U.2-formatet för ssd:er används normalt inom servrar men har även börjat hitta in i en del arbetsstationer. Det kombinerar nvme-diskars hastighet med det gamla klassiska 2,5-tumsformatet från sata-hårddiskar och rejält tilltagna lagringsutrymmen. Det säljs U.2-ssd:er på upp till 16 TB.

Ingen av Apples Macar använder formatet direkt, men nu har Sonnet lanserat ett pci-expresskort med plats för två U.2-diskar som fungerar både internt i Mac Pro (2012 och 2019 års modeller) och externt i thunderbolt-chassin.

Fusion Dual U.2 använder en pci-express 3.0 x16-kortplats och kan leverera upp till 6 250 MB/s läs- och skrivhastighet med två snabba ssd:er anslutna i raid 0-uppsättning. Via thunderbolt 3 är hastigheten begränsad till runt 2 800 MB/s.

För Mac Pro-användare med obegränsade resurser möjliggör kortet större maximal lagringsutrymme än tidigare. Med ett vanligt grafikkort som tar upp en pcie-kortplats kan du maximalt installera sex fullängdskort som detta, vilket innebär upp till 192 TB lagring (plus datorns inbyggda).

Kortet fungerar även med Windows och Linux.