Under torsdagen aktiverades en dold funktion i Fortnite för IOS som gör det möjligt att köpa spelets valuta billigare direkt från Epic. Det här bryter mot en av de mest centrala App Store-reglerna och Apples var snabbt och förutsägbart: Fortnite togs bort från butiken.

Det var precis vad Epic väntade sig. Företagets advokater stod redo att lämna in en stämingsansökan mot Apple vid Norra Kaliforniens distriktsdomstol.

I stämningsansökan skriver Epic att Apple har ett monopol på distributionen av mjukvara för IOS och försäljningen av digitala varor på samma plattform. Företaget räknar upp hur detta bryter mot dels Sherman Act, den gamla lag som 1890 blev till för att stoppa Standard Oil-monopolet, och dels mot lokala konkurrenslagar i Kalifornien.

Målet med stämningen är inte att få ekonomisk ersättning av Apple, utan att stoppa Apples monopol på appdistribution. Epic säger att det skulle driva en egen butik utanför App Store om Apple inte gjorde det omöjligt.

Epic har också tagit fram en reklamfilm (eller kanske snarare kampanjfilm) som parodierar Apples 1984, kallad ”nineteen eighty-fortnite”.