Dags att köpa en ny Apple Watch eller kanske skaffa en för första gången? Apple har precis släppt inte bara en utan två nya klockmodeller så tidpunkten kunde knappast vara bättre. Men vilken klocka ska du välja?

För första gången sedan Apple Watch lanserades finns nu tre modeller att välja mellan, och Apple har placerat Apple Watch SE precis mitt emellan gamla Series 3 som fortfarande är kvar som budgetalternativet och nya toppmodellen Series 6. Faktum är att prisskillnaden är lika stor: Series 6 är 40 procent dyrare än SE som är 39 procent dyrare än Series 3 (eller också: Series 3 är 28 procent billigare än SE som är 29 procent billigare än Series 6, om du föredrar att räkna åt det hållet).

Om du inte vill ha en klocka som redan är flera år gammal står valet mellan SE och Series 6, och det valet handlar om huruvida de extra funktionerna – och materialvalen – gör det värt att välja Series 6 framför SE.

Apple Watch SE vs Series 6: Vad är lika?

De två nya klockmodellerna har många likheter. Till skillnad från Iphone SE vars design skiljer sig från de andra Iphone-modellerna ser Apple Watch SE nästan exakt likadan ut som Series 6. Boetten har precis samma form och storlek, och den har samma stora, avrundade skärm som Series 4, 5 och 6.

På undersidan sitter samma pulsmätare som ger varningar för ovanligt hög eller låg puls och ojämn hjärtrytm. Series 3 har också en sådan sensor, men SE har precis som Series 6 en uppdaterad andra generationens sensor som ska ge högre precision. På hälsosidan finns även en annan skillnad i att SE och Series 6 kan ringa larmsamtal om den upptäcker att du ramlat och inte rör på dig.

Jämförelse

Pris: Apple Watch SE (utan 4G)
40 mm 3 190 kronor hos Kjell&Company
44 mm 3 529 kronor hos Proshop

Pris: Apple Watch Series 6 (utan 4G)
40 mm 4 519 kronor hos Proshop
44 mm 4 690 kronor hos Prisjakt

Apple Watch SE och Series 6 har också en höjdmätare (altimeter) som alltid är på och mäter höjden över havet, vilket gör att klockan kan lägga märke till när du till exempel går i trappor eller uppför backar utan att du har ett träningspass igång. Båda har också kompass vilket Series 3 saknar.

Slutligen har båda klockorna modeller 4g-modem och möjligheten att skaffa ett dataabonnemang så att du kan lämna Iphone hemma och ändå exempelvis strömma musik eller ringa telefonsamtal. Det här gör också att klockorna kan användas med den nya Watch OS 7-funktionen Familjeinställning.

Apple Watch SE vs Series 6: Vad skiljer sig?

Apple skulle inte sälja två olika modeller om det inte var någon skillnad på dem. På utsidan märker du skillnaden i att Series 6 kommer i både fler färger i den vanliga aluminiumboetten, och även säljs med mer lyxiga materialen rostfritt stål och titan. Förutom att boetten är hårdare täcks dessa av safirglas vilket gör dem betydligt svårare att repa.

En viktig skillnad är att skärmen i Series 6 alltid är vaken, vilket gör att du inte behöver vrida upp armen för att se vad klockan är, hur varmt det är ute eller något annat på dina informationsvisande komplikationer.

Pris: Apple Watch SE 4G
40 mm 3 790 kronor hos NetonNet
44 mm 4 115 kronor hos CDON

Pris: Apple Watch Series 6 4G
40mm 5 641 kronor hos Proshop
44mm 6 090 kronor hos Kjell&Company

Pulsoximeter
Foto: Apple

Series 6 är utrustad med samma ekg-funktion som suttit i tidigare toppmodellerna Series 4 och Series 5 men saknas i SE. Dessutom har den fått en helt ny sensor: En pulsoximeter som håller koll på syresättningen i blodet. Apples pulsoximeter är långsammare än traditionella fingerspetsmätare och klassas som ”wellnessprodukt”, inte medicinteknik. Resultaten ska alltså inte tolkas för strikt och den som är orolig över sin syresättning bör uppsöka vården.

Men för till exempel personer med astma där trender i syresättning kan ge en tidig varning kan det ändå göra nytta, liksom för de som tränar och bergsbestigare eller andra som kan befinna sig på hög höjd och vill ha koll på hur det påverkar syresättningen.

Ett område där pulsoximetern särskilt kan komma väl till pass är upptäckten av sömnapné, säger en läkare och hjärtspecialist våra tyska kollegor har talat med. Många människor lider av detta utan att veta om det, eftersom symtomen när du är vaken kan vara diffusa och det är omöjligt att själv lägga märke till att du andas ojämnt. Om du misstänker att du kan ha sömnapné är det bättre med en pulsoximeter som mäter kontinuerligt hela natten, men en Apple Watch Series 6 kan peka dig åt rätt håll.

Ekg:et är till skillnad från pulsoximetern klassad som medicinteknik och har testats för att kunna se tecken på förmaksflimmer. Resultat från studier visar att den även kan se spår av andra hjärtproblem, men Apple har inte fått den godkänd för något annat än så länge. Om du ofta får resultatet ”resultatlös” säger Apple att det kan bero på att appen se spår av andra arytmier eller problem som den inte kan identifiera. Du kan då uppsöka vården och se om du kan få ett mer utförligt ekg.

Slutligen har Series 6 som första Apple Watch-modell ett U1-chipp, Apples nya krets för ultra wideband-teknik. Det används inte till något i dag, men har potential att bli något i framtiden.

Apple Watch Series 6 Hermès
Foto: Apple

Slutsats

Vilken klocka du gör bäst i att välja beror på några olika ställningstaganden.

Om hälsa är det viktigaste för dig och du vill ha så mycket koll på kroppen som det bara går är Series 6 det självklara valet. Med både ekg och pulsoximeter får du mycket mer data över hjärthälsan och även en möjlighet att upptäcka problem som sömnapné.

Om utseende och stil är viktigt kan du bli tvungen att välja Series 6. Den är ensam om att erbjuda färgerna mörkblå och röd, och den enda modell som säljs nu med lyxigare materialval (och specialmodellerna Apple gör tillsammans med franska modehuset Hermès). Du kan så klart också försöka hitta en begagnad Series 5 i stål eller titan men det förtar kanske en del av lyxkänslan.

Slutligen, om du vill ha senaste tekniken, uppskattar den alltid vakna skärmen och tycker det är spännande med möjligheterna som kan öppnas med U1-chippet – då levererar Series 6. Med lite snabbare processor kan den också klara framtida Watch OS-uppdateringar med bättre bibehållen kvickhet.

Tycker du däremot att inget av detta känns värt 1 300 kronor kan du välja Apple Watch SE och lär inte ångra dig. Det är en förträfflig smartklocka som delar det mesta med Series 6.

Apple Watch Series 6 4G 44mm Aluminium with Sport Band

Bästa pris just nu: 6090 kr