”[Program] kommer skada din dator” lyder det skrämmande felmeddelandet när Mac OS upptäcker ett program som antingen har flaggats som skadeprogram med Apples Xprotect-system eller vars utvecklarcertifikat har ogiltigförklarats.

För några dagar sedan började en del användare med skrivare från HP få upp konstanta felmeddelanden av det slaget som påstår att ”HPDeviceMonitoring.framework” kommer skada datorn. Men det handlar inte om att någon har hackat sig in hos HP och infekterat företagets mjukvara.

Howard Oakley på Eclectic Light Company har tillsammans med Thomas Reed på Malwarebytes hittat förklaringen, och HP har nu också bekräftat vad som hände.

Det visar sig nämligen att HP ”råkade” ogiltigförklara många av sina äldre skrivardrivrutiner för Mac, vilket omedelbart fick Mac OS att slå bakut. Användare har upptäckt att skrivarna fungerar om de väljer en standardpostscriptdrivrutin istället för HP:s modellspecifika.

Apple och HP ska nu ha återställt certifikatet, men en del användare fortsätter rapportera om problemet så det verkar inte som att det har löst sig helt ändå. Är du en av dessa kan du testa att radera den gamla drivrutinen och ta bort skrivare, för att sedan lägga till den igen och ladda ner drivrutinen på nytt. Då bör den ha det nya, godkända certifikatet.

HP har lagt upp ett supportdokument som går igenom hur du gör.