Testad produkt: iMac 24 tum
Pris
: Från 15 250 kronor hos Amazon Sverige

Med sin egen processor i Macbook och Mac Mini rörde Apple om prestandatoppen och nu har turen kommit till skrivbordsdatorn Imac. Med sin tunna skärm, iögonfallande färgval och i vissa fall kontroversiella val har den rört upp många känslor hos Apple-fans. Är den en besvikelse eller en missförstådd triumf?

Apple Imac 24 tum

 
Betyg 5 av 5

Omdöme

Imac 24-tum är en återgång till Apple färgglada datorer för hemmabruk. Och som sådan är det svårt att hitta något att klaga på. Skärmen är utmärkt, ljudet över förväntan och prestanda mer än vad som behövs för de flesta användningsområden. Men snåla inte vid köpet för den går inte att uppgradera i efterhand.

Positivt

  • Mycket bra prestanda – för att vara en integrerad lösning
  • Utmärkt skärm och förvånansvärt bra ljud

Negativt

  • Kan inte uppgraderas på något sätt alls.

Design och konstruktion

Det första intrycket vi får vid uppackningen är att det måste vara något fel. Vi kan inte ha fått en iMac, det här är uppenbarligen en jättelik Ipad som någon skickat till oss på skoj. Men nej, det är verkligen en 11,5 mm tunn skärm, som det på något sätt har fått plats en dator i också.

iMac 24 tum 2021
Foto: Jonas EkelundNär din dator är lika tunn som ditt tangentbord...

Vår andra reaktion är på den blå färg som vårt testexemplar har. På nätet har vissa gapat om att det är oproffsigt och den borde bara finnas i gråskala. Tråkmånsar tycker vi, för nog är det en rolig färgklick hemma och det är konsekvent med färggivningen av senaste Ipad Air. För att inte tala om att det är en återgång till de första skojiga Imac-modellerna som blev omåttligt populära som de första Macarna för vanliga människor. Runt skärmen sitter en vit ram, vilket har irriterat många. Varför är den inte svart, eller i samma färg som resten av datorn? Kanske är det en flirt med de första Imac-modellerna som hade en vit ram. Inget att reta upp sig på menar vi.

Apple iMac 21 tum
Foto: AppleVi har gärna en blå Imac. Eller röd…

Under skärmen sitter fortfarande en ”haka” och det är tydligen en källa till irritation bland många ägare av den tidigare modellen. Nog borde Apple ha kunnat bygga en snudd på kantlös skärm menar de. Men för det första måste ju själva datorn sitta någonstans och alternativet hade varit en onödigt tjock skärm. För det andra är hakan en igenkänningsfaktor som gör att du omedelbart ser att det är en Imac.

Imac 24 tum 2021
Foto: Jonas EkelundÄr det meningen att vi ska dekorera den själva?

Den enda kritiken av designen vi kan hålla med om är att Apple för första gången inte har ett Apple-märke på framsidan. Det är bara en tom yta, vilket ser konstigt ut.

Modeller och tillbehör

I Apples butik ser det ut som att det finns tre modeller av Imac att välja mellan, vilket inte riktigt är sant. Eftersom de två senare bara skiljer i mängden lagring, vilket du ändå kan ändra på under köpprocessen, så är det faktiskt samma modell.

Apple iMac 21 tum
Foto: AppleMagsafe är tillbaka!

Däremot bör du se upp med den billigaste modellen som är 2 500 kronor billigare. Du får inte ethernet, men det kan du uppgradera för 300 kronor. Ingen fingeravtrycksläsare på tangentbordet, men det kan du uppgradera för 600 kronor. Med det går inte att göra något åt att du bara får två thunderbolt-portar på baksidan, inga usb, och det är inte mycket. Du kan inte heller komma ifrån att grafiken har en kärna mindre. 

Apple iMac 21 tum
Foto: AppleSe upp så du inte köper budgetmodellen med bara två portar

Till Imac hör naturligtvis ett trådlöst Magic Keyboard och en Magic Mouse i samma färg som datorn. Musen och dess märkliga laddningsport känner vi sen förr, så den behöver vi inte orda om. Tangentbordet har däremot fått en fingeravtrycksläsare överst till höger. Vi hade visserligen hoppats på Faceid istället, men fingeravtryck är snabbt och funkar riktigt bra. Om du vill ha en numerisk del på tangentbordet kan du uppgradera för 300 kronor.

Skärm och ljud

Trots att nya Imac inte är mycket större än den gamla 21-tums modellen har Apple lyckats klämma in en 24-tums skärm. "Inte tillräckligt stort!" gapade kritikerna och undrade varför inte 27-tumsmodellen ersatts av en 30-tummare. Tja, den finns ju fortfarande att köpa och eftersom Imac Pro dragits in kanske det är en ledtråd om att det är en större modell på gång senare i år…

Den ”4,5k” upplösta skärmen har mer än nog bildpunkter för sin storlek och är nästan onödigt bra för hemmabruk. Ska du använda den för mer färgkritiska arbeten bör du dock kalibrera den då den är väl varm i färgerna direkt ur kartongen. Den stöder P3-färgrymden och enligt vårt Xrite-mätinstrument är färgavvikelsen mycket låg och olika delar av skärmen har inga större variationer i ljusstyrka.

Apple iMac 21 tum
Foto: AppleBild och ljud är bra nog för att agera sovrums-tv

Överst på skärmen sitter äntligen en uppdaterad webbkamera. Den har inte bara fått dubbelt så hög upplösning som den gamla, den drar dessutom nytta av bildbehandligen i M1-kretsen för att få ett mer naturligt resultat. I de videokonferenser vi provat ser kvaliteteten mer ut som en extern kamera än en inbyggd, vilket är ett utmärkt resultat.

Imacen har också fått tre mikrofoner som ska kunna fånga upp din röst utan bakgrundsoväsen. Visst fungerar det bättre än många andra datorers inbyggda mikrofoner, men vi tror nog att många ändå väljer att använda Airpods för samtal eller externa mikrofoner för att spela in podcasts.

Apple iMac 21 tum
Foto: AppleVem blir inte glad av en färgklick i hemmet?

Även högtalarna är imponerande för att rymmas i ett så tunt kabinett. Speciellt är det omgivande ljudet mer verklighetstroget än väntat. Kvaliteten är riktigt bra för att lyssna på musik till vardags. Men du ska inte vänta dig någon tung bas och diskanten blir vass på hög volym. Vi fortsätter nog att lyssna i Airpods Max när vi vill digga musik på hög volym.

Prestanda och helhetsintyck

Som väntat ger M1-processorn Imac 24 tum ett ordentligt prestandalyft jämfört med den gamla modellen. Enligt Geekbench är den 54 procent snabbare än 21-tums Imac med Intel-processor om den använder en processorkärna. Och 26 procent snabbare med alla kärnor inkopplade. Den inbyggda grafiken är 50-100 procent snabbare än tidigare Macbooks. Däremot kan den så klart inte jämföra sig med stationära datorer med riktiga grafikkort. Men det är inte heller meningen.

iMac 24"
Foto: MacworldPrestandaökning på iMac över åren.

Det samlade intrycket är nämligen att den är snabb som sjutton. Alla delarna samverkar för att ge en riktigt bra upplevelse, både på mätbara sätt och mer känslosamma. Och den är faktiskt inte ens dyr, med tanke på att en Mac Mini plus en bra 4k-skärm kostar lika mycket.

Specifikationer

MacWorld rekommenderar

Produktnamn: Apple iMac 24 tum
Testad: Maj 2021
Processor: Apple M1 octacore
Grafik: Apple M1 octacore
Minne: 8 GB enhetligt minne
Lagring: 512 GB ssd
Bildskärm: 24-tum ips, 4480 x 2520 bildpunkter, 500 cd/m²
Webbkamera: Facetime HD 1080p
Anslutningar: 2st thunderbolt 3, 2 st usb 3.1 gen 2 typ c, gigabit ethernet, hörlursjack
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: MacOS Big Sur
Ljudnivå: 0 dBa
Mått: 55 x 46 x 14,7 cm
Pris testad modell: 20 995 kr
Rek. pris från: 18 495 kr
Pris: Från 15 250 kronor hos Amazon Sverige

Prestanda

Cinebench R23, cpu: 7 730 poäng, 1 516 poäng single core
3DMark Wild Life Extreme: 4314, 4869 (unlimited)
Geekbench 5, cpu: 7 555 poäng, 1 738 poäng single core
Geekbench 5, grafik: 18 997 poäng
Disk, läsning: upp till 2 824 MB/s
Disk, skrivning: upp till 2 890 MB/s

Betyg: 5 av 5