5g är en av de stora nyheterna i Iphone 12-familjen, men hur mycket nytta du användare faktiskt kommer få av tekniken beror till stor utsträckning på var du bor och vilken operatör du använder.

De första resultaten av hastighetstester med de nya modellerna har nu börjat dyka upp i appen Speedsmart, rapporterar 9 to 5 Mac.

Resultaten kommer från användare på 5g-näten som tillhör AT&T, T-Mobile och Verizon i USA och är intressanta eftersom de tre företagen användare olika frekvensband.

AT&T har bara precis börjat rulla ut ”äkta” 5G med millimeter wave på 39 GHz-bandet och det ser ut som att testerna som dykt upp i Speedsmart istället använder deras ”5G Evolution”-nät som i själva verket är LTE Advanced (4G). Hastigheterna nedströms i företagets nät ligger mellan cirka 70 och 200 Mbps och uppströms 15–25 Mbps.

T-Mobile använder hittills både låga frekvenser kring 600 Mhz och mellanfrekvenser kring 2,5 GHz, och resultaten visar tydligt på skillnaderna: två tester ligger under 100 Mbps och två mellan 450 och 620.

Verizon är den operatör som kommit längst i att rulla ut millimeter wave-tekniken, och resultaten talar sitt tydliga språk: 700–2 000 Mbps och betydligt kortare svarstider än hos AT&T och T-Mobile.

I Sverige och resten av Europa kan vi inte räkna med några gigabit-resultat än på några år.