Testad produkt: Alogic USB-C Dock Plus
Pris: Kostar från 1 191 kronor på Prisjakt

Australiensiska Alogic har ett enormt utbud av adaptrar, hubbar och dockningsstationer. Denna Dock Plus med PD räknas till det senare och har ett bra antal portar, inklusive en DisplayPort, utan att den sticker iväg i pris.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Alogic USB-C Dock Plus är en relativt smidig dockningsstation med ett snyggt yttre. Trevligt nog får du en (mini) DisplayPort i tillägg till den vanliga hdmi-kontakten. Vi gillar att du kan ladda datorn genom dockningsstationen med hela 100 watt! Däremot är samtliga usb-portar långsamma och även om skärmutgångarna stöder 4K så är det bara i 30 hertz. Dubbla skärmar fungerar bara i Windows 10 och då i hd-upplösning.

Positivt

  • Har mini-DisplayPort anslutning
  • Laddar datorn med 100 watt

Negativt

  • Långsamma usb-portar
  • Bara 30 Hz skärmuppdatering

Design och konstruktion

Hubben ansluts till datorn med den korta usb-c sladden som sitter fast i kortänden. Den är relativt styv och det finns inget naturligt sätt att skydda den i väskan.

Alla portarna utom Ethernet-anslutningen sitter längs ena långsidan, vilket får oss att undra om den inte kunnat göras mindre om de använt båda sidorna. Å andra sidan slipper du ha sladdar som sticker ut åt båda hållen. Trots att tre sidor täcks av aluminium känns det mer som en kosmetisk detalj och adaptern ger ett lite plastigt intryck.

Alogic USB-C Dock Plus with PD
Foto: Alogic

Funktioner och användarupplevelse

Anslutningen till datorns usb-c kontakt stöder Thunderbolt 3 och Power Delivery 3. Du kan alltså plugga in datorns laddare i adaptern och ladda datorn genom den med hela 100 watts effekt. 

På Mac kan du köra en 4K-skärm i 30 Hz på antingen hdmi eller mini-DisplayPort anslutningen. Ska du konvertera dp till hdmi, dvi eller vga krävs en aktiv Mini-dp kabel eller adapter.

På Windows 10 kan du antingen köra en 4K-skärm i 30 Hz, enligt ovan, eller två 1080p-skärmar genom att använda både hdmi- och dp-kontakten.

Prestanda

De två usb-a kontakterna stöder tyvärr bara generation 1, vilket ger 5 gigabit per sekund. Än märkligare är att usb-c porten också bara stöder 5 gigabit, trots att Alogic säger att adaptern ”fungerar med de senaste Thunderbolt 3-datorerna”. Visst fungerar den, men det är lätt att tolka det som att den stöder standarden, vilket hade inneburit att vi fått 20 gigabit.

SD-kortläsaren mäter vi till 84 MB/s för läsning och 90 MB/s för skrivning med vårt Sandisk Extreme Pro UHS-II-kort. 

Specifikationer

Produkt: Alogic USB-C Dock Plus with PD
Testad: mars 2021
Tillverkare: Alogic
Systemkrav: Thunderbolt 3, eller USB-C port med Displayport
USB-A portar
: 2 x 3.1 Gen 1 (5 Gbit/s)
USB-C portar: 1 x 3.1 Gen 1 (5 Gbit/s)
Laddningsström: 100 watt
VGA: -
HDMI
: 1 x 4K 30 Hz
Displayport: Mini DP 4K 30 Hz
Ethernet: Gigabit
SD-kortläsare: 1x SD, 1x Micro-SD
Rek pris vid test: 1 299 kronor
Pris: 1191 kronor på Prisjakt

Betyg: 4 av 5