Testad produkt: Homepod Mini
Pris: 1 191 kronor hos Proshop eller 1 290 kronor hos Webhallen och MediaMarkt.

Homepod är en pytteliten högtalare som skulle kvalificera sig som en modern version av David möter Goliat. Trots sin ringa storlek är det riktigt bra ljud i den här bollen till högtalare.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Liksom alla andra produkter från Apple smiter Homepod Mini in i det Appleianska ekosystemet som hand i handske. Från superenkel installation till att du ska lyssna på musik. Allt liksom bara lirar. Tills du blandar in en dator.

Positivt

  • Ljudet!
  • Snygga
  • Multiroom
  • Små

Negativt

  • Saknar Spotify Connect (går att spela via Airplay)

Homepod Mini är onekligen diskreta och snygga. De är inte mycket större än en grapefrukt, oavsett vilken färg (finns i fem olika färger) du köper kommer den att matcha färgvalet på alla detaljer från sladden till undersidan av högtalaren.

Ett tygliknande material omger högtalaren, förutom ovan- och undersidan. På ovansidan sitter en plastplatta med volymkontroller samt en touchplatta som låter dig aktivera Siri eller stoppa uppspelningen, hoppa framåt eller bakåt.

Homepod mini

Uppkoppling

Homepod Mini ansluter sig automatiskt till ditt nätverk och konto via din Iphone. De dyker

MacWorld rekommenderar

upp i din telefon så fort den slås på första gången och ansluter automatiskt till samma nätverk som din telefon befinner sig på.

Smidigt är bara förnamnet.

Bra ljud oavsett volym

Apple använder sig av något som de kallar ”computational audio” i Homepod Mini. Ett S5-chipp analyserar 180 gånger per sekund volymen du spelar musik på samt musikens frekvens. Genom att göra detta kan Homepod Mini leverera riktigt tung bas, även när du spelar på låg volym. Detta är riktigt imponerande. När vi testar med andra högtalare vi har huset försvinner basen på ett drastiskt sätt när volymen dras ned.

Homepod mini

Alla akustiska element i högtalaren är tillverkade för att harmonisera med varandra. Resultatet ljudmässigt är väldigt mycket över förväntan. Trots sin ringa storlek skulle de kunna sänka både större, tyngre och dyrare högtalare på knockout. Typ David möter Goliat.

Har du två Homepod Mini kan du hur enkelt som helst koppla dem som ett stereopar, och då börjar du närma territoriet mycket ljud. Du kan utan problem dra på högsta volym utan att det låter illa.

Tools Pneuma på högsta volym låter helt fantastiskt! Vilket ljud, vilken separation av bas, mellanregister och diskant!

Det är smått bisarrt hur de här små tingestarna kan pumpa ut så mycket ljud utan att distorsion uppstår. Jämför gärna med alla resehögtalare vi har testat, som alla låter illa när volymen är norr om 6-7.

Ta med dig musiken

Lyssnar du på musik via din Homepod och måste gå hemifrån kan du fortsätta att lyssna på din Iphone. Du flyttar enkelt över ljudet genom att hålla din Iphone nära högtalaren. Också mycket smidigt.

Homepod mini
Du kan enkelt föra över musiken från Homepod till din Iphone när du ska gå ut.

”Maten är färdig!”

Genom ett Siri-kommande kan du skicka meddelanden till högtalaren. Säg att dina barn sitter i rummet där högtalaren befinner sig, istället för att skrika kan du skicka ett meddelande via din Iphone eller en annan Homepod Mini att maten är färdig.

Men det är inte Siris röst utan det är din egen som spelas in och skickas.

Apple Home är inte för det smarta hemmet

Finns det något negativt att säga om Homepod Mini? Jodå, om jag börjar spela en låt från min dator då kan jag inte kontrollera den med telefonen. Jämför med Spotify Connect, som låter dig kontrollera volym, nästa låt med mera oavsett från vilken enhet du började spela upp den från.

Eller så gör undertecknad något fel, men vad det är har jag ingen aning om.

Homepod mini
Låten spelas från datorn till Homepod Mini, den syns med album i Home-appen, ändå står det att ingenting spelas.

Det finns inte heller något sätt att ändra på ljudet. Det spelar ingen roll om du drar i equalizer-reglagen som finns i appen Musik på datorn – inget händer. Men då de låter sjukt bra som de är kan vi ha överseende med detta.

Undertecknad är inte imponerad av smarta hem i allmänhet och röstassistenter i synnerhet. Visst kan du använda Homepod som en hub för dina smarta prylar, framför allt då de har stöd för både thread och Matter. Homepod Minis stora styrka är ljudet. Om du har råd, köp två, ty när de är stereokopplade låter det hur bra som helst!

Hade de haft Spotify Connect hade betyget blivit ännu bättre.

Specifikationer

Produkt: Homepod Mini
Tillverkare: Apple
Testad: December 2022
Mått: 84 x 98 millimeter
Vikt: 345 gram
Trådlöst: Wifi 802.11n, Bluetooth 5.0, Thread, Matter, Airplay 2
Högtalare: Full range driver, dubbla passiva element
Processor: Apple S5
Operativsystem: Android, IOS
Pris: 1 191 kronor hos Proshop eller 1 290 kronor hos Webhallen och MediaMarkt.

Betyg: 4 av 5