Om Macen känns seg och slö finns det flera saker som kan ligga bakom. Här är några av de vanligaste:

  • Om din Mac börjar bli till åren eller redan från början hade en långsam grafikprocessor är det mycket möjligt att den helt enkelt inte hänger med längre med moderna versioner av Mac OS och de senaste versionerna av olika program.
  • Du har en gammaldags hårddisk så att allt du öppnar tar tid.
  • Någon process har gått överstyr i bakgrunden och ligger och tar upp för stora systemresurser.
  • Du har slut på minne.

I den här artikeln går vi igenom hur du kan avgöra om det är minnet som är problemet, och vad du kan göra åt det i så fall.

För lite minne – eller för många öppna program

Varje program du öppnar, varje dokument du öppnar i programmen, och varje flik du öppnar i webbläsare, tar en del av Macens resurser i anspråk. Framför allt handlar det om internminne, eftersom ett öppet program måste ha instruktioner och data i minnet för att fungera. Enbart själva Mac OS och de många processer som ingår i systemet tar upp ganska mycket minne, och ju fler program och flikar du vill ha öppna samtidigt desto mer minne går åt.

När det fysiska minnet tar slut börjar systemet hushålla med det och placerar data som inte har använts på en stund på hårddisken istället, varifrån den kan hämtas igen om så behövs. Även om du har en modern Mac med snabb ssd är det här många gånger långsammare än att ha datan direkt i arbetsminnet. Därför är det bra att försöka hålla dig till ett sådant antal öppna program att systemet fortfarande har svängrum.

Aktivitetskontroll

Aktivitetskontroll

För att se hur Macens minneshantering ser ut är det enklast att öppna programmet Aktivitetskontroll, som du hittar i Verktygsprogram i Program-mappen. Sortera efter Minne så ser du de mest minnesslukande programmen och processerna överst. Den viktigaste informationen hittar du dock längst ner.

Minnestryck är en grafisk representation av hur hårt utnyttjat Macens arbetsminne är. Grafen ritas upp över tid så du kan lämna Aktivitetskontroll öppet ett slag för att se hur trycket förändras. Om den alltid visar grönt har du förmodligen inget problem med just minnesmängden. Visar den ofta gult kan det ha med saken att göra, men ser du rött mest hela tiden är minnet definitivt ett problem.

Siffrorna för Fysiskt minne, Använt minne, Cachade filer och Växelfil ger också en indikation på hur minnesmängden räcker. Mac OS hushåller med minne, så även om du har mer än tillräckligt kan det mesta av minnet vara i bruk. Om växelfilen sällan eller aldrig är mer än 0 byte kan du vara ganska säker på att du inte har för lite minne.

Minska användningen

Det enklaste sättet att bli av med problemet om Macen kämpar med minnesbrist är att helt enkelt använda mindre. Det kostar ingenting, och ibland räcker det förvånansvärt långt utan att för den skull störa arbetsflödet allt för mycket.

Börja med att titta i listan över minnesslukande program. Se om något sticker ut som väldigt minneskrävande. Om det är ett program du inte använder hela tiden kan du stänga av det när du inte behöver det.

Spara öppna flikar till en läslista eller bokmärken istället för att bara lämna dem öppna för att läsa senare. En del har för vana att lämna nästan hur många flikar som helst öppna och även om moderna webbläsare har blivit bättre på minneshantering gäller den gamla devisen om många små bäckar även för minne. Håller du dig till flikar med sådant du just nu läser eller använder kan det frigöra stora mängder minne.

Skaffa mer – om det går

För 10 år sedan kunde du så gott som alltid uppgradera en Mac med mer minne. I dag är det bara två Macmodeller som officiellt har stöd för det: Imac 5K och Mac Pro. Utöver dessa kan du även uppgradera Mac Mini, Imac 4K och Imac Pro även om det är bökigare (speciellt de två senare – Mac Mini är relativt enkel att plocka isär).

Installera i Imac
Foto: Apple

Har du en Imac 5K eller Mac Pro behöver du bara kolla upp så det blir rätt med hastigheter och format, sedan är det bara att beställa och installera. Det är enkelt i båda och Apple har instruktioner (för Imac, Mac Pro 2020, Mac Pro 2013 och Mac Pro 2012 och äldre).

De flesta Macar som släpptes 2012 eller tidigare hade uppgraderingsbart minne. Du kan kolla upp din modell på till exempel Everymac.com. OWC har också en praktisk guide till hur mycket minne just din Macmodell som mest kan utrustas med (det är ofta mer än vad Apple påstår, så det är definitivt värt en titt om du funderar på att uppgradera).

Hur mycket ska jag välja i en ny Mac?

Är du på väg att köpa en ny Mac och undrar hur mycket minne du egentligen behöver? En bra utgångspunkt är att titta på hur mycket du har i dag och hur hårt din nuvarande Mac använder minnet. Om du till exempel har 8 GB och det i dag inte ser ut som du behöver mer kan du välja en Mac med 16 GB och vara hyfsat säker på att det kommer räcka många år. Om du däremot redan har 16 GB och ofta visar gult eller rött under Minnestryck kan det vara bra att kika på Macar du kan uppgradera till 32 eller rent av 64 GB.

Nya versioner av Mac OS använder nästan alltid lite mer minne än föregående, och detsamma gäller program. Webben blir också större och mer högupplöst, vilket innebär att webbläsarna drar mer minne trots att de blir effektivare. Om du inte skaffar ny Mac särskilt ofta är det därför en god idé att skaffa mer minne än du hade innan, även om du i dag klarar dig bra med till exempel 8 GB.

Om du skaffar en Imac, Mac Mini eller Mac Pro behöver du inte vara lika ängslig över att välja rätt, eftersom det går att uppgradera. Speciellt 27-tums Imac och Mac Pro där du själv enkelt kan lägga till mer minne. Alla Macbook-modeller har däremot minne som är fastlött på moderkortet, så där gäller det att välja rätt från början. ”Så mycket du har råd med” är det enklaste rådet, men det är fullt möjligt att du aldrig kommer ha nytta av 32 GB och då är det slöseri med pengar att välja till det.