Nu är nya Imac här, och vilken Imac det blev. Ryktena om Imac var länge ganska vaga, huvudsakligen fokuserade på att den blir plattare med en design som liknar Ipad Pro, och att stativet ska likna det till Apples proffsskärm. Men sista veckan innan lanseringen läckte uppgifter om att Imac kommer återgå till färgsprakande höljen, som första Imac-modellerna med G3-processor. Det visar sig stämma, för nya Imac säljs i inte färre än sju färger.

Nya Imac

Det har spekulerats kring om Apple skulle ha en ny och lite kraftfullare processor redo att lansera i nya Imac, kallad exempelvis M1X, men så blev det inte. Imac har samma M1-chipp som Macbook Air, Macbook Pro, Mac Mini – och nya Ipad Pro.

Här samlar vi allt du behöver veta om den nya modellen av Apples mest maciga Mac.

Radikal ny design

Du kommer inte kunna passera en ny Imac utan att lägga märke till den. Grundidén är sig visserligen lik – en skärm på stativ som döljer övriga datorkomponenter så gott det går – men utförandet är ett helt annat.

Till slut har Apple lyckats med vad som uppenbarligen alltid har varit målet: att klämma ihop alla komponenter så att Imac blir en tunn platta på en stilig fot. 11,5 millimeter är den, aningen mindre än dubbelt så tjock som 11-tums Ipad Pro. Många användare har hoppats att en ny Imac skulle bli av med ”hakan” under skärmen och få heltäckande skärm, men så blev det inte.

Orsaken ser ut att vara att Apple föredrar en tunnare dator framför en heltäckande skärm. Högtalare, fläkt och vissa andra komponenter skulle ha gjort plattan nära dubbelt så tjock om de var placerade bakom skärmen istället.

Imac
Foto: Apple

Imac kommer som sagt i sju färger: Silver, blå, lila, röd, orange, gul och grön. Med undantag för silver som är heltäckande och är den färg som liknar de gamla modellerna mest har alla modeller två nyanser av sin färg. Hakan under skärmen, stativet, strömkabeln och tangentbord (se nedan) har en ljusare, mer pastellig nyans, medan baksidan och sidorna täcks av en lite mörkare och rejält mättat nyans.

Stativet
Foto: Apple

Stativet påminner mycket riktigt om Pro Stand, stativet du kan köpa till för Pro Display XDR (som i sig kostar nästan lika mycket som en Imac), men är så klart betydligt enklare. Det är ett block aluminium med ett avlångt hål för kabelhantering. Gångjärnet liknar de två gångjärnen i Pro Stand, men har inga hål för att kunna justera vridmotståndet, och eftersom det bara är ett gångjärn är ändra vinkel på skärmen det enda du kan göra (precis som tidigare).

4,5k-skärm

Nya Imac kommer bara i en storlek, med 24-tumsskärm (egentligen 23,5 tum). Upplösningen är 4480 x 2520 pixel, vilket innebär en täthet på 218 pixel per tum – högt nog att klassas som ”retina”.

Som tidigare använder Apple en ips-panel som visar nästan hela P3-färgrymden, med en ljusstyrka på 500 nits och stöd för True Tone-tekniken som automatiskt anpassar färgerna utifrån vitbalansen i rummet. Apple nämner ingenting om hdr, så vi är osäkra på om den alls har stöd för det.

Nytt ljudsystem

Högtalarna har uppdaterats och numera sitter hela sex stycken i Imac: Två baselement och ett diskantelement på varje sida nedanför skärmen. Baselementen sitter i par som är designade för att motverka varandras störande vibrationer samtidigt som ljudet som skickas ut blir starkare, vilket enligt Apple ska göra att du får mer muller med mindre buller. Imac har också stöd för artificiellt surroundljud med Dolby Atmos.

Mikrofonerna är också bättre, och numera tre till antalet. Placeringen av dessa tillsammans med mjukvara används för att isolera din röst och minska bakgrundsbrus, precis som på de senaste generationerna av Macbook Pro.

Äntligen en bättre kamera

Nya Imac är den första Macen som får en kraftigt förbättrad webbkamera. Alla tidigare modeller utom Imac Pro har varit begränsade till 720p-upplösning, och även om Imac Pro fick 1080p och lite bättre optik var den inte så mycket bättre. Imac däremot har dels 1080p-upplösning på en större sensor som samlar in mer ljus, dels bättre optik, men också alla förbättringar i signalbehandlingen som M1-chippet möjliggör.

Tillbehör
Foto: Apple

Matchande tillbehör – och Touch ID

Magic Keyboard, Magic Mouse och Magic Trackpad (som är ett tillval) kommer nu i samma färg som Imac, i den ljusare nyansen från stativet och ”hakan”. På Magic Mouse och Magic Trackpad syns det knappt eftersom ovansidan fortfarande är vit, men på tangentbordet är det tydligare.

Tangentbordet har dessutom en efterlängtad nyhet: En Touch ID-knapp som möjliggör enklare upplåsning av datorn och betalningar med Apple Pay.

Även strömkabeln är färgmatchad, i två nyanser. En ny rund magnetisk kontakt fäster i mitten en bit ner på datorns baksida. Den har samma mättade nyans och smälter alltså in i baksidan. Själva kabeln är flätad och har den ljusare nyansen som på stativet.

Imac
Foto: Apple

Pris för de två modellerna

Imac har visserligen inte två storlekar, men Apple säljer den ändå som två modeller och det handlar inte enbart om en instegsmodell och en uppgraderat som har vissa tillval förvalda.

Grundmodellen kostar från 15 995 kronor och finns i fyra av de sju färgerna: Blå, grön, rosa och silver. Den har i likhet med instegsmodellen av Macbook Air en processor med sju istället för åtta gpu-kärnor. Lagringen börjar på 256 gigabyte och du kan köpa till upp till en terabyte. Dessutom har den ett enklare tangentbord utan Touch ID, och enbart två thunderbolt/usb 4-kontakter och en hörlursutgång.

Den dyrare modellen kostar från 18 495 kronor och har åtta gpu-kärnor i M1-chippet. Lagringen börjar också på 256 gigabyte, men kan byggas ut till två terabyte. Det medföljande tangentbordet har Touch ID-knapp, den har två extra usb-c-kontakter (med stöd för usb 3.2 gen 2, det vill säga upp till 10 Mbit/s) och en ethernet-kontakt som i en fiffig lösning är placerad i strömadaptern, vilket gör att du slipper ha en till kabel dragen upp till datorn.

Apple öppnar för beställningar 30 april och datorn ska börja levereras mot slutet av maj.

Apple iMac (2021) - M1 OC 7C GPU 8GB 256GB 24"

Bästa pris just nu: 15235 kr