Numera Corel-ägda Parallels har lanserat version 16 av sitt virtualiseringsprogram för Mac, Parallels Desktop. Det brukar ske ungefär vid den här tiden varje år inför lanseringen av en ny version av Mac OS, och som vanligt har utvecklarna lagt mycket tid på att se till att programmet fungerar fullt ut i det nya systemet.

Den här gången krävde det ovanligt mycket arbete eftersom Big Sur har gjort stora ändringar i hur tredjepartsutvecklare kan jobba med Mac OS kernel. Tidigare var det relativt enkelt att utveckla en så kallad kernel extension som jobbar direkt i kärnan, men med Big Sur har Apple gjort det väldigt krångligt för användare att installera sådana.

Apple har istället tagit fram en teknik som kallas system extensions och har byggt in en så kallad hypervisor i Mac OS, som Parallels nu använder för att köra sina virtuella maskiner. Det innebär dels att du inte behöver starta om Macen för att installera Parallels Desktop 16 eller fylla i adminlösen för att uppdatera programmet, och dels att datorn blir stabilare.

För första gången har Parallels även lyckats få till grafikkortsacceleration i virtuella Mac OS-maskiner. Det gäller enbart Big Sur virtuellt på en Mac som själv kör Big Sur. Även Directx 11 och Opengl 3 har blivit bättre så att fler program och spel fungerar.