Jobba hemifrån har blivit en ny norm för många, även i Sverige där coronakrisen inte har lett till fullständig nedstängning av samhället. En konsekvens av det är att videokonferenser har fått ett rejält uppsving, kanske framför allt för Zoom vars användarantal har mångdubblats, men också Google Meet, Microsoft Teams och andra tjänster har vuxit.

Förutom att se och tala med varandra håller många presentationer av olika slag virtuellt via skärmdelning. Det kan vara nog så praktiskt, men Apples Keynote har tidigare varit krångligt att jobba med på det sättet eftersom bildspel bara visas i helskärmsläge. Det gjorde att proceduren för att dela ett bildspel på till exempel Zoom var många fler steg än för andra program.

Som tur är har Apple sett problemet och i uppdateringen till version 10.1 av Keynote för Mac som släpptes i juli ingår en ny funktion som gör det hela mycket enklare.

Spela i fönster

Istället för att välja Spela -> Visa bildspel väljer du Spela -> Spela bildspel i fönster. Det öppnar bildspelet i ett helt vanligt fönster som du kan ändra storlek på och flytta mellan olika skärmar. I program som Zoom där du kan skärmdela ett visst fönster istället för hela skärmen kan du sedan enkelt starta bildspelet, starta skärmdelning (i Zoom väljer du ett fönster i fliken Basic efter att ha klickat på Share Screen-knappen).

En stor fördel med den nya funktionen är att du kan växla mellan program utan att störa presentationen i videokonferensprogrammet. Du kan alltså exempelvis byta till en webbläsare för att kolla upp något, eller ett musikprogram för att spela bakgrundsmusik (en del presentationer har nytta av det, okej).

Iphone eller Ipad som hjälpreda

Vad du förlorar på att använda Spela bildspel i fönster är Keynote-kontroller i ett separat fönster eller på en separat skärm, något du vanligtvis får om du presenterar i helskärmsläge på en skärm och kan visa verktygen på en annan.

Länka till IOS-pryl

Med hjälp av IOS-versionen av Keynote på en Iphone eller Ipad får du tillbaka kontrollerna utan att behöva sitta och växla mellan videokonferensprogrammet och Keynote på Macen. När du har installerat appen öppnar du Inställningar (cmd-komma) i Keynote på Macen. Välj fliken Fjärrkontroller och kryssa i Aktivera om det inte redan är ikryssat. Öppna appen och tryck på fjärrkontrollikonen längst upp till höger. Din Iphone eller Ipad ska nu dyka upp i inställningarna på Macen. Klicka på Länka och bekräfta att kontrollsiffran som visas är korrekt.

När du har kopplat ihop dem kan du styra bildspelet med hjälp av appen. Starta presentationen, skärmdela fönstret i videokonferensprogrammet och tryck sedan på den stora gröna play-knappen i appen så tar du kontroll över bildspelet på mobilen/plattan.

Styr på Iphone/Ipad

Men inte nog med det. Tryck på ikonen som föreställer två fönster sida vid sida (uppe till höger bredvid X:et). Här kan du välja vad du vill visa i appen. Om du till exempel bara vill se dina anteckningar (de du traditionellt skulle se på Macens skärm när du presenterar på en projektor eller storbilds-tv) kan du välja det. Du kan också välja nuvarande bildruta sida vid sida med nästa bildruta eller anteckningar, eller nästa bildruta bredvid anteckningarna. Eller bara nuvarande eller nästa bildruta.

Har du en Iphone kan det vara svårt att läsa anteckningar om du väljer något annat än enbart dessa, men på Ipad bör du ha gott om utrymme för vilken kombination som helst.

Ett tips är också att placera IOS-prylen så nära kameran som möjligt så att deltagare som tittar på dig ser ditt ansikte bättre. Allra bäst är ett högt stativ bakom skärmen så den hamnar precis ovanför, men uppställd bredvid Macen går också bra. Mindre lyckat är att lägga den på bordet intill dig så du måste sitta och stirra rakt nedåt.