Tidigare när Apple har lanserat en ny modell av Apple Watch har företaget behållit en äldre modell att sälja till de som inte har råd med eller behöver det allra senaste. Förra årets Series 5 såldes till exempel sida vid sida med gamla Series 3. I år har Apple för första gången valt att istället ta fram en ny ”budgetmodell”. Den heter Apple Watch SE och säljs som ett mellanting mellan nya toppmodellen Series 6 och gamla Series 3 som fortfarande säljs till sitt vanliga pris.

Apple Watch SE kan enkelt beskrivas som en enklare Apple Watch Series 5, eller som en Series 3 med större skärm.

Du har inte möjlighet att köpa den med lyxigare material som stål eller titan, utan får välja mellan vanlig aluminium och Nike Plus. Till skillnad från Series 6 kommer inga nya färger utan det är samma rymdgrå, silver och guld som i Series 5.

Skärmen är lika stor som på Series 5 och 6 men den är däremot inte vaken hela tiden utan slocknar när den är inaktiv. Det här kan kanske göra batteritiden bättre – det får tester avgöra – men det gör den garanterat mindre enkel att använda i vardagen. På insidan sitter dock samma S5-processor som i Series 5 och den lär därför inte ha något problem att hänga med i Watch OS-uppdateringar.

Apple Watch SE

Den andra stora skillnaden mot toppmodellen är att den saknar dess två avancerade hälsosensorer: ekg och pulsoximeter. Det här innebär en tydlig differentiering mellan modellerna. Apple Watch SE kan till skillnad från Series 3 köpas med mobilnät, och placerar sig därför nästan precis mitt emellan Series 3 och 6.

Pris och tillgänglighet

Apple Watch SE kan beställas nu och skickas om 4–5 dagar. Den kostar från 3 195 kronor med 40 millimeter boett och 3 595 kronor med 44 millimeter. Mobilnät kostar 600 kronor extra.