Iphones operativsystem IOS är betydligt stabilare än traditionella datorsystem som Mac OS och Windows, och det är ovanligt att få sådana problem att du behöver installera om systemet. Men då och då händer det, och då gäller det att vara förberedd och veta hur du ska göra så att telefonen kommer på benen snabbt och smidigt.

En nollställning, eller fabriksåterställning som det också kallas, innebär att du raderar alla data från telefonen och återställer IOS till fabriksinställningar. Du kan nollställa utan att installera om själva operativsystemet, eller totalnollställa genom att ta bort och installera om även systemet.

Innan du ger dig på en nollställning är det några saker du bör ha koll på, och en sak du måste göra.

Då ska du nollställa

Har du hängt med ett tag minns du säkert hur det brukade vara på datorer: Datorn är långsam? Installera om Windows. Program beter sig konstigt? Installera om Windows. Kanske fått virus? Installera om Windows. It-avdelningar runt om i världen blev experter på att snabbt installera om systemet och idén om att en ominstallation fixar alla problem rotade sig fast. Idag är det sällan lösningen på problem på Windows och Mac, och ännu mer sällan på Iphone och Ipad.

Den vanligaste orsaken att behöva nollställa Iphone är att du ska ge bort eller sälja telefonen. Då är det viktigt att du stänger av Hitta min Iphone så att aktiveringslåset tas bort, och att du nollställer så att ingen privat data följer med till nya ägaren.

En del underliga problem som inte verkar ha några andra lösningar kan ibland också lösas med en nollställning. IOS är inte 100 procent fritt från buggar och det kan till exempel bli fel kring en uppdatering. Ett relativt vanligt problem är att IOS ”glömmer bort” data som ligger och tar plats på den interna lagringen, och om det blir för mycket av det och du har prövat alla knep för att frigöra utrymme kan en nollställning och återställning från backup göra susen.

Det kan också vara ett snabbare sätt att råda bot på problem som är svåra att felsöka. Säkerhetskopiera, nollställ, återställ. Det kan ta flera timmar för hela processen, men kräver bara några minuters arbete.

Icloud-backup

Säkerhetskopiera

Innan du ens funderar på att nollställa Iphone bör du ha backup på den. Säkerhetskopiering är extremt viktigt, och har bara blivit viktigare i takt med att vi lever mer och mer av våra liv i mobilerna. Du bör så klart alltid säkerhetskopiera telefonen oavsett om du ska nollställa den eller inte, men inför en nollställning är det extra viktigt att du har en pinfärsk, komplett backup.

Du kan säkerhetskopiera antingen med Apples Icloud eller till dator med Finder (Mac OS Catalina), Itunes (äldre versioner av Mac OS och Windows) eller tredjepartsprogram som Imazing. Du kan tekniskt sett använda båda för extra trygghet.

Icloud-säkerhetskopior kräver att du har lagom mycket utrymme på Icloud, vilket för de allra flesta innebär en prenumeration på mer utrymme än gratiskontots 5 GB. Du aktiverar funktionen i Inställningar -> Apple-ID, Icloud, medier och köp -> Icloud -> Icloud-säkerhetskopia. Här kan du också se när den senaste kopian gjordes och manuellt starta en ny säkerhetskopiering.

Backup till dator

För att säkerhetskopiera med Finder/Itunes gör du så här:

  1. Anslut Iphone till datorn med lightning-kabel.
  2. Öppna Finder och välj telefonen i listan till vänster, alternativt Itunes och klicka på telefonen uppe till vänster.
  3. Titta i avdelningen Säkerhetskopior och se till att alternativet Kryptera den lokala säkerhetskopian är ikryssat (och att du vet vad lösenordet är! om du inte är säker på det kan du ändra lösenord och skriva ner det nya på en säker plats, exempelvis i en lösenordshanterare).
  4. Klicka på Säkerhetskopiera nu och vänta tills den är klar.

Läs mer: Så gör du enklast backup av din Iphone (Plus-artikel)

Nollställ i mobilen

Nollställ i telefonen

Om din Iphone fungerar som vanligt är det enklast att nollställa den direkt på telefonen. Öppna Inställningar -> Allmänt -> Nollställ och välj Radera allt innehåll och inst. Om Icloud håller på att ladda upp något får du en varning om att låta den göra klart det först, och om du använder Icloud-säkerhetskopia frågar systemet om du vill göra en ny backup och därefter nollställa.

När du går vidare måste du fylla i telefonens lösenkod för att bekräfta, och sedan ditt Icloud-lösenord.

Använd datorn

Nollställ på dator

För att nollställa med Macen eller pc:n använder du Finder/Itunes och öppnar telefonen. Längst upp i sektionen Programvara hittar du knappen Återställ Iphone som drar igång återställandet. Det här installerar om IOS och behöver oftast ladda ner systemet som en del av processen, vilket gör att det kan ta betydligt längre tid än med Iphones inbyggda nollställningsfunktion. Glöm inte att göra en färsk säkerhetskopia först!

Om du glömde säkerhetskopiera

Har du nollställt Iphone utan att ha en säkerhetskopia på innehållet finns det inget du kan göra. IOS har mycket hög säkerhet och en följd av det är att när du nollställer eller raderar Iphone så försvinner krypteringsnycklarna till den interna lagringen. Det gör i sin tur att ingen i hela världen kan hjälpa dig att återfå någon data från telefonens lagring.

Din enda chans i detta fall är att du trots allt har en backup, antingen via Icloud eller på datorn. Och även om du har det kanske den är gammal och du förlorar många bilder, meddelanden och annat som tillkommit sedan säkerhetskopian gjordes.

Återskapa Iphone från säkerhetskopia

När du har nollställt din Iphone beter den sig precis som när den var ny och du kan antingen aktivera den som en ny enhet eller återskapa från säkerhetskopia. Om du använder Icloud-säkerhetskopia trycker du dig fram i Iphones introduktionsguide tills du når en sida där du kan välja Återskapa från Icloud-säkerhetskopia. Gör det och följ instruktionerna.

Har du backup på datorn väljer du istället Återskapa från Mac eller PC på samma skärm, kopplar in telefonen i datorn, öppnar Finder/Itunes och följer instruktionerna där. Det här kan du även göra i efterhand om du redan har aktiverat telefonen. Klicka i så fall på Återskapa säkerhetskopia och följ anvisningarna. Någon gång under processen kommer programmet fråga efter lösenordet till säkerhetskopian och utan det kan du inte fortsätta. Därför är det väldigt viktigt att du har sparat det säkert.

Iphone kommer starta om när den är klar, men koppla inte ur den ur datorn än. Den kommer nämligen synka en gång först för att få in appdata och eventuella mediafiler och annat du brukar synka.

Vanliga frågor och svar

Vad betyder ”Iphone är avaktiverad, anslut till Itunes”?

Om det här meddelandet dyker upp när du försöker starta Iphone betyder det att någon har försökt låsa upp den för många gånger och att den har låsts helt och nu måste återställas från säkerhetskopia.

Har du tidigare synkat med eller säkerhetskopierat telefonen till dator bör du kunna göra en ny säkerhetskopia innan du återskapar, trots att den är avaktiverad. Anslut den till datorn med sladd som vanligt, leta upp den i Finder/Itunes och välj Säkerhetskopiera nu. Om det inte går kan du hoppas på att du har en Icloud-säkerhetskopia, annars är dina data förlorade.

För att få igång telefonen måste du i vilket fall som helst använda datorn för att nollställa IOS.

Kan jag nollställa Iphone utan sim-kort?

Ja och nej. Du kan alltid nollställa den, men för att aktivera och komma in i en ny eller nollställd Iphone måste du ha ett sim-kort i den. Det behöver dock inte vara ditt eget sim-kort, utan du kan lika gärna låna ett av någon bekant eller ta ett nytt kontantkort. Sim-kortet behöver inte ha någon laddning eller abonnemang, så länge det ansluter till mobilnätet. Är du bara ansluten till wifi skickas all data över det och du behöver inte någon mobildata.

Återställningsläge

Hur nollställer jag utan kod eller om telefonen inte startar?

Om du av någon anledning inte kan nollställa direkt i telefonen bör du först prova via Finder/Itunes på en Mac eller pc. Om den inte dyker upp där heller kan du behöva ta till återställningsläget. Det här kan till exempel bero på att du har glömt lösenkoden eller att en uppdatering har gått väldigt fel. Med återställningsläget kan du ansluta telefonen till dator och återställa även om du har ställt in usb-begränsningar som normalt innebär att du måste låsa upp telefonen för att datorn ska känna igen den.

För att starta telefonen i återställningsläge gör du så här:

  • Iphone 8 eller senare och Ipad utan hemknapp: Klicka på volym upp, sedan på volym ner och tryck till slut och håll sidoknappen intryckt tills skärmen visar symbolen för att ansluta till dator.
  • Iphone 7 och Ipod Touch (7:e generationen): Håll sidoknappen och volym ner intryckta samtidigt tills anslut till dator-symbolen visas.
  • Iphone 6S eller tidigare, Ipod Touch (6:e generationen och tidigare), Ipad utan hemknapp: Håll nere hemknappen och sidoknappen intryckta tills anslut till dator-symbolen visas.

När du ansluter till datorn säger Finder/Itunes att en Iphone i återställningsläge har upptäckts, och du får välja mellan att uppdatera och återställa. Uppdatera innebär att senaste versionen av IOS installeras istället för nuvarande system, men all data och inställningar bevaras. Det kan vara värt ett försök om problemen du har är till exempel utrymme som vägrar bli ledigt, men oftast behöver du välja återställning.

Har du glömt koden till Iphone kan du använda återställningsläget för att installera om systemet och sedan återställa från säkerhetskopian, som inte innehåller lösenkoden.