörning, låt mig förklara varför…

Små telefoner har levt en tynande tillvaro ända sedan skärmstorlekarna började växa under tidigt 2010-tal. Med fler funktioner, bättre tillgänglighet till strömmat videomaterial även utanför hemmet, och löften om bättre batteritid med de större batterier som kommer med större telefoner, har skärmstorlekarna växt.

Apple var ända fram tills dagen Iphone 6 lanserades nästan ensamma om att göra små flaggskeppstelefoner. Iphone 5S-skärmen var inte mer än fyra tum stor. Sony hade sin kompakt-serie som gav senaste prestanda i lite mindre format, men sedan dess är kombinationen av senaste teknik på insidan och en liten formfaktor extremt ovanlig.

Undantaget är såklart Iphone SE, Apples Frankenstein-telefon där den senaste processorn har tryckts in i en gammal design. Först med Iphone 5S som blev Iphone SE generation 1, sedan Iphone 8 som blev Iphone SE generation 2, med samma snabba processor som Iphone 11-serien.

Iphone SE är på många sätt en sympatisk telefon. Vi får nästan oslagbara prestanda till en rimlig prislapp, samtidigt som skärmstorleken är omodernt liten. Perfekt för den som gillar små telefoner, eller?

För den som uppskattar utformningen av nyare Iphone-modeller är Iphone SE trots allt något av en besvikelse. Designen är i stort densamma som Iphone 6 från 2014, och den saknar nyare Iphone-modellers snabbare, smidigare gester för navigering samt Face ID för inloggning.

Och även om prestandan fortfarande är imponerande för prislappen, kommer Iphone SE halka efter allt eftersom. Det är en Iphone-modell som bara uppdaterats då och då, inte på årlig basis som Apples övriga modeller.

Iphone SE är mer av en budgetmodell än vad det någonsin har varit ett bra alternativ för den kräsne Iphone-användare som vill ha tillgång till den senaste tekniken för inloggning och de bästa kamerorna i kombination med en liten skärm.

Nu finns det ett självklart sådant val: Iphone 12 Mini.

För första gången sedan egentligen Iphone 5S finns en telefonmodell som lyckas med att vara verkligt liten och ha den senaste tekniken, på samma gång.

Iphone 12 Mini är en riktig flaggskeppstelefon från Apples flaggskeppslinje, Iphone 12-serien, där den nya A14-processorn, Face ID och en heltäckande oled-skärm är sådant som Iphone SE aldrig begåvats med.

Iphone 12 Mini vs Iphone SE
Foto: AppleIphone 12 Mini är liten på riktigt, till och med mindre än Iphone SE! Här jämförd med Iphone SE samt Iphone 12.

Faktum är att Iphone 12 Mini är ännu lite mindre än vad Iphone SE är, med med en något större skärm. Iphone 12 är helt enkelt unik, och den gör mig nyfiken.

Kommer Iphone 12 Mini kännas som en modern Iphone 5, särskilt med årets platta kanter?

Oavsett hur liten den faktiskt kommer att vara i handen, är Iphone 12 Mini en ny typ av Iphone, och i mitt tycke årets mest uppfriskande, överraskande och spännande Iphone.

I år är minst faktiskt allra mest.

Läs även: Iphone 12 vs Iphone 12 Pro

Apple iPhone SE 64GB (2nd Generation) Pris vid test: 4680 kr.

Bästa pris just nu: 4495 kr