Det var länge sedan Touch ID kändes hett. Efter att Apple introducerade Face ID med Iphone X år 2017 är det inte många gånger jag drömt om Touch ID:s återkomst. Förrän nu.

Att en Iphone med Face ID kan skapa en 3d-karta över användarens ansikte, kolla om djupdatan stämmer med det sparade ansiktet på telefonen, allt detta på mindre än en sekund, är fortfarande riktigt imponerande. Även tre år efter att vi först introducerats för tekniken.

Läs också! Analys: Att Iphone 12 blir försenad är ovanligt – men inte unikt

Men det borde inte komma som en överraskning för någon som har en Iphone med Face ID idag att Apples ansiktsigenkänning kan bli ännu bättre. Det fungerar bra, och den har blivit ännu lite bättre över tid, men det finns ett vissa områden där Face ID fortfarande är sämre än gamla Touch ID.

Framför allt gäller det när Iphone behöver läsa av ansiktet från väldigt branta vinklar. När telefonen ligger på ett bord och jag duttar på skärmen för att kolla en notis räcker det med att hålla fingret på telefonen för att låsa upp notiserna och gå till hemskärmen. Med Face ID måste jag lyfta upp mobilen i ena änden för att den ska kunna se mitt ansikte.

Samma sak om mobilen ligger på soffan bredvid mig. Ett finger som sträcks till hemknappen räcker för Touch ID. Face ID kräver dock att jag lyfter upp hela mobilen och håller den i rätt vinkel framför ansiktet.

Måste jag välja mellan de två biometriska inloggningsmetoderna väljer jag dock, trots detta, Face ID alla dagar i veckan. Bekvämligheten i att (oftast) slippa behöva hålla på en särskild plats på telefonen för att låsa upp, väger upp för nackdelarna.

Men vad är bättre än att behöva välja? Att få både och såklart.

Nya Ipad Air fick inte Face ID som sitt storasyskon Ipad Pro, utan begåvades istället med en för Apple helt ny typ av fingeravtrycksläsare som göms under sidoknappen. Det är första gången som Apple gör något nytt med Touch ID sedan 2015 när Iphone 6s fick ”Touch ID 2” med betydligt snabbare avläsning.

Apple ska dessutom ha lagt ned en hel del energi på att få det här att fungera, och man kallar det själva för ”en otrolig bedrift”.

iPad Air 4 Touch ID
Foto: Apple

Så varför inte ta lite av denna redan spenderande energi och utvecklingskostnader och sätta in en hemknapp med Touch ID i Iphone 12? Touch ID i sidoknappen skulle kunna komplettera – inte ersätta – Face ID för just de nyss nämnda tillfällen där Face ID inte är tillräckligt bra.

Dessutom kan autentiseringen för Apple Pay då ske redan i dubbelklicket på sidoknappen när kortet tas fram.

Fortfarande är nog en fingeravtrycksläsare under skärmen bättre. Det blir lättare att låsa upp telefonen utan att behöva ta ett grepp runt den, jämfört med Touch ID i sidoknappen. Men oavsett var fingeravtrycksläsaren hamnar, kan det vara ett bra komplement till ansiktsigenkänningen.

Hur troligt är det då att det alls sker? Inte särskilt, tyvärr. Det skulle vara ett ovanligt drag av Apple att sätta in två liknande teknologier i en och samma enhet, inte minst för att det skulle kunna ses som ett erkännande om att Face ID inte är tillräckligt bra. Det luktar lite väl mycket Samsung, där det ju finns modeller som har både lösenkod, ansiktsigenkänning, fingeravtrycksläsare och iris-skanner i en och samma pryl.

Med andra ord skulle jag inte vänta mig en Iphone med Touch ID på tisdagens event. Det riskerar att ge ett allt för splittrat intryck. Men nog är det synd om det bara är Ipad Air som får ta del av Apples nya biometriska sidoknapp, den skulle kunna göra nytta på även på nästa Iphone.

Apple iPad Air 64GB (4th Generation) Pris vid test: 6905 kr.

Bästa pris just nu: 6661 kr