Med varje ny, årlig uppdatering drar Apple åt skruvarna lite mer för de appar och tjänster som försöker komma åt personlig information om dig för att tjäna en hacka. Detta år är naturligtvis inget undantag, med flera nya, väldigt synliga funktioner som bättre ska låta oss förstå och inte minst få kontroll över hur data ges åtkomst till.

Med IOS 13 introducerade Apple stora förändringar för platsspårning, skydd mot spårning i Safari, den nya inloggningen Logga in med Apple, och mycket annat.

Kanske tycker du redan att din Iphone eller Ipad gör ett bra jobb i hur den skyddar din personliga data, men det finns tydligen mer om Apple kan göra eftersom de nya integritetsfunktionerna i IOS 14 är både många till antalet och betydande i sin funktion. Här är de bästa nyheterna för din rätt till ett privatliv.


Notislampa för mikrofon och kamera

Varje gång en app försöker få tillgång till din Iphone- eller Ipad-enhets mikrofon, kommer ett litet gult ljus dyka upp i statusraden, ovanför wifi- och mobiluppkopplingssymbolen.

När en app får till gång till kameran visas en grön symbol, precis som webbkameran på en Macbook.

Integritetsfunktioner i IOS 14
Foto: Apple

Sedan de första betaversionerna av IOS 14 har släppts har de redan nu avslöjat en del skumma beteenden från appar som använder mikrofonen eller kameran vid tillfällen de inte borde.


Ungefärlig plats, inte exakt

När en app ber att få använda din plats måste den be om din tillåtelse. Från IOS 13 blev det möjligt att ge en app tillåtelse enbart medan appen används, eller bara en enda gång; appen kan sedan be om en ny tillåtelse att använda platsinformationen i bakgrunden, och du kommer då få upprepade påminnelser om att appen spårar din plats.

Integritet i IOS 14
Foto: IDGOm du inte vill att en app ska veta exakt var du är finns nu en ny inställning för det.

I IOS 14 går Apple längre än så. När en app ber om tillåtelse kommer det markeras som ”Exakt: Av” eller ”Exakt: På”. Du kan öppna Inställningar –> Integritet > Platstjänster och slå av eller på Exakt plats för alla appar.

Exakt plats är vad alla appar med tillåtelse använder sig av idag, och det är nödvändigt för de appar som behöver veta din plats ned till en ungefärlig adress. Det kan röra sig om taxiappar, till exempel.

Många appar använder däremot platsangivelsen för att göra saker som att visa lokala nyhetsuppdateringar eller väder. Om en app bara behöver en ungefärlig plats (stad istället för adress, till exempel), kan du stänga av exakt plats och bevara lite mer av din anonymitet på nätet. Ungefärliga platser uppdateras också mycket mer sällan.


Begränsad tillgång till Bilder

När en app vill ha tillgång till bilder som sparas på din Iphone måste appen be om tillåtelse. Väldigt förståeligt, men tillvägagångssättet ”allt eller inget” ger inte den integritetsintresserade mycket till medelväg.

När en app ber om tillåtelse för att komma åt Bilder i IOS 14, kommer operativsystemet ge dig valmöjligheterna att komma åt alla foton i IOS 14, inga foton eller ett nytt alternativ som heter ”valda foton”. Här kan du välja mellan specifika foton eller mappar som du ger appen tillgång till.

Integritet i IOS 14
Foto: IDG

I Inställningar –> Integritet –> Bilder kan du ändra denna inställning på en per app-basis.

En del populära fotomanipuleringsappar har tidigare påkommits med att ladda upp fler bilder till sina servrar än bara de användaren själv valt. Den här inställningen sätter stopp på det beteendet, ända ned på operativsystemnivå.


Spårningsinställningar för annonser

Appar kan använda alla möjliga typer av spårningsfunktioner för att kunna visa så skräddarsydda annonser som möjligt till dig. De kan använda information som plats, andra appar installerade på din telefon, eller annan data.

Om en app i IOS 14 vill spåra ditt användande mellan olika sajter eller appar som kommer från andra företag, måste systemet visa en dialogruta för dig som uttryckligen ber om tillstånd för detta.

Du kan själv öppna Inställningar –> Integritet –> Spårning och stänga av inställningen (som på engelska heter) ”Allow apps to request to track” om du vill att apparna ska sluta att ens fråga.

Integritetsfunktioner IOS 14
Foto: IDG

Ett annan inställning finns i Inställningar –> Integritet –> Apple Advertising och låter dig stänga av personligt anpassad information i Apple-tjänster såsom App Store, Apple News och Aktier. Notera att detta inte kommer minska mängden annonser. Det kommer däremot hindra Apple från att använda data om dig för att visa skräddarsydda annonser.


Notiser när urklipp kopieras

När du klistrar in något från ditt urklipp visar IOS 14 en notis på toppen av skärmen som signalerar att en app har hämtat information från dina urklipp (alltså det du senast har kopierat; text, bilder, telefonnummer, mejladresser och annat).

Det kan låta som en oviktig detalj, kanske till och med lite irriterande. Men det här är en stor grej. Bara under de första dagarna efter att den första betaversionen av IOS 14 släpptes och började användas, blev många välkända appar tagna på bar gärning med att läsa din urklipp, en del så ofta som efter varje tangentnedslag.

Säkerhetsfunktioner IOS IOS 14
Foto: IDG

Det här har ännu större betydelse i Apples ekosystem än andra. En del av Handoff, kallat universella urklipp, gör saker som kopieras på din Mac direkt tillgängliga också på din Iphone eller Ipad, och tvärtom. Det är praktiskt, och kan stängas av om du vill, men det gör också att mängden urklipp som kan kopieras av snokande appar blir större.

Den här nya funktionen är ett kraftfullt sätt att begränsa vad appar kan göra med din information. Det skulle vara irriterande om appar behövde ge tillstånd för varje gång den ville komma åt innehållet i urklipp, så kanske kan detta tvinga illasinnade aktörer att sluta kopiera hela tiden.

Att göra beteendet uppenbart synligt verkar redan ha gjort världens IOS- och Ipad OS-användare en stor tjänst, och tvingat app-makare att tänka över sina arbetssätt.


Information om integritet i App Store

Det är ännu inte tillgängligt i betaversionerna av IOS 14, men till hösten när den ”färdiga” versionen av IOS 14 släpps kommer App Store kräva att varje utvecklare redogör för sina integritetsprinciper. Detta kommer visas i en väl synlig del av App Store.

Integritet App Store i IOS 14 Ipad OS 14
Foto: Apple

Det hela kan ses som en innehållsförteckning för integritet. Varje app visar vilken information den samlar som kan kopplas ihop med annan data för att identifiera dig, samt vilken data appen samlar för att spåra dig (inkluderat mellan appar och sajter).

Även det här är viktigare än det kanske låter vid en första anblick. När en app samlar mer information än den behöver för att fungera, använder den data antingen för något som inte är relaterat direkt till produkten (som att personifiera annonser), eller för att sälja informationen vidare.

Apple stoppar inte detta beteende rakt av från appar i App Store, men de nya reglerna gör det i alla fall mer uppenbart redan innan du ens laddar ned appen.


Integritetsrapport i Safari

Att säkra din rätt till ett privatliv direkt på en Iphone eller Ipad är en sak, men personliga data skopas även upp över hela webben. Förutom nya säkerhetsfunktioner som övervakning av lösenord, bygger Apple vidare på de inbyggda funktionerna i Safari som ska hindra spårning och användning av cookies mellan olika webbsidor.

Integritetsrapport IOS 14 och Ipad OS 14
Foto: Apple

Safaris nya integritetsrapport i Safari på IOS, Ipad OS samt Mac OS Big Sur bygger vidare på temat kring att göra det tydligt hur utbredd spårning av användare har blivit. I Mac OS visas detta på nya flikar. I IOS trycker du på textikonen på adressfältets vänstra sida och väljer där Privacy Report.

Den här nya skärmen visar hur många såkallade ”trackers” som Safari har blockerat, vilka webbsidor som har flest trackers, samt vilka som spårar allra flitigast.

Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg.

Apple iPhone 11 64GB Pris vid test: 7290 kr.

Bästa pris just nu: 7020 kr