”The photographer's phone” kallar Apple Iphone 12 Pro, och nästan hela presentationen av den och stora Iphone 12 Pro Max handlade just om kamerorna. Men Apple har så klart förbättrat och lagt till även på andra områden. Här är allt som är nytt i Apples nya flaggskeppsmobil som lanserades jämte Iphone 12 och Iphone 12 Mini.

Läs mer om:

Tåligare och bättre skärm

Precis som i fjolårets Pro-modeller använder Iphone 12 Pro en oled-panel som Apple kallar Super Retina XDR, med maximal ljusstyrka på 1200 nits för hdr-material. Färgerna är äkta 10-bitars för en miljard nyanser och stödjer numera hybrid log gamma (hlg) utöver hdr 10 och Dolby Vision.

En av nyheterna Apple lyckades hemlighålla inför lanseringen är ett nytt skyddsglas på framsidan, framtaget tillsammans med Apples nära samarbetspartner Corning. Det kallas Ceramic Shield och består av härdat glas med inbäddade keramiska nanokristaller. Keramik är inte genomskinligt, så Apple och Corning fick experimentera med mängden och storleken på kristaller för att hitta en formel som är lika transparent som glas.

Enligt Apple gör Ceramic Shield kombinerat med de nya raka kanterna att Iphone 12 Pro och de andra nya modellerna tål fall mot hårda underlag fyra gånger bättre än Iphone 11-serien. Ytan behandlas sedan med samma ”jonutbytesprocess” som glaset på baksidan för att göra den reptålig.

Design
Foto: Apple

Ny design

Precis som Iphone 12 har Iphone 12 Pro en ny kantigare design, med en form som liknar senaste versionen av Ipad Pro och nya Ipad Air (och gamla Iphone 4/4S/5/5S). Runt telefonen löpet ett band om rostfritt stål, till skillnad från Iphone 12 som har aluminium. Apple har putsat stålet till en extrem glans och påpekar särskilt att guldmodellen har en lyster som påminner mer om guld än någonsin.

Telefonerna tillverkas i fyra färger: silver, guld, grafit och en ny ”stillahavsblå” som är en mörk gråblå nyans. Baksidan täcks som förra året av frostat glas. En nyhet är bättre vattentätning än tidigare: Iphone 12 Pro och Pro Max har IP68-klassning till sex meters djup. Apple säger att den ska klara kaffe och andra varma drycker, men som vanligt täcks vattenskador inte av garantin.

5g och ny processor

Analytiker har skrikit efter 5g-stöd i Iphone och nu kommer det till slut. För oss vanliga användare gör detta ingen skillnad i dag och ser inte ut att kunna göra speciellt stor skillnad än på många år, så sannolikheten är stor att detta mest blir en prestigesak i den här generationen av Iphone.

I Sverige har Iphone 12 Pro och de andra nykomlingarna stöd för frekvensbanden mellan 700 MHz och 4,7 GHz, inklusive det i EU vanligast använda 5g-bandet n12 (700 MHz), men också band n40 (2,3 GHz) och n78 (3,5 GHz) som det är tänkt att svenska Post- och telestyrelsen ska auktionera ut tillstånd till i höst. I USA ingår även högre frekvenser, så kallad millimeter wave, men det ingår inte i modeller i resten av världen.

Processorn är samma A14 Bionic som sitter i Iphone 12 och Iphoner 12 Mini samt i nya Ipad Air som lanserades i september.

Kameror
Foto: Apple

Vassa kameror

Kamerorna tog som sagt upp merparten av Apples presentation, och företaget har verkligen satsat rejält på den här fronten. För det första har själva hårdvaran förbättrats.

Iphone 12 Pro har en ny telefotokamera motsvarande 52 millimeters brännvidd (det vill säga ungefär ett normalobjektiv sett ur en fotografs perspektiv) medan Pro Max går snäppet längre med motsvarande 65 millimeter brännvidd och börjar alltså nå in på det som traditionellt betecknas som telefoto. Bländaren är f/2 på Iphone 12 Pro och f/2,2 på Iphone 12 Pro Max.

Den vanliga vidvinkelkameran har också uppgraderats och nu bländare på hela f/1,6 – rejält ljusstarkt med andra ord. På Iphone 12 Pro är pixlarna 1,4 mikrometer stora, medan sensorn i Iphone 12 Pro Max har gjorts ytterligare något större med 1,7 mikrometer stora pixlar.

Pro Max-modellen får dessutom för första gången i en Iphone bildstabilisering inbyggt i sensorn istället för objektivet, vilket gör den snabbare och effektivare. Apple påstår att det numera går att ta två sekunder långa exponeringar handhållet med Iphone 12 Pro Max. Telefotokamerorna i båda modellerna använder optisk bildstabilisering, liksom vidvinkelkameran i den mindre modellen. Ultravidvinkelkamerorna har som tidigare ingen bildstabilisering eftersom det gör väldigt lite nytta vid så små brännvidder.

Men hårdvaran är bara halva bilden i Iphone. Bildbehandling som sker i A14 Bionic-processorn är mer avancerad än någonsin. Apple har till exempel lagt till stöd för nattläge på alla kameror utom telefotokameran. Det innebär att du nu kan ta selfies med nattläge.

Deep Fusion-tekniken som slår ihop flera exponeringar har utökats till att stödja samtliga kameror, och Smart HDR-funktionen som automatiskt blandar olika exponeringar för att få med detaljer i både skuggor och högdagrar och uppdaterats med stöd för fler sorters motiv.

Lidar

Förutom tre kameror sitter även en lidar-sensor på baksidan av Iphone 12 Pro och Pro Max. Några rykten hade talat om att det kanske bara skulle komma till Pro Max men så blev det alltså inte. Lidar-sensorn används för att mäta avstånd till objekt i omgivningen och ritar konstant upp en tredimensionell bild av omgivningen som kan användas i olika syften.

Dels används det med AR Kit för snabbare och mer precis förstärkt verklighet, i spel och andra ar-upplevelser. Men Apple använder också lidar-sensorn för att förbättra kamerorna i mörker. Lidar gör autofokus i svagt ljus eller rent mörker upp till sex gånger snabbare, och gör det möjligt att ta porträtt med luddig bakgrund i nattläget.

Porträtt i nattläge
Foto: Apple

Nytt bildformat

Apple satsar ännu mer på proffsfotografer, efter att Iphone har börjat användas i allt större utsträckning i professionella sammanhang. Sedan tidigare har Iphone stöd för att spara bilder i råformat, men då har bara rådata från bildsensorn sparats och hela kraften i Apples ai-baserade bildbehandling gått förlorad.

Senare i år kommer företaget släppa en uppdatering av Iphone 12 Pro som lägger till ett nytt format kallat Apple Proraw. Med det formatet sparas precis samma automatiska justeringar som normalt görs för heic/jpeg-bilder men i form av metadata tillsammans med rådata från sensorn. Resultatet blir en precis lika formbar bild som med gamla råformat, men där fotografen samtidigt kan dra nytta av A14 Bionic-processorns bildbehandling och funktioner som brusreducering och automatisk hdr.

Spela in och redigera video med Dolby Vision

På videofronten händer också mycket: Iphone 12 Pro och Pro Max kan spela in video med Dolby Vision-hdr, med upp till 4k-upplösning och 60 bilder per sekund. En av fördelarna med Dolby Vision jämfört med hdr10 är att varje scen kan vara kodad med olika överföringskurvor beroende på innehållet, så att en mörk scen använder fler bitar till mörka nyanser än en ljud scen.

För att åstadkomma det tar kameran i Iphone 12 Pro två snabba exponeringar för varje bildruta och slår ihop informationen i dessa precis som med Smart HDR-funktionen för foton. Det skapar ett histogram med stort dynamiskt omfång som används för att generera metadata till Dolby Vision-formatet.

De inspelade filmerna kan sedan redigeras direkt på telefonen i Bilder, Imovie eller Clips. Senare i år kommer även en uppdatering till Final Cut Pro som gör det möjligt att redigera dessa filmer på Mac.

Magsafe

Liksom Iphone 12 och Iphone 12 Mini har Apple bakat in ett magnetiskt fäste på baksidan av Iphone 12 Pro och Pro Max. Det kallas Magsafe och Apple hoppas att det kommer användas för en uppsjö nya tillbehör av olika slag från tredjepartstillverkare.

Apple har tagit fram skal och fodral, en korthållare och två laddare med Magsafe. Dels en laddpuck som påminner om Apple Watch-laddaren, men också en ”reseladdare” för både en Iphone och en Apple Watch. Magsafe-laddare kan ladda med dubbelt så hög effekt som vanliga Qi-laddare – 15 watt. Det är fortfarande inte lika snabbt som via lightning-kontakten och kommer inte i närheten av en del Android-tillverkare, men det börjar i alla fall likna nåt.

Med Magsafe kommer det till exempel bli möjligt att placera Iphone för trådlös laddning i bilen utan någon otymplig hållare eller skal med magneter.

Pris och tillgänglighet

Iphone 12 Pro kan beställas från 16 oktober med leveranser från 23 oktober, med priser från 12 495 kronor. Iphone 12 Pro Max kan beställas från 6 november med leveranser från 13 november, och priser från 13 795 kronor.

Det är en prissänkning med 500 kronor jämfört med i fjol, en justering vi får anta beror på den lite starkare kronkursen. Tyvärr är priserna fortfarande extremt höga jämfört med i USA där Iphone 12 Pro börjar på 999 dollar, vilket med dagens växelkurs och svensk moms motsvarar 11 000 kronor.

Köp Iphone 12 Pro här: 128GB: 12 490 kr hos Netonnet. 256GB: 13 790 kr hos Netonnet. 512GB: 16 490 kr hos Netonnet.
 

Apple iPhone 12 Pro 128GB

Bästa pris just nu: 12490 kr