Konspirationsteorier är vanliga på sociala medier. Inom teknikområdet är det 5g och annan radioteknik som står för huvuddelen av teorierna, men nu har även Apple och IOS fått en viral konspirationsteori, rapporterar 9 to 5 Mac.

Det är ett inlägg på Facebook som har delats och kopierats tusentals gånger, och även delats på Twitter med tusentals gillamarkeringar och återtweetanden. I inlägget påstås det att IOS 14:s nya hemskärmswidgetar – specifikt apparna Widgetsmith och Color Widget – innehåller tangentloggare som läser av allt du skriver och stjäl dina lösenord.

Påståendena är tagna ur luften och har ingen som helst verklighetsförankring. Widgetar har inte större befogenheter än några andra appar på IOS att komma åt någon data utanför sina sandlådor. Ingen app kan någonsin läsa vad du håller på att skriva i någon annan app.

Inte ens tredjepartstangentbord kan stjäla några lösenord, eftersom IOS hindrar att de används i just lösenordsfält.

En av de ”tecken på en tangentloggare” som beskrivs i inlägget är att tangentbordet laggar, men det är något betatestare har klagat på sedan den första utvecklarbetan i juni.