Apple Watch SE må vara den senaste medlemmen i Apples Watch-familj, men precis som Iphone SE är det inte en ny enhet. Inte helt och hållet, åtminstone. Apple Watch SE är en liten del Series 4, en liten del Series 5 och en liten del Series 6, i aluminiumkropp och i den lägre prisklassen.

Här är åtta överraskande saker som Apple levererade i sin senaste prisvärda produkt.

1. Apple Watch SE har samma skärm som Series 6

Vi trodde att Apple skulle behålla Series 3-modellens äldre fyrkantiga skärm i Watch SE för att sänka kostnaderna, men så blev inte fallet. Apple Watch SE har samma boett som Series 6, det vill säga 40 millimeter och 44 millimeter, och har även den större skärmen, dock utan ”alltid på”-alternativet. Bara det gör SE till ett bättre alternativ än Series 3.

2. Den har alltid på-höjdmätare

Apple Watch har haft höjdmätare sedan Series 3, men den har bara varit aktiverad under träning. Det här ger en allmän bild av hur mycket du klättrat under dagen. I Apple Watch Series 6 har Apple introducerat en alltid på-höjdmätare för att spåra höjd i realtid, och Apple Watch SE har samma funktion.

3. Den är mycket snabbare än Series 3

Apple Watch SE har inte den senaste S6-processorn, så den är cirka 20 procent långsammare än Series 6, enligt Apple. Den är dock långt snabbare än S3 i Series 3. Apple har tidigare angett att S4 var dubbelt så snabb som S3-processorn, och S5 är ännu snabbare, så SE kommer att bli märkbart snabbare än S3 i Series 3.

4. Apple Watch SE stödjer Familjeinställning

Apples senaste Apple Watch-funktion Familjeinställning har skapats med familjer i åtanke, så att ett barn eller en förälder som inte har en Iphone ändå kan använda Apple Watch-funktioner. Du behöver en mobilanslutning för att få allt att fungera så det kostar en slant, men det är inte ens ett alternativ i Series 3, eftersom den bara är tillgänglig med bluetooth och gps.

5. Det har falldetektering och bullerövervakning

Apple må ha kapat ett par funktioner från Series 5, men säkerheten förblir intakt. Apple Watch SE har falldetektering och bullerövervakning samt nödsamtal till SOS – potentiellt livräddande funktioner som tidigare bara fanns tillgängliga i flaggskeppsmodellerna. Nu kommer fler människor att kunna använda av dessa viktiga funktioner.

6. Apple Watch SE har den senaste pulssensorn

Även om Watch Se inte har EKG-sensorn som är inbyggd i Digital Crown på Series 6, har den samma andra generationens sensor som Apple introducerade med Series 4-klockan för att leverera snabbare och mer exakta avläsningar. Apple kunde lätt ha kommit undan med en första generationens sensor i SE och ingen skulle ha lagt märke till det, men det är trevligt att få den senaste och bästa hårdvaran.

7. Den har den bästa nya Series 6-urtavlan

Apple Watch SE har inte alla urtavlor som Series 6 har, men den har den bästa: Stripes. Den nya designen är enkel men modern, och låter dig skapa en kombination av färger som matchar såväl ditt humör som dina kläder. Det är ett av de mer anpassningsbara urtavlorna till Apple Watch, och förmodligen en av de mest populära.

8. Apple Watch SE är prisvärd

Apple Watch SE säljs från 3195 kronor och det är fortfarande ett bra pris för allt du får, och om du vill ha den med mobilnät blir den betydligt billigare än en Series 6, som kostar 600 kronor extra med mobilnät. Se priser nedan. 

Priser:

Apple Watches priser (SE, Series 6 och Series 3)
  • Apple Watch SE: 3 195 SEK
  • Apple Watch Series 6: 4 495 SEK
  • Apple Watch Series 3: 2 295 SEK

Översättning och bearbetning: Sofie Anglerfjord