Fler tester av Iphone:


Apple släpper inte bara sin största telefon någonsin i Iphone 12 Pro Max, utan också sin minsta på väldigt länge. Vi får gå tillbaka till 2016 och första Iphone SE för att hitta en modell i det här formatet och tillbaka till 2013 och Iphone 5s för en telefon i flagskeppsklass. Efter det har skärmar och telefoner vuxit, till mångas glädje, men till andras förtret.
 
Betyg 4 av 5

Omdöme

Mini är bara mini i måtten. Allt annat med den är lika maxat som det ska vara i en fullfjädrad Iphone. Apple levererar här en telefon i ett format som ingen annan gör just nu, utan att kompromissa med vare sig kvalitet eller prestanda. En kompromissad batteritid går dock inte att undvika, som tyvärr kan vara för uppenbar för en del användares tålamod

Positivt

  • Unikt kompakt.
  • Få kompromisser jämför med Iphone 12.
  • Hög klass på bild och ljud.

Negativt

  • Kortare batteritid.
  • Det blir trångt på skärmen.
  • Fortfarande dyr.

Pris: 64 GB: Från 8 690 kr hos Prisjakt. 128 GB: Från 9 290 kr hos Prisjakt. 256 GB: Från 10 590 kr hos Netonnet.

Iphone 12 Mini har minimala mått

MacWorld rekommenderar

tack vare en 5,4 tums skärm med ett bildförhållande på 19,5:9 och med nygamla design med ett metallband runtom, vilket gör den unik i mobilutbudet idag, såväl i mått som vikt.

Redan Iphone 12 och 12 Pro är uppfriskande kompakta i måtten, men 12 Mini tar det till en högre nivå. Det här kan helt säkert locka många köpare. Frågan blir då vad som skiljer den från större, men även den jämförelsevis behändigt kompakta Iphone 12.

I grunden inte så mycket. Det är samma design och konstruktion, med 7,4 millimeter tjockt chassi, plant och extra tålig Ceramic Shield på framsidan, samma marknadsledande vattentålighet, blankt Gorilla Glass och kamerahus på baksidan och en ram i matt aluminium. Allt i klanderfri kvalitet och vi saknar inte stålramen som sitter i Pro och Pro Max-modellerna. Färgvalen är också samma som för Iphone 12, en svart, en vit och tre färggladare alternativ.

Iphone 12 Mini, Iphong 12 och Iphone 12 Max Pro
Iphone 12 Max Pro, Iphone 12 och Iphone 12 Mini.

Samma, bara mindre

Trots det ultrakompakta formatet är det ytterst få kompromisser. Den har hela Iphone 12:s funktionsutbud när det gäller uppkoppling, sensorer och liknande, med allt det vi gillar i en Iphone, från rgb-sensor för Truetone-funktion i skärmen, till dual sim-funktion med nanosim plus esim samt mycket mer.

Den har också samma uppsättning kameror med samma goda fotokvalitet. Iphone 12 Mini och Iphone 12 är inte direkt innovativa utan bygger vidare på en enkel dubbelkamerauppsättning med rätt små 12-megpixelsensorer, en med normal brännvidd och en vidvinkel. Men då allt från optik till app är i toppklass levererar den pålitligt hög kvalitet för både foto och film. Med tålamod och ett sedan tidigare stabilt nattläge klarar den även av att fotografera i utmanande ljusförhållanden.

Den viktigaste komponenten för detta är bildprocessorn som sitter i nya systemkretsen A14 Bionic. Och ja, den sitter givetvis även i Mini, som är allt annat än minimal när det kommer till prestanda. Du får lika mycket ramminne som resten av Iphone 12-serien, och samma lagringsalternativ som Iphone 12: 64, 128 eller 256 gigabyte med rappa läs- och skrivhastigheter. Om vi pratar prestanda per gram eller kubikcentimeter vinner Iphone 12 Mini över allt annat just nu.

Varmare att hålla

Vi märker dock av en marginell sänkning i prestanda jämfört med Iphone 12, vilket vi misstänker har med det mindre chassit att göra, som inte möjliggör lika effektiv kylning av processorn. Kör vi långa processor- eller grafik-intensiva operationer på den blir den också påtagligt varmare att hålla i. Dock aldrig så varm att det blir jobbig att använda den. Men räkna med ett ljummet grepp om du till exempel kör ett spel på den.

Iphone 12 Mini
12-serien har starka retrovibbar, men med en modern touch. Det blir ännu mer påtagligt i Mini. 

Just spel kanske den inte är optimal för, då den kompakta skärmen av naturliga skäl inte gör det särskilt njutbart. Den levererar dock all den kvalitet vi förväntar oss. Det är samma oled-panel, men med mindre mått och färre antal pixlar än storasyskonen. Färgomfång, kontrast, dynamik och ljusstyrka skiljer sig inte mot Iphone 12.

Bara själva storleken, på gott och ont. Det är givetvis en smaksak, men vi på redaktionen har nog vant oss vid större skärmar. Vi skulle också säga att IOS inte är helt optimalt anpassat för det här lilla formatet. Det kanske var det en gång i tiden, men gränssnittsdesignen är helt klart tänkt för en större skärm. Det går visserligen att dra upp storleken på teckensnitt och köra gränssnittet i zoomat läge, men då tappar du i gengäld en del i överblick.

Massor av ljud

Iphone 12 Mini har samma goda ljudegenskaper som resten av Iphone 12-serien, med kraftfulla stereohögtalare som levererar fylligt och detaljerat ljud. Mini klarar dock inte av att leverera riktigt samma tryck i basen som de större modellerna. Det låter fortfarande fantastiskt bra, och mycket mer än vad vi har rätt att kräva från det här lilla formatet.

Största skillnaden mellan Iphone 12 Mini och Iphone 12, förutom ett pris på ungefär 1 300 kronor mindre per minnesstorlek, är batteriet. Här får det givetvis inte plats lika mycket av den varan. Iphone 12 Mini har ett batteri med drygt 2 200 mAh kapacitet. Det är blygsamt för en mobil år 2020, där de flesta ligger runt
3 000 mAh och många långt över.

Nu är det visserligen mindre skärm att driva här än i Iphone 12 och 12 Pro, men det verkar inte vara lika avgörande för strömförbrukningen som resten av hårdvaran. Medan vi överraskades positivt av 12 och 12 Pro, får vi här en telefon med begränsad batteritid.

Iphone 12 Mini
Iphone 12 Mini har exakt likadana kameror som Iphone 12.

Räcker hela dagen, kanske

Vi kan strömma Youtube-video i ungefär 12 timmar samtt klara av en lång arbetsdag med surf, kommunikation och sporadisk fotande. Men du lär behöva ladda batteriet framåt kvällen om du vill strömma film in på småtimmarna. Mer konservativ mobilanvändare kan nog klara sig ett dygn utan behöva ladda, men för de flesta lär rutinen bli uppladdning under natten.

Givetvis kan du även här ansluta den smarta Magsafe-laddaren för flexibel trådlös laddning. Men den måste du köpa separat. Men du behöver ju ändå köpa en laddare, då detta inte ingår. Om du inte skulle ha en gammal Iphone-laddare kan du lika gärna investera i en Magsafe-laddare.

Iphone 12 Mini är inte en light-version av Iphone 12, annat än just i mått och vikt. Det här är snudd på en flaggskeppsmobil, precis som Iphone 12 (det verkliga flaggskeppet är givetvis Iphone 12 Max Pro), med toppklass på prestanda, ljud- och bildkvalitet, och elitklass på nästan alla funktioner. Formatet har sina naturliga för- och nackdelar, där den största nackdelen utan tvekan är det mindre batteriet.

Iphone 12 Mini tangentbord
En del gränssnittsdetaljer kan bli lite pilliga på den lilla skärmen. Men det är mestadels en vanesak.

Med ett pris som ligger mellan 8 775 och 10 688 kronor är det fortfarande allt annat än en prispressad mobil, men är du säker på att formatet är rätt för dig, kan en Iphone 12 Mini vara en investering som håller flera år. Kanske hade Apple tagit extra poäng på att banta bort enstaka finesser som Ceramic Shield och Magsafe-stöd och istället hyvlat av priset ytterligare. Nu finns det istället ett väldigt lockande alternativ i Iphone SE som blir din för hälften så mycket.

Specifikationer                           

Produktnamn: Iphone 12 Mini
Testad: November 2020
Tillverkare: Apple
Systemkrets: Apple A14 Bionic
Processor: 2st Firestorm 2,99 GHz, 4st Icestorm
Grafik: Apple A14 graphics
Minne: 6 GB
Lagring: 64/128/256 GB NVMe
Bildskärm: 5,4 tum amoled, 2340 x 1080 bildpunkter
Kameror: 12 megapixel + 12 megapixel vidvinkel med led bak, 12 megapixel med 3d-djupsensor fram
Anslutningar: Usb 2.0 Lightning
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, Wifi 6, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: IOS 14.1
Övrigt: FaceID, trådlös laddning (Magsafe upp till 15 W), vattentålig (ip68/iec 60529 , upp till 6m i 30 min), stöd för esim
Batteri: 2 227 mAh, 12h webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 11 timmar blandad användning (4g, låg ljusstyrka), samtal ca 20 timmar (3g)
Storlek: 13,15 x 6,42 x 0,74 cm
Vikt: 133 gram
Rek. pris: 8 775 kr (64 GB) , 9 388 kr (128 GB) , 10 688 kr (256 GB)
Pris: 64 GB: Från 8 690 kr hos Prisjakt. 128 GB: Från 9 290 kr hos Prisjakt. 256 GB: Från 10 590 kr hos Netonnet.

Prestanda

Antutu Benchmark: 568 247 poäng
Geekbench 5: 3 710 poäng, 1 477 poäng single core
3dmark Sling Shot Extreme: 5 149 poäng
Läshastighet, lagring: 1 190 MB/s

Betyg: 4 av 5