Utvecklarna av kameraappen Halide har under det senaste året jobbat på flera nya funktioner, och har nu släppt samtliga i en rejäl uppdatering som även kommer med ett nytt namn: Halide Mark II.

Apple avslöjade nyligen att Iphone 12 Pro och Pro Max snart ska få en ny funktion kallad Proraw som sparar bilder i råformat med alla ai-baserade förbättringar, men Halide Mark II har redan nu en liknande funktion som även fungerar på äldre telefoner. Den kallas Instant Raw och är i princip en automatiskt framkallad råfil. En annan funktion kallas ”coverage” och tar en ren råformatbild och en fullt behandlad jpeg/heic samtidigt.

Andra nyheter är bland annat 14-bitars förhandsvisning av exponering och ett nytt system som varnar när delar av en bild har klippta färger eller för mycket brus.

En nyhet av ett annat slag är en ny prismodell med abonnemang. Priset på appen har under åren flera gången höjts och i går kostade den 239 kronor. Nu finns istället ett års abonnemang för 125 kronor, men du kan fortfarande låsa upp den ”för alltid” för 359 kronor.