Efter år av spekulationer har Apple nu till slut släppt Iphone med 5g. Precis som när 4g/lte var på väg att rullas ut har 5g hajpats och haussats som bara sjutton av mobiloperatörer, ivrigt påhejade av mobiltillverkare som gärna vill sälja nya telefoner.

När 4g kom var skillnaden mot 3g ganska stor. Iphone 4S hade till exempel maximal hastighet på 14,4 Mbps med hsdpa-tekniken (”3,5g”), medan Iphone 5 klarade 32 Mbps i Sverige med hsdpa+ och ännu mer i USA med lte. Ett par generationer senare var Iphone 6 uppe i optimala hastigheter över 100 Mbps och ungefär så har det varit sedan dess.

5g-tekniken utlovar gigabithastigheter, men det är ett löfte med flera brasklappar.

Högsta hastigheterna dröjer i Europa

För de riktigt höga hastigheterna på flera gigabit per sekund måste 5g-telefoner använda så kallad millimeter wave eller millimetervågor, det vill säga signaler där våglängden mäts i millimeter (som ska jämföras med frekvensbanden för 4g som ligger mellan 11 och 50 centimeter). Frekvenserna som används för detta ligger mellan 26 och 100 GHz. 5g-tekniken kan också använda frekvensband mellan 600 MHz och 6 GHz, mer i linje med 3g och 4g.

I Sverige och resten av EU har 5g hittills bara handlat om dessa lägre frekvenser, medan amerikanska myndigheten FCC och mobiloperatörer har tryckt på för att börja använda millimetervågor. Iphone 12 har därför bestyckats med ett modem som kan använda dessa frekvenser i USA, men ingen annanstans.

Att det blivit så beror på flera saker, inte minst att millimeter wave har kort räckvidd och svårt att ta sig igenom väggar. Post- och telestyrelsen hoppas kunna auktionera ut de första millimeter wave-banden i Sverige redan 2021, men hur länge det dröjer innan något nät byggs med den tekniken utanför mycket små centrala områden i storstadsregionerna får vi se.

Hög hastighet = kort räckvidd

Det andra problemet med alla löften om superhöga hastigheter är att räckvidden är betydligt kortare än för lägre frekvenser. I USA har millimeter wave-tekniken börjat rullas ut exempelvis i stora arenor där tiotusentals fans kan sitta på läktarna. Det är just sådana platser och situationer då 5g verkligen kan göra skäl för hajpen.

I Sverige med sin låga befolkningstäthet kommer det knappast blir tal om att täcka någon större del av landet med basstationer för någon av de snabbare varianterna av 5g. För den som bryr sig om miljön kan vi även passa på att påpeka att tätt placerade antenner med hög effekt knappast är det mest miljövänliga sättet att kommunicera.

Vad är vitsen?

Men den allra viktigaste frågan att ställa dig är: Vad spelar det för roll även om du skulle få gigabithastigheter? Redan idag med 4g går det utmärkt att strömma musik och video till mobilen, inklusive 4k-video (varför du nu skulle vilja ha så hög upplösning på en så liten skärm). Att en del ”behöver” gigabithastighet på bredbandet hemma är en sak – där ska hela familjen med alla möjliga prylar och datorer samsas om hela uppkopplingen. På mobilen i din ficka kommer det dröja många år innan sådana hastigheter gör någon praktisk nytta.

Kräver nya abonnemangsformer

Hur mycket data ingår i ditt nuvarande mobilabonnemang? 2, 6, 10, 20 eller kanske rent av 50 GB? Ponera att du plötsligt har 1 Gbps nedströms och börjar se på video. Hur snabbt kan du nu göra dig av med hela din datapott? I teorin: 6 minuter och 40 sekunder.

Vad är sannolikheten att svenska mobiloperatörer plötsligt kommer börja erbjuda tio gånger mer data för samma månadskostnad? Vi gissar på noll. Snarare kommer de till att börja med vilja ta extra betalt för att du ska få privilegiet att kunna köra slut på den futtiga datamängd du har ännu snabbare än tidigare. ”Trött på att mobildatan tar slut efter ett par dagar? Med 5g kan du plöja igenom den på en halvtimme!” kanske kan bli en reklamslogan.

Så småningom kommer 5g säkert bli bra, och tekniken har helt klart lovande applikationer till exempel som ersättare till wifi på vissa platser. Men i Iphone 12 gör det verkligen inte mycket nytta.

Apple iPhone 12 Pro Max 256GB Pris vid test: 15090 kr.

Bästa pris just nu: 13490 kr