Hemskärmen har varit närmast oförändrad i många år, med huvudsakligen små förändringar som ny design på ikoner. IOS 14 har flera nyheter som förändrar hemskärmen i grunden: Widgets på hemskärmen och appbiblioteket.

Läs även: Vi testar IOS 14

I den här guiden går vi igenom hur appbiblioteket fungerar och hur du använder det för att effektivisera användandet av din Iphone. Inte Ipad? Nej, just den här nyheten kommer bara till Iphone.

Så öppnar du appbiblioteket

Appbiblioteket är en ny sida på hemskärmen längst till höger, ungefär som idag-vyn är en extra sida längst till vänster. Du kommer dit genom att svepa upprepade gånger åt vänster tills du kommer till sista hemskärmen och sedan en gång till. Har du många sidor kan det vara lite drygt. I så fall kan du komma dit aningen snabbare genom att använda sidindokatorn längst ner (plupparna precis ovanför dockan) för att gå längst till höger och sedan svepa en gång från höger till vänster.

Appbiblioteket

Samlar alla installerade appar

Appbiblioteket är en automatiskt sorterad samling av alla dina appar. Sju rader med två kategorier var fyller skärmen. I varje kategori visas upp till fyra appikoner du kan trycka på för att öppna appen direkt. I kategorier med fler än fyra appar visas istället de tre appar IOS tror är viktigast i kategorin, plus en samling med fler mindre ikoner. Trycker du på den samlingen visas samtliga appar i kategorin i ett stort rutnät som fyller skärmen, oavsett hur många det är. Du kan behöva skrolla nedåt för att se hela listan.

Du kan inte själv påverka varken i vilka kategorier appar sorteras eller ordningen på kategorierna. Längst upp ligger Förslag och Senast tillagda. Den första baseras på dina mest använda appar och den andra är helt enkelt de senast installerade apparna. Under dessa ligger andra kategorier som Spel, Verktyg, Resor och Underhållning.

Du kan heller inte ta bort appar från appbiblioteket utan att avinstallera dem helt.

Rensa

Vårstäda hemskärmen

Samtidigt som appbiblioteket tillkommer har Apple även lagt till möjligheten att ta bort appar från de vanliga sidorna på hemskärmen utan att radera dem. När du försöker ta bort en app från hemskärmen i IOS 14 får du upp en fråga om du vill radera den eller istället flytta den till appbiblioteket. Väljer du det senare försvinner den från hemskärmen men ligger kvar i telefonen och du hittar den via appbiblioteket eller sökfunktionen.

Dölj sidor

Utöver detta kan du dessutom gömma hela sidor på hemskärmen, utan att behöva ta bort apparna därifrån. Du ändrar vilka sidor som ska vara synliga genom att trycka och hålla i ett tomrum på hemskärmen för att aktivera sorteringsfunktionen (där appikonerna skakar på sig), och sedan på sidindikatorn (plupparna längst ner ovanför dockan). Kryssa sedan i eller ur de olika sidorna.

Tillsammans innebär de här funktionerna att du har en chans att städa upp hemskärmen och bara behålla appar du faktiskt använder ofta. Det gör telefonen mindre plottrig och med färre sidor kommer du snabbare till appbiblioteket.

Lägg tillbaka

Om du har tagit bort en app från hemskärmen och vill lägga till den igen gör du så här: Leta upp den i appbiblioteket, tryck och håll på ikonen och välj Lägg till på hemskärmen. Du måste sedan flytta den till rätt plats – systemet kommer inte ihåg var den låg tidigare.

Inställningar

Installera nya appar direkt till appbiblioteket

Om du ofta testar nya appar men inte vill att de fyller ut din nogsamt ordnade hemskärm? Då kan du skicka alla nya appar direkt till appbiblioteket. Öppna Inställningar -> Hemskärmen och välj Endast appbiblioteket. Här kan du också välja om du vill att appbiblioteket ska visa notisbrickor, de små röda etiketter som visar att du till exempel har ett nytt meddelande.