Apple hemlighöll en av nyheterna i Watch OS 7 till sitt septemberevent: Familjeinställning (Family Setup på engelska) gör det möjligt att ge riktigt unga och gamla familjemedlemmar en klocka utan att behöva en Iphone.

Sedan första Apple Watch släpptes har användare varit tvungna att parkoppla den med en Iphone. För mindre barn kan en klocka vara mer praktiskt, dels eftersom den har färre funktioner och distraktioner, dels eftersom det är mycket svårare att tappa bort något som sitter runt handleden.

Familjeinställning gör det möjligt att parkoppla flera Apple Watch Series 4, Series 5, Series 6 eller SE med mobilnät till din Iphone och ställa in dem för andra familjemedlemmar.

Apple ser funktionen både som något för barn och äldre släktingar som kanske inte vill ha en Iphone, men där klockans många hälsofunktioner kan vara till nytta. Platsdelning gör också att du kan se var familjemedlemmarna befinner sig, och du kan även ställa in att få notiser till exempel när ett barn är framme på fotbollsträningen.

Eftersom Familjeinställning kräver en klocka med mobilnät kan den som har den också ringa och skicka meddelanden, och för barnkonton kan du som vanligt ställa in begränsningar av vilka barnen kan kontakta och annat.