Tidigare har widgetar på IOS varit låsta till Idag-vyn till vänster om första hemskärmen, medan Android-användare i många år har kunnat placera widgetar direkt på hemskärmen och till exempel enkelt se dagens kalenderaktiviteter. Med IOS 14 kommer denna efterlängtade funktion till Iphone (och på sätt och vis till Ipad, men mer om det senare).

Widgetar i IOS 14 kan förresten fortfarande ligga i Idag-vyn om du vill, och där hittar du även widgetar från appar som inte har uppdaterats med fullt IOS 14-stöd. Det kan vara praktiskt för widgetar du använder hyfsat ofta men aldrig behöver kasta ett getöga på, till exempel en valutakonverterare, miniräknare eller totp-widget för tvåfaktorautentisering.

Widgetar

De nya widgetarna kommer i tre storlekar: Liten (en kvadrat som tar upp samma utrymme som 2x2 appikoner), mellan (en bred rektangel som tar upp utrymmet för 2x4 appikoner) och stor (en kvadrat som tar upp samma utrymme som 4x4 appikoner).

Lägg till en widget

För att lägga till en ny widget på hemskärmen börjar du med att aktivera redigering av hemskärmen genom att trycka och hålla en stund i ett tomrum tills ikonerna börjar ”dansa”. Du kan också trycka och hålla på en appikon tills kontextmenyn visas och välja Ändra hemskärm.

Lägg till en widget

Tryck sedan på plusknappen längst upp till vänster. Det öppnar widgetbiblioteket där du kan välja bland de olika tillgängliga widgetarna. Apples egna ligger överst, följt av widgetar från tredjepartsappar. Det finns också ett sökfält, vilket kan komma till nytta om du har många appar där utvecklarna har lagt till widgetstöd.

När du trycker på en av widgetarna visas lite information om den, och du kan välja storlek genom att svepa i sidled. En del widgetar har även flera varianter du väljer mellan här. Den inbyggda widgeten för Anteckningar har till exempel en mapp visad som liten, mellan eller stor widget, eller en enskild anteckning som en liten widget. När du har valt rätt alternativ trycker du helt enkelt Lägg till widget så läggs den på den sida på hemskärmen du befinner dig. Du lämnar inte automatiskt redigeringsläget utan kan omedelbart flytta din nya widget till rätt plats.

Widgetar kan placeras var som helst på alla sidor på hemskärmen och skjuter automatiskt undan appar som redan ligger där. Det kan så klart ställa till sorteringen om du har flera fulla sidor med exakt placering av appar. Ett tips är därför att börja med att själv flytta undan appar för att lämna plats till widgeten, så att du inte råkar sabba sorteringen på flera sidor bara för att få in en widget.

Smart trave

Smarta travar

Förutom enstaka widgetar har Apple även lagt till vad förtaget kallar smarta travar. Det är två eller fler widgetar som placeras i samma ruta. Systemet använder sedan maskininlärning för att automatiskt visa den widget du vid varje ögonblick förmodligen vill se. Om du till exempel har widgetar för musik och kalender i en trave och alltid brukar lyssna på musik på väg till jobbet och kolla kalendern när du är framme kommer systemet lära sig det och visa rätt widget vid rätt tidpunkt/plats.

Om du vill se en annan av de ingående widgetarna kan du helt enkelt svepa uppåt eller nedåt på traven för att växla.

Du kan skapa en smart trave på två sätt. Antingen genom att lägga till en ny widget som ovan och välja Smart trave i listan, eller genom att dra en existerande widget ovanpå en annan och släppa. I det senare faller måste båda vara av samma storlek.

Redigera smart trave

Med den första varianten väljer systemet automatiskt ut ett antal widgetar och du kan sedan ta bort de du inte vill ha. Tryck och håll på din smarta trave och välj Redigera trave. En lista visas med de widgetar som ingår. Du kan stänga av smart rotering (så att den alltid visar den du senast hade framme), ändra ordning (hugg tag i menyikonen till höger och flytta), och ta bort (som vanligt med listor av den här sorten i IOS: svep åt vänster på objektet du vill ta bort och välj Radera).

Vill du lägga till en till widget i en existerande smart trave öppnar du redigeringsläget för hemskärmen och drar widgeten du vill lägga till ovanpå traven.

Ta bort

Ta bort en widget eller trave

För att bli av med en widget eller smart trave du inte vill ha längre har du två alternativ: Tryck och håll på själva widgeten/traven och välj Ta bort widget/trave, eller aktivera redigeringsläget och tryck på minusknappen på widgeten/traven. I båda fallen måste du sedan bekräfta raderingen i en dialogruta.