Setapp är en prenumerationstjänst för Macprogram som ger dig tillgång till över hundra olika Macprogram som normalt kostar pengar, antingen via licenser eller egna prenumerationer. Tjänsten har lyckats locka till sig en hel del populära Macprogram, som Better Touch Tool, Default Folder X, Istat Menus, Timing och Ulysses. I flera kategorier finns det bästa eller mest populära programmet i tjänsten och inte bara andrahandsval som annars är vanligt med ”bundles” och andra programpaket.

Läs mer: Tre år senare – så bra är tjänsten Setapp i dag

Utvecklarna av Setapp har jobbat på att utöka utbudet till att även inkludera IOS-appar. Funktionen lanserades nyligen skarpt, och vi har satt tänderna i den.

Finurlig lösning

Hur kan utvecklare kan användare med Setapp-prenumeration tillgång till premiumfunktioner som normalt betalas via köp-i-appen utan att bryta mot App Store-reglerna? Apple har länge tillåtit att ha en funktion i appar för att aktivera prenumerationer och andra digitala köp som har gjorts på andra platser, så länge dessa även erbjuds via Apples köp-i-appen.

Men eftersom Setapp-användare inte får konton hos utvecklarna av medverkande program/appar krävdes en lösning som inte kräver inloggning, och utvecklarna på Macpaw har åstadkommit det genom ett system med qr-koder.

Instruktioner

Du börjar med att välja något program som även har IOS-app tillgänglig (du hittar sådana i den praktiska kategorin ”Available on IOS”). Klicka på IOS app-knappen så dyker instruktioner upp. Första steget är att installera IOS-appen. Det kan du antingen göra genom att skanna qr-koden eller själv leta upp den i App Store. När det är klart klickar du på Unlock full version (steg 2) och skannar den qr-kod som visar där.

Den koden är en länk som öppnar appen i fråga och ger den aktiveringsinstruktioner. Appen kontrollerar dessa och aktiverar sedan prenumerationen. Du behöver inte fylla i några loginuppgifter eller annat och allt är väldigt smidigt.

Få appar till att börja med

Än så länge har bara åtta av programmen i Setapp lagt till stöd för att aktivera sin IOS-motsvarighet. Det handlar om 2Do, Gemini, Mindnode, Paste, Pdfsearch, Sqlpro Studio, Taskheat och Ulysses. Det här är ett ganska magert utbud så vi hoppas att Setapp snart lägger till stöd för fler appar.

Dyrt

En vanlig Setapp-prenumeration kostar drygt 100 kronor i månaden, men då ingår bara användning på en enhet och den nya IOS-funktionen innebär att din Iphone eller Ipad räknas som ytterligare en enhet. Det betyder att du måste betala för en extra enhet, vilket kostar cirka 27 kronor i månaden. Med så få appar att välja mellan har vi svårt att förstå varför Setapp inte började med ett lägre pris för extraenheter, eller inkluderade en IOS-enhet i grundpriset.

Som det är nu gäller det att just de appar som ingår är viktiga för dig och något du annars skulle betala separat för (mer än 27 kronor i månaden, dessutom). När, och om, fler appar tillkommer i tjänsten kan IOS-funktionen bli mer prisvärd.

Pris: 9.99 dollar per månad hos Setapp.