Nu är det förstås en sanning med modifikation, att TBT100 Thunderbolt 3 Dock är Corsairs första thunderbolt 3-docka, det är bara den första som får bära Corsair-loggan. Företaget äger ju Elgato, och de har ett par thunderbolt 3-dockor på marknaden, två till lägre pris än TBT100 dessutom.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Corsair TBT100 är inte billigast på marknaden men den ger ett synnerligt gediget intryck, trots det lite knackiga menyprogrammet. Det är en rimlig mängd portar som placerats på ett smart sätt – framsidan har, förutom strömknappen, usb-c, hörlursuttag samt sd-kortläsare, resten sitter på baksidan. Samtidigt är designen sober nog att man kan ha den här på skrivbordet utan att skämmas. Bara en sådan sak!

Positivt

  • Sober design och bra vikt
  • Vettig fördelning av portar
  • Plug and play

Negativt

  • Fungerar inte alls om man inte har thunderbolt 3, fast det ser ut som det
  • Stödjer inte kedjekoppling av thunderbolt-enheter
  • Menyprogrammet är inte riktigt färdigt
Det första man måste komma ihåg att thunderbolt 3 inte är detsamma som usb-c, kontakterna är bara likadana. Det betyder att du inte kan använda en TBT100 som usb-c-dockningsstation, din laptop måste ha thunderbolt 3 för att det ska fungera.

Trubbigt verktyg

Det märks att TBT100 är Corsairs första thunderbolt 3-docka. Inte på själva hårdvaran, men däremot på mjukvaran som du kan ladda ned till din Mac (som annars är plug and play, egentligen). Corsair Thunderbolt Utility må ha TBT100 som bild, men trycker du på hjälp-ikonen så hamnar du på Elgatos sida för sitt motsvarande program, så helt redo är man inte ännu. Däremot fungerar menyprogrammet utmärkt, dess enda funktion för närvarande är att möjliggöra laddning av Ipad (som för övrigt inte har stöd för thunderbolt 3 så du kan inte koppla in en skärm till din Ipad Pro på det här viset), samt säker utmatning av anslutna enheter.

Det finns även ett program för Windows som du gissningsvis behöver installera för att TBT100 ska bete sig.

TBT100 har ett rimligt porturval
TBT100 har ett rimligt porturval.

Slimmad design

TBT100 är absolut inte den thunderbolt 3-docka med flest utgångar, men den har fått in en hel del trots den slimmade designen. Dubbla hdmi med stöd för 4k i 60hz med hdr, en ethernetport, sd-kortläsare, dubbla usb-c samt dubbla usb-a, och ett 3,5 mm-stereouttag. Det är inte dåligt med tanke på hur liten den här hubben är jämfört med andra på marknaden. Framför allt är den sobert designad, rymdgrå och rimligt tung så att den ligger på plats på borde.

Mindre kul är kanske den ganska omfattande strömadaptern, men det behövs för att få ut 85 Watt till din anslutna laptop. Om andra anslutna enheter, hårddiskar exempelvis, skulle behöva ström så kan TBT100 fördela strömmen med upp till 30 Watt till övriga enheter, och därmed alltid minst 45 Watt till din laptop. Det räcker troligen för att hålla den vid liv, så länge du inte pysslar med riktigt grafiktunga saker förstås.

För det är ju det fina med en docka som det här: du behöver bara plugga in en enda liten kabel i din laptop, thunderbolt 3-kabeln alltså. Ström, anslutningar – allt kommer till din laptop via kabeln. Det enda du inte kan göra som du kanske förväntar dig, är att koppla flera thunderbolt 3-enheter på rad – det finns ingen downstream i TBT100 så vill du kedjekoppla är det här inte dockan för dig.

Specifikationer

Produkt: Corsair TBT100 Thunderbolt 3 Dock
Testad: Oktober 2020
Pris: 3 390 kr
Vad: Thunderbolt 3-docka
Anslutningar: 2x usb-x, 2x usb-a, 3,5 mm hörlursuttag, 2x hdmi, sd-kortläsare, ethernet, thunderbolt 3 för anslutning till laptop.

Betyg: 4 av 5