Testad produkt: Thunderbolt 3 Dock Core 
Pris:
1 874 kronor hos Dustin.

Belkin Thunderbolt 3 Dock Core påminner med sin svarta plast och rundade hörn om en Apple TV i både form och storlek. Just plasten är dock av en billigare, matt typ, men dockningsstationen ger ändå ett solitt intryck. Framför allt uppskattas att den är kompakt utan att göra avkall på prestanda.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Thunderbolt 3 Dock Core är både en dockningsstation för skrivbordet och bärbar hubb på samma gång. Kompakt, men kraftfull med thunderbolt 3 och stöd för upp till 8k-upplösning. Det här är faktiskt ett ganska unikt paket. Nu hoppas vi bara på en lägre svensk prislapp.

Positivt

 • Kompakt.
 • Thunderbolt 3 ger goda prestanda – upp till 8k.
 • Dubbel strömförsörjning gör den unikt flexibel.

Negativt

 • Kort sladd, som inte går att byta.
 • Något dyr (i alla fall i skrivande stund).
 • Ingen extra thunderbolt 3-/usb-c-port.
MacWorld rekommenderar

Den här mini-dockningsstationen hamnar i ett sorts mellanskikt mellan de små, portabla usb-c-donglarna som finns i överflöd (och som nog varje Macbook Pro-ägare från de senaste åren tvingats investera i), och de större dockningsstationerna för skrivbordet som kräver egen strömförsörjning, som exempelvis Belkin Express Dock HD.

Men Belkin-dockan tummar alltså inte prestandan trots en mindre storlek. Thunderbolt 3 Dock Core har precis som namnet avslöjar fullt stöd för inte bara usb-c utan också thunderbolt 3-standarden.

Liten dockningsstation med thunderbolt 3
Foto: Belkin

Usb-c och thunderbolt 3 använder som bekant samma fysiska gränssnitt – den lilla ovala, vändbara kontakten som de flesta nog till vardags kallar just usb-c. En blixt på kontakten avslöjar dock att den snabbare thunderbolt 3-standarden stöds här.

En av många fördelar med det är bandbredden räcker till för att driva fler 4k-skärmar vid högre uppdateringsfrekvens än vad usb-c klarar. Belkin-dockan klarar, tack vare just thunderbolt 3, upp till 8k-upplösning för en skärm, eller två skärmar med 4k-upplösning och upp till 60 Hz.


Liten dockningsstation med thunderbolt 3

En unik liten puck

Belkin Thunderbolt 3 Dock Core är rätt unik i sin kombination av egenskaper, med sin lilla form men med fullt thunderbolt 3-stöd. Det senare kan vara avgörande för den användare med mer krävande behov, och för den som bara inte klarar av 30 Hz uppdateringsfrekvens på en 4k-skärm.

Portarna som finns här är:

 • Thunderbolt 3 (för koppling till datorn)
 • 1x usb-c pd (för strömförsöjning)
 • 1x displayport 1.4
 • 1x hdmi 2.0
 • 1x Gigabit Ethernet
 • 1x 3,5 mm ljud in och ut för mikrofon, högtalare, med mera
 • 1x usb-a 3.2 gen 2 (10 gbps)
 • 1x usb-a 2.0

Som på många dockor saknar vi ett extra usb-c-uttag. Visst är det bra att dockan ger fler portar som inte finns på en modern Macbook Pro, och inte minst bakåtkompatibilitet med gamla usb, men i verkligheten har många av oss börjat skaffa fler usb-c-tillbehör som behöver kopplas in. Inte minst sladden till Iphone Pro-serien har usb-c i ena änden. I sådana fall återstår bara portarna på datorn.


Dubbel strömförsörjning, från dator eller vägg

Den största nyheten här är dock den dubbla strömförsörjningen. När Dock Core kopplas till datorn med sin inbyggda thunderbolt 3-kabel får den ström från datorn och fungerar som en vanlig hubb eller usb-c-dongel.

Men den usb-c-pd-ingång som finns på ena sidan av pucken kan också användas för att koppla in din Macbook-laddare, och då ges stöd för genomladdning till datorn. Visserligen bara upp till 60 watt, men det kan räcka för många användare.

Det är praktiskt, och gör att dockan kan användas både på skrivbordet med ström till datorn, och samtidigt hänga med i väskan och fungera som en portabel hubb. Dessutom sparar det portar på datorn om du vill ladda och koppla in dockan samtidigt. Framför allt ägare av Macbook Pro med enbart två portar lär glädjas åt det.

Tyvärr är sladden för kort, bara 20 centimeter. Att gömma Dock Core bakom skärmen blir stört omöjligt. Sladden är dessutom inte utbytbar, så går den sönder är det kört.

Test Belkin Thunderbolt 3 Dock Core
Det är gränsfall att den 20 centimeter korta sladden når upp till porten på datorn när datorn, som på bilden, är placerad på en ställning.

Vi sätter också ett frågetecken vid prislappen. I USA är priset satt till rätt attraktiva 170 dollar (ungefär 1 500 kronor), men i Sverige blev det av någon anledning 2 610 kronor. Det är mycket dyrare, även med svensk moms inräknad. För det priset kan du få en större, rejälare (men inte portabel) skrivbordsdocka med fler portar.

Kanske kan priset pressas när fler svenska återförsäljare börjar ta in modellen till Sverige. Denna docka har precis lanserats och i skrivande stund är det vad vi kan se bara fyra återförsäljare som saluför den här.

Det här ett bra köp för den som värderar både bärbarhet och höga prestanda från sin dockningsstation, men priset får gärna sjunka lite.

Läs också! Caldigit TS3 Plus: Minst i klassen – med flest portar

Specifikationer

Testad: Augusti 2020.
Funktion: Portabel dockningsstation för Windows och Mac med thunderbolt 3.
Systemkrav: Mac med thunderbolt 3 och Mac OS Sierra 10.12 eller senare, alternativt pc med thunderbolt 3 och Windows 10 eller senare.
Mått: 100 mm x 100 mm x 30 mm (längd x bredd x höjd). Kabellängd: 20 cm.
Vikt: 213,8 gram.
Tillverkare/mer info: Belkin.
Övrigt: Två års garanti.
Pris: 1 874 kronor hos Dustin.

Betyg: 4 av 5