Vi Macspelare har inte överösts av nya spel att sätta tänderna i under året, men Thunder Lotus Games nya plattforms-byggspel om döden, Spiritfarer, är en bokstavlig ljusglimt i tillvaron.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Tankeväckande, känslosamt spel vars berättelse nystas upp medan du tar dig an utmaningar som aldrig handlar om att slåss och utan några fiender. Vackert så det förslår, hyfsade kontroller och en förvånansvärt naturlig koppling mellan att bygga/hantera resurser och karaktärerna som driver berättelsen framåt.

Positivt

  • Vacker grafik och bra ljud.
  • Gripande berättelse utan att vara för intensiv.
  • Multiplayer lovar extra kul med en kompis.
  • Kräver inte en värstingdator.

Negativt

  • Buggig multiplayer.
  • Kan kännas långsamt.
Testat spel: Spiritfarer
Pris: 24,99 euro (cirka 260 kronor) på Steam
Testad plattform: Mac. Finns även på pc, Playstation, Switch och Xbox.

Ta över som de dödas färjkvinna

Spiritfarer inleds med att din spelkaraktär, Stella, vaknar upp i en båt. Bredvid dig sitter en Döden-liknande figur i en annan båt. Det visar sig vara färjkarlen Charon som berättar att hans tur nu har kommit att lämna den här världen och nu är det din tur att ledsaga de dödas själar till den andra sidan. Men du är inte helt ensam – din katt Daffodil följer också med.

Båten

Efter en stunds spelande visar det sig att ditt uppdrag rent mekaniskt handlar om att bege dig runt på ett hav vars olika öar och skär utgör spelvärlden i syfte att dels hitta de själar som behöver hjälp, men också att hitta de resurser du behöver för att göra det. Du har en båt på vilken du bygger olika byggnader för att odla och förädla resurser. Den här biten påminner om Stardew Valley och Spiritfarer kan definitivt sägas vara ett spel i den genre som har uppstått tack vare det spelet.

Båten på natten

Men Spiritfarer är också unikt och har en helt egen känsla. För det första är grafiken 2d-animerad som tecknad film, och hela spelet med undantag från kartan är ett tvådimensionellt plattformsspel. Allt du kan samla, odla och bygga har tydlig koppling till de olika själar du stöter på under spelets gång, och varje sått frö eller nedhugget träd tar dig en bit närmre att få veta mer om dessa karaktärer och deras öden. Resultatet är att det aldrig känns som att du sliter bara för sakens skull. Men det är nog inget för den som föredrar filmliknande, pådriven handling. I själva verket kan du segla runt på havet utan mål bara för att fånga fisk och fylla passagerarnas magar med mat du lagar i din magiska ugn.

Tacksamt nog för Macspelare krävs inte mycket till dator trots den vackra grafiken. Det räcker med en Core Duo-processor med 4 GB minne och Iris 1536-grafik (vilket stämmer in på exempelvis en 13-tums Macbook Pro). För att flyta på bra bör du ha lite bättre Mac än så, men det är definitivt inte tungrott.

Spelets första timmar utgör en guide till att komma igång, där du bekantar dig med tre av dina vilsna själar och lär dig hur du hittar och förädlar olika resurser. Sedan släpps du mer eller mindre lös, och för den som inte är van vid spel med öppna världar kan det te sig som ett brutalt slut på den utstakade vägen. Plötsligt måste du själv hitta på var du ska åka och det finns få ledtrådar.

Karaktärer
Själarna i spelet tar formen av olika märkliga djur, men det blir snart uppenbart att de är personer du kände. Här är till exempel din morbror Atul.

Men så länge du fokuserar på karaktärerna och förhållandena med dessa kommer du ta dig framåt. Och du kan behöva en näsduk när du börjar nysta upp karaktärernas berättelser – Spiritfarer handlar som sagt om döden och om att komma till ro. Det är känsloväckande, ibland smärtsamt, och vackert.

Tyvärr märks det att spelet släpptes nyligen då det finns en del buggar. Några är små skavanker men när vi testar är tvåspelarläget med två handkontroller anslutna till samma Mac ospelbart eftersom kontrollerna blir knasiga och verkar läsa instruktioner från båda kontrollerna samtidigt. Det är möjligt att det fungerar bättre med kontroller av olika märken, men Thunder Lotus måste verkligen åtgärda detta.

Betyg: 4 av 5