IOS 14 innehåller en lång rad nyheter. Några av dessa är sådant som Apples utvecklare har hittat på själva, några är mer eller mindre uppenbara förbättringar, och några är funktioner användare har efterfrågat – ibland i flera år. I den senare kategorin hittar vi bild-i-bild, en funktion som funnits på Ipad sedan IOS 9.

Bild-i-bild går ut på att kunna visa en video i ett litet flytande fönster ovanpå allt annat på skärmen, så att du kan fortsätta titta medan du gör annat. Kanske vill du hålla ett öga på en pågående fotbollsmatch medan du chattar med någon, eller titta på senaste avsnittet av någon serie under ett Zoom-möte du måste vara med på men inte behöver vara speciellt aktiv i.

Så använder du bild-i-bild

I appar som stödjer bild-i-bild finns det oftast två sätt att aktivera den. Det första sättet är att trycka på den lilla bild-i-bild-knappen, en rektangel med en pil mot en mindre, fylld rektangel. Den ligger normalt intill avbryt/stäng-knappen uppe till vänster i helskärmsläge, eller intill spelarkontrollerna annars, men utvecklare kan placera den på andra platser också.

Bild-i-bild
Titta och gör annat samtidigt med bild-i-bild.

Videon hamnar då i en rektangel som tar upp ungefär lika stor yta som sex ikoner på hemskärmen. Du kan flytta runt den till något av de fyra hörnen, men kan inte placera den helt fritt.

Du kan också dölja videon genom att dra den ut till kanten av skärmen. Då blir det enda som är kvar en liten remsa vid kanten med en pil som visar var den är. Hugg tag i den och dra in den på skärmen igen för att visa videon igen. Videor fortsätter spela upp i bakgrunden så du kan använda detta för att fortsätta lyssna utan att titta på själva videon.

Dölj och visa

Det andra sättet att byta till bild-i-bild är att helt enkelt minimera appen (gå tillbaka till hemskärmen) när den är i helskärmsläge. Det fungerar i de flesta appar med stöd för bild-i-bild. I några appar, till exempel Amazon Prime Video, är det faktiskt det enda sättet att aktivera funktionen.

För att stänga bild-i-bild kan du antingen trycka på knappen för det – den ser likadan ut som bild-i-bild-knappen men med pilen vänd åt andra hållet – eller stänga videon helt genom att trycka på krysset uppe till vänster. Normalt finns även en play/pause-knapp och knappar för att hoppa framåt och bakåt i videon så att du inte behöver visa videon i helskärmsläge för att styra uppspelningen.

Facetime
Foto: Apple

Facetime

Apple har även lagt till bild-i-bild för Facetime men det fungerar annorlunda än med video. Det sköts helt automatiskt – om du lämnar Facetime/Telefon-appen under ett pågående videosamtal behåller IOS 14 bilden från samtalet i ett flytande fönster. Tidigare har videon pausats medan du är i någon annan app, men det slipper du alltså numera.

Notera dock att det bara är din samtalspartners bild som visas – kameran i din telefon stängs fortfarande av medan appen är i bakgrunden.

Inte för Youtube – eller?

Under sommarens betatestande har bild-i-bild fungerat i Safari oavsett webbplats, men Youtube stängde nyligen av stöd för funktionen så det fungerar varken i webbläsare eller via Youtube-appen – om du inte prenumererar på Youtube Premium. På exempelvis Vimeo fungerar bild-i-bild däremot utan problem.

När användare först upptäckte förändringen gick det fortfarande att använda bild-i-bild med video inbäddade på andra sajter, men när vi testar fungerar det inte direkt i webbläsaren. Däremot har vi hittat ett sätt att kringgå detta och använda Youtube med bild-i-bild utan Premium-konto.

Youtube

Vad du behöver är Apple-appen Genvägar och Simon Støvrings smarta app Scriptable som kompletterar Genvägar med stöd för javascript. Användaren @petergam har laddat upp en genväg till Routinehub med det passande namnet Youtube Pip som öppnar vilken Youtube-video som helst direkt till bild-i-bild, antingen från Youtube-appen eller Safari. Appen är begränsad till maximalt 720p, men eftersom målet ändå är att visa den i ett pyttelitet fönster spelar det ingen roll. Du kan till och med redigera genvägen för att tvinga den att hålla sig till 480p för att minimera dataförbrukning.