Testad produkt: Homepod Mini
Pris: 99 dollar hos Apple.

Vi har till slut fått tag i en Homepod Mini, en av de många produkter som Apple har lanserat under hösten. Homepod Mini säljs, precis som stora Homepod, inte officiellt i Sverige, men listas redan av Proshop och lär börja säljas även av andra butiker så småningom. Att Apple inte säljer den i Sverige beror på att Siri inte fungerar med svenska på Homepod än – och med tanke på att Homepod inte blivit någon dundersuccé kanske det aldrig kommer att hända.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Homepod Mini har en udda position som smarthögtalare i Sverige. Du kan inte använda den med Siri på svenska, men den har riktigt bra ljud för sin storlek och är en bra Homekit-hubb. Värdet av den varierar därför ovanligt mycket från person till person.

Positivt

  • Förvånansvärt bra ljud.
  • Liten och lätt.
  • Vettig som Homekit-hubb.

Negativt

  • Kabeln sitter fast.
  • Fortfarande inget Siri på svenska.
  • Hade varit bättre med batteri.

Homepod Mini kostar bara en tredjedel så mycket som vanliga Homepod och är förmodligen tänkt att vända sig till en helt annan kategori kunder. Där Homepod utlovar kombinationen av mest ljud för pengarna och enkelheten i Airplay och Apple Music tillsammans med Siri-styrning som en bonus, handlar Homepod Mini mer om Siri och Homekit.

Homepod är visserligen liten för att vara en bokhyllehögtalare, men är tung och lär hos de flesta få stå där den står. Homepod Mini däremot är stor som en grapefrukt och väger inte mycket mer. Om den hade haft batteri hade den varit en närmast perfekt trådlös högtalare, men som den är måste du hitta ett ställe att placera den, där du kan gömma undan sladden så gott det går och ansluta till en strömkälla (som måste stödja 20W-laddning, det vill säga 2,2A vid 9V). Vi kan inte låta bli att hoppas på en framtida ”Homepod Go” med inbyggt batteri.

Homepod Mini
Foto: Michael Simon/IDG

Fylligare ljud än väntat

För att vara så liten och lätt låter Homepod Mini oförskämt bra. Precis som stora Homepod. Apples ljudingenjörer är definitivt inga klåpare. Ljudet är fylligt och kan återge förvånansvärt djup bas, även om den så klart inte klarar att få rummet att vibrera. Mellanregistret är balanserat och tydligt och diskanten klar utan att bli skränig. Även på högsta volym (som enligt vår amatörmässiga mätning är runt 95 dB precis intill högtalaren) är distortionen låg. Det finns inget brummande eller skorrande som billiga högtalare brukar lida av när du drar upp volymen.

Homepod Mini fungerar bra för bakgrundsmusik och har inget problem att fylla någorlunda stora rum. Men det är knappast en högtalare för intensiv lyssning, även om den lär slå de flesta högtalare i sin pris- och storleksklass.

Bra Homekit-hubb

Om du är insnöad på allt vad Apple heter och funderar på att börja med hemautomatisering vill du förmodligen använda Apples Homekit. Då behöver du en hubb, som kan vara en Apple TV, en Homepod eller en Ipad som aldrig lämnar hemmet. En ständigt ansluten Homepod är ett bra val, och Homepod Mini har gjort det betydligt billigare att gå den vägen.

Du kan visserligen inte styra själva högtalaren på svenska, men däremot kan du styra Homekit med Siri via Iphone, Ipad, Mac eller Apple Watch. Hubben behövs ändå för att automatiseringar och scenarier ska fungera. En Apple TV fungerar lika bra, men om du inte har en kan Homepod Mini definitivt vara ett bra alternativ och du kan alltid spela musik och podcaster på den via Airplay (eller stå ut med att ge ett och annat kommando på engelska, tyska, franska eller något annat av de språk den faktiskt stödjer).

Homepod Mini
Foto: Michael Simon/IDG

Varför inget Siri på svenska?

Apple verkar uppenbarligen hoppas på mer tur den här gången, men vi undrar fortfarande vad som är så svårt med Siri på just Homepod, som gör att Apple inte har kunnat bredda språkstödet. Om det fungerar på andra enheter borde det rimligtvis gå även på en högtalare.

För svenska användare är Homepod Mini ett dåligt alternativ som ren smarthögtalare eftersom du inte kan prata svenska med den. Men som liten wifi-högtalare med hyfsat ljud och enkel Airplay-anslutning från alla Apple-prylar är den desto bättre. Behöver du dessutom en Homekit-hubb kan vi rent av rekommendera den – när den väl är i lager hos några svenska återförsäljare.

Specifikationer

Produkt: Homepod Mini
Tillverkare: Apple
Testad: December 2020
Mått: 84 x 98 millimeter
Vikt: 345 gram
Trådlöst: 802.11n Wi-Fi, Bluetooth 5.0, Thread, Airplay 2
Högtalare: Full range driver, dubbla passiva element
Mikrofoner: 4 st fjärrfältsmikrofoner
Processor: Apple U1
Operativsystem: Android, IOS
Rek. pris: 99 dollar
Pris: 99 dollar hos Apple.

Betyg: 3 av 5