Många är de som hoppas på att Iphone ska komma med usb-c-port istället för lightning-kontakt. Usb-c finns redan på Ipad och Mac, så varför inte Iphone och Airpods?

Löftet om usb-c är gott. En laddare för alla dina Apple-produkter, och såklart andra prylar som hörlurar, högtalare, powerbanks och alla andra batteriförsedda prylar som ofta fyller våra hem. En sladd för allt.

Iphone XS, Iphone 11, och nu Iphone 12 – många är de Iphone-versioner som har presenterats under tiden eller efter att kusinen Ipad fick usb-c-kontakt, och ingen av dem har begåvats med samma port. Iphone har fått behålla sin lightning-kontakt varje gång.

Hade Apple velat att Iphone skulle ha en usb-c-kontakt hade vi nog redan sett det. Ett sådant ”mod”, som Apples Phil Schiller berömt kallade det, har ju Apple visat flera gånger förr. Då med hörlursuttaget som försvann.

Iphone 12-laseringen borde vara svaret på den eviga frågan om usb-c på Apples telefoner.

Och svaret är ett rungande nej. Usb-c kommer inte till Iphone.

Faktum är att jag skrev en liknande krönika redan 2018 med samma rubrik. Idag är argumenten för att Apple kommer hoppa över usb-c ännu starkare.

Magsafe
Foto: AppleMagsafe. Som en Apple Watch-laddare för din Iphone 12.

Anledningen stavas helt enkelt lanseringen av qi-laddaren med det nostalgiska namnet Magsafe. Det är dels en perfekt möjlighet för Apple att driva kunder till att spendera 495 kronor på ännu ett tillbehör till sin Iphone, istället för att bara använda laddaren som följer med i förpackningen.

Det lär också vara ett steg på vägen i att hoppa över bytet till usb-c, och bara göra en portlös Iphone istället.

Vi vet redan att Apple gillar trådlösa tekniker och trådlösa prylar. Apple introducerade tidigt trådlösa nätverkskort i sina bärbara datorer, och många gånger har man varit snabb på att plocka bort de portar som man tycker inte längre behövs.

Apples tänkta lösning på det borttagna hörlursuttaget år 2016 stavas Airpods, och de allra flesta Apple-produkter idag har bara en eller två portar för att ansluta laddare och andra prylar.

Det är också uppenbart att Apple tycker att just trådlös laddning är en god idé. Så mycket energi och ingenjörstimmar som Apple lade ned på den otroligt ambitiösa, och misslyckade, laddaren Airpower, visar att företaget på allvar tycker att trådlös laddning är en teknik värd att förbättra.

För till saken hör att trådlös laddning på många sätt är gravt överskattat. Visst, vid enstaka tillfällen där du vill slippa leta fram en kabel att ladda med är det hjälpsamt, inte minst i bilen.

Andra gånger är nackdelarna är uppenbara. Högre värmeutveckling (som batterier ju generellt ogillar), lägre verkningsgrad (som ger högre energiförbrukning), och aldrig är du väl så bunden till en begränsad yta som vid just ”trådlös” laddning. Så fort du plockar upp telefonen slutar den ladda. Så beter sig inte en hederlig sladd.

Apples Magsafe löser i alla fall två problem. Du behöver inte tänka på att placera telefonen rätt på laddaren, ett problem som Airpower också försökte lösa. Magneterna klickar fast i precis rätt position.

Läs mer om Apple Mag Safe

Magneterna låter dessutom laddaren sitta kvar på baksidan, och fortsätter därmed ladda även om du plockar upp telefonen för att använda den.

Magsafe kan också ladda snabbare än många andra trådlösa laddare. 15 watt är nästan lika snabbt som snabbladdning via sladd – men bara nästan.

Apple har uppenbarligen spenderat en ansenlig tid med att ta fram systemet Magsafe, med dess två laddare och andra tillbehör. Inte något i introduktionen av Iphone 12 och Magsafe pekar mot usb-c i framtida Iphone-modeller.

När Apple anstränger sig för att räta ut problemen med trådlös laddning öppnar det däremot dörren på vid gavel för en Iphone helt utan port, vare sig lightning eller usb-c.

En Iphone med en usb-c-kontakt är just nu ett mindre troligt scenario än en Iphone helt utan portar.

Om inte annat betyder det att Apple, efter hörlurarna och laddaren, till sist också kan plocka bort laddsladden från Iphone-lådan.

Apple iPhone 12 64GB Pris vid test: 9990 kr.

Bästa pris just nu: 7490 kr