I år har vi för första gången fått se en billigare klocka från Apple. Förutom flaggskeppet Series 6, med ny processor och sensorer för att få full koll på hjärthälsan, introducerade man även Apple Watch SE, i en betydligt mindre smärtsam prisklass.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det är ett genialiskt drag av Apple att släppa Watch SE. Det är en fantastisk instegsklocka som bara kompromissar med precis de funktioner vi kan tänka oss vara utan. Att Apple Watch varit en av de mest kompetenta smartklockorna på marknaden har vi vetat sedan länge, men nu finns det inte längre något argument för Iphone-användaren att ens titta på andra alternativ.
 

Positivt

  • Mycket funktionalitet för pengarna
  • Batteriet håller dygnet runt
  • S5-processorn räcker fortfarande mer än väl för Watch OS 7

Negativt

  • Ingen always on-skärm
  • Inget EKG
  • Intetsägande sömnspårning
MacWorld rekommenderar

Testad produkt: Apple Watch SE
Pris: 40 mm (utan 4G): Kostar 2 990 kronor hos MediaMarkt. 44 mm (utan 4G): Kostar 3 149 kronor hos MediaMarkt
40 mm (med 4G) - 3 290 kronor hos MediaMarkt. 44 mm (med 4G): Från 3 787 kronor hos MediaMarkt

Utåt sett går det inte att se skillnad på de två nya modellerna, eller för den delen någon av klockorna sedan Series 4 från 2018. Vi har fortsatt en 30 procent större skärm än tidigare modeller vars boett mäter 40 eller 44 millimeter beroende på modell. Du kan med andra ord använda exakt samma armband som tidigare.

Batteri som räcker mer än väl

En av de främsta anledningarna till att uppdatera till Apple Watch SE för den som har någon av de lite äldre klockmodellerna är batteriet. Enligt Apple ska batteriet hålla i upp till 18 timmar, det vill säga detsamma som Series 6.

När vi testar får vi SE att hållas vid liv i över 24 timmar, när vi sätter på oss den fulladdad klockan 9 på morgonen och sover med den på natten har vi fortfarande 30 procent kvar när vi vaknar. Det här var med blandad användning, med något kortare träningspass per dag och e-sim aktiverat. Med andra ord kommer batteritiden vara mer än tillräcklig, så länge du inte fyller dagarna med träningspass.

En av snackisarna inför att de nya klockorna dyker upp i butik är att de numera inte skickas ut med tillhörande laddare. För att förtydliga är det alltså bara själva nätverksadaptern som inte följer med i förpackningen, den magnetiska sladden som behövs för att ladda får vi på köpet. Vi kan inte säga att vi tycker det här är någon större förlust, då vi bara kan koppla in sladden i en adapter vi annars använder till vår Iphone eller Ipad.

Tveksam sömnspårning

Apple Watch SE kommer förinstallerad med sprillans nya Apple OS 7. Här finns flera riktigt efterlängtade och trevliga funktioner, såsom sömnspårning. Den här fungerar dock inte lika exakt som hos andra tredjepartsappar om vi ska vara helt ärliga; informationen om natten som gått är ganska sparsmakad och den missar ofta om vi legat vakna någon tid under natten.

Apple Watch SE Sömntracking
Nya sömnmätningsfunktionen i Watch OS 7 lämnar mycket att önska.

En funktion som lagts till nu under pandemitider är mätning av hur vi tvättar händerna. Vi kan även välja att få en påminnelse om att tvätta händerna när vi kommer hem. Apple Watch känner sedan automatiskt av när vi står vid handfatet och räknar ner från 20 sekunder. Nedräkningen pausas så fort vi slutar gnida händerna så att vi inte fuskar. Dessvärre sätts även den här funktionen på när vi till exempel diskar.

Marginella skillnader mot flaggskeppet

Apple Watch SE har ett instegspris på 3 195 kronor. Det här kan jämföras med Series 6 vars pris börjar på 4 495 kronor. Vad är det då man fått göra avkall på hos Apple Watch SE för att kunna erbjuda en så pass mycket lägre prislapp?

Primärt handlar det om funktionerna som håller lite extra koll på hjärtat. Det här är den första klockan sedan Series 4 som kommer utan EKG. Till skillnad från Series 6 har vi inte heller en sensor för syrenivåerna i blodet, en så kallad pulsoximeter. Vi har dock en vanlig, optisk pulsmätare, en generation nyare än Series 3.

Apple Watch Series 6 och SE
Fler likheter än skillnader mellan flaggskeppet Series 6 (vänster) och SE (höger).

Såväl Series 6 som SE kommer med samma typ av Retina-skärm – skillnaden är att vi här inte får always on-alternativet. Vi har också ett väldigt begränsat urval av olika boetter bestående av tre olika färger av aluminium, vilket innebär att vi enbart kan få SE med Ion-X-glas, och inte det lite mer tåliga safirglas.

Watch SE kommer med S5-chipp, det vill säga samma processor som Series 5 och generationen innan S6 som vi hittar i Series 6. SE är inte heller utrustad med U1-chipp, som sedan 2019 dykt upp i flera nya produkter från Apple, men har begränsad användning idag. Det tros dock börja användas mer i samband med lanseringen av Airtags, och potentiellt för att låsa upp bilen i framtiden. Observera att vi fortfarande kan "blippa" Apple Watch SE för att betala med Apple Pay i butik. Ska vi blir riktigt nördiga kan vi även nämna att Apple Watch SE till skillnad från Series 6 saknar stöd för 5 gigahertz wifi.

Värd uppgraderingen?

På det stora hela är det alltså relativt marginella skillnader, förutom just sensorerna som mäter vår hjärthälsa. Många som redan har en äldre Apple Watch har förmodligen funderat på om Series SE kommer kännas som en uppgradering för dem och om den är värd prislappen, eller om de ska lägga på några tusenlappar extra på flaggskeppet Series 6 istället.

Just nu säljer Apple tre av sina klockmodeller: Series 6, Series SE och Series 3. Det är lätt att se varför det är just dessa de valt behålla, Series 3 är vid det här laget så pass gammal att SE för knapp en tusenlapp mer känns som en uppgradering, och SE blir därför en mellanmodell innan flaggskeppet Series 6.

Äger du sedan innan en Series 4 skulle vi inte rekommendera att byta till SE. Nog för att vi här får en ny processor och något längre batteritid, men det här är ingenting som märks betydligt och i slutändan saknar vi EKG-funktionen. Äger du en Series 5 är SE en ren nedgradering när det kommer till funktionalitet.

Apple Watch SE
Apple Watch SE bör räcka gott och väl för de flesta användarna.

Men har du en Series 3 eller äldre kan SE vara en riktigt intressant modell – för att inte tala om dig som aldrig ägt en Apple Watch innan. För Iphone-användaren som känt att prislappen har varit lite för hög tidigare och som inte är jättelockad av de ytterligare sensorer som Series 6 erbjuder, är Apple Watch SE det självklara valet av ny smartklocka.

Specifikationer

Testad: September/Oktober 2020.
Modell: Apple Watch SE
Tillverkare: Apple
Funktion: Smartklocka för Iphone-användare. Finns i två storlekar, 40 och 44 mm, och med boett i aluminium. Ett armband medföljer, fler kan köpas till. Testad modell är 40 mm
Processor: S5 64-bit, dubbelkärnig
Skärm: Retina (LTPO OLED) 324 × 394 pixlar (40 mm), 368 × 448 pixlar (44 mm)
Lagring: 32 GB
Kommunikation: Wi-fi (802.11b/g/n 2.4GHz), bluetooth 5.0, inbyggd gps. Kan även köpas till att inkludera 4g-uppkoppling
Mått: 34 x 40 x 10,4 mm
Vikt: 40 mm: 30,5 g. 44 mm: 36,4 g
Övrigt: Optisk hjärtsensor, gyrometer, altimeter, accelerometer. Vattentät till 50 meter
Rek. pris: 40 mm: Från 3 195 kronor. 44 mm: Från 3 595 kronor
Pris: 40 mm (utan 4G): Kostar 2 990 kronor hos MediaMarkt. 44 mm (utan 4G): Kostar 3 149 kronor hos MediaMarkt
40 mm (med 4G) - 3 290 kronor hos MediaMarkt. 44 mm (med 4G): Från 3 787 kronor hos MediaMarkt

Betyg: 4 av 5