Våren 2017 rapporterade vi att Google Maps skulle försvinna från Apple Watch. Det kunde ses som ett rejält bakslag för Apples smartklocka, särskilt som inte minst Maps försvinnande skedde efter att även appar som Amazon, Ebay, Instagram och Tripadvisor hade plockats bort. Men redan då insåg vi att det här bortplockandet egentligen var en bra sak.

Vem hittar bäst? Vi ställer Apple Kartor mot Google Maps

Att Instagram försvann från Apple Watch var nog mer av en tidig, Apple Watch-evolutionär utgallring. Vem vill skrolla sitt Instagram-flöde på armen? Särskilt illa var det att klock-appen bara kunde visa de fyra, fem senaste bilderna från flödet. Sedan orkade klockan inte med mer. Instagram på Apple Watch var dödsdömd redan från början och det insåg nog vem som helst.

Att Google Maps försvann var kanske mer förvånande i början, men också en chans att göra något bättre. Den första versionen av appen för Apple Watch var halvhjärtad redan från början.

Google lovade att en ny version skulle vara på väg, och man höll sitt löfte. Att det tog mer än tre år för den nya appen att dyka upp är såklart är mindre bra i sammanhanget.

Nya Google Maps för Apple Watch visar i alla fall att man gjorde rätt i att ta bort den gamla appen och ersätta den med något bättre. Vad vi ser är helt enkelt en (väldigt stor) utvecklare som anpassar sig till det Apple Watch som plattform är bättre på, och det fortfarande fem år efter att klockan lanserats.

Läs mer Även: Google Maps gör comeback på Apple Watch – och blir bättre på Carplay

Den nya appen visar kort och gott navigationsanvisningar direkt på armen, steg för steg. Rutter kan påbörjas direkt från appen, om de sparats som Hem, Jobb eller andra typer av genvägar. Adresser kan inte skrivas in, och det går att diskutera om det inte vore bra att kunna göra detta åtminstone via röstinmatning.

Men det är i alla fall bra att klock-appen inte försöker göra allt. Som vi skrev år 2017, om Apple Watch utveckling tidiga utveckling:

”Utvecklare skyndade sig att lansera appar innan någon visste vad vi egentligen skulle använda klockan till. Notiser och hälsofunktioner? Absolut. Men att shoppa på Ebay och twittra via armen? Knappast.”

Google har helt enkelt utvecklat en kart-app som är anpassad för plattformen, och det är inget annat än ett erkännande för Apple Watch. Även om det tog fem år för Google att få det rätt.

Det visar också att Apple Watch fortfarande är en bra smartklocka, även om fokuset på hälsofunktioner har blivit betydligt större på senare år. Google Maps använder en handledsburen skärm på bästa sätt. Notiser, lättillgänglig information och snabba interaktioner. Det som Apple Watch är bäst på helt enkelt. Ibland tar det lite tid att komma fram till rätt beslut, men bättre blev det i alla fall.

Apple Watch SE 40mm Aluminium with Sport Band Pris vid test: 3190 kr.

Bästa pris just nu: 3188 kr