I samband med släppet av Apples Iphone 12 så har aktivister i Belarus protesterat på sociala medier under hashtaggen #AppleCensorsBelarus för att uppmärksamma att företaget ska arbeta för att ta bort information och inlägg i kanaler för den krypterade meddelandetjänsten Telegram som används av de som demonstrerar mot regimen i landet, rapporterar Newsweek.

Demonstranter ska bland annat använda Telegram-kanalerna för att sprida namn och information om olika regeringsanställda som attackerat demonstranter. Apple har i sin tur krävt att meddelandeappen tar bort innehåll som identifierar poliser och säkerhetspersonal eftersom detta skulle kunna ge upphov till fysisk skada vilket går emot Apples policy gällande användarskapat innehåll.

I en kommentar till Newsweek kritiserar aktivisten Tatiana Martynova Apples beslut och säger att Belarus folk demonstrerar fredligt mot beväpnade fascister som slår och torterar civilbefolkningen utan några som helst konsekvenser.

Pavel Durov, den ryska entreprenören som grundat Telegram, säger att han inte tycker situationen är svartvit och att han helst skulle låta kanalerna vara kvar.

"Typiskt nog ger Apple inte mycket val för appar som Telegram i sådana situationer. Tyvärr antar jag att dessa kanaler kommer blockeras på IOS men fortsätta vara tillgängliga på andra plattformar."

Läs också: Facebook slänger ut konspirationsteoretiker