Apple har precis släppt en ny generation Imac. På utsidan har inte mycket hänt – den största visuella skillnaden är att du kan välja en nanobehandlad matt skärm. Men på insidan har desto mer hänt, och uppdateringen kan faktiskt göra nya Imac till den perfekta sista Intel-Macen.

Senare i år ska Apple påbörja övergången till att använda egenutvecklade processorer i Mac, och spänningen är på topp. Hur snabba kommer de egentligen vara? Hur mycket bättre blir batteritiden i Macbookar? Kan Apple verkligen mäta sig med AMD för grafikprocessorer, och vad händer med fristående grafikkort?

Men vi kan nästan garantera att de första åren med Apple Silicon kommer vara en lite blandad upplevelse för de som byter tidigt. Det kommer i synnerhet gälla användare av stationära maskiner där minskad strömförbrukning är av minimalt värde. Apples processorer kommer med största sannolikhet inte vara avsevärt snabbare än Intels, åtminstone inte till att börja med, och det kommer dröja innan alla utvecklare har optimerat sina program för den nya arkitekturen.

Prestanda så det skriker om det

Ipad Pro slår redan 13-tums Macbook Pro i benchmarktester och en ny Mac-specifik processor som dessutom kan kylas med en fläkt kommer med största sannolikhet innebära att den första Macbook-modellen med Apple Silicon blir snabbare än sin föregångare. Något annat skulle chocka oss.

Men detsamma lär inte gälla Imac. Apple kan inte bara skruva upp klockfrekvensen och få en snabbare processorer. Apples ingenjörer är duktiga och målmedvetna så någon gång i framtiden kommer det säkert bli så, men inte inte omedelbart. Och oavsett hur snabb Apple Silicon-Imacen blir kommer dagens nya Imac fortsätta vara ett prestandaknippe.

Imac
Foto: Apple

Förutom Intel-processorer som är så snabba att det fick Gizmodos cpu-expert Joanna Nelius att utbrista ”vad i h-vete har Intel gjort med den här processorn?” har Apple uppgraderat till AMD:s navi-grafikkort. 27-tumsmodellen kan utrustas med Radeon Pro 5700 XT, samma kort som kan väljas till i Mac Pro och precis som där har Apple valt dubbelt så mycket grafikminne som hos pc-tillverkare: Hela 16 gigabyte.

Det gör ingen stor skillnad i spel, men i videoredigeringsprogram och annat som Macar används mer till kan det göra desto mer nytta. Om första Imacen med Apple Silicon får fristående grafikkort återstår att se, men utifrån vad Apple hittills har sagt verkar det långt ifrån säkert.

Istället för att vänta och hoppas, eller vänta ännu längre på ”gen två” eller senare, kan du alltså skaffa en Mac redan i dag som du vet har rejält tilltagen prestanda.

Ultimata Boot Camp-Macen

Vill du inte ha två datorer hemma på skrivbordet och behöver köra Windows av en eller annan anledning har Mac länge erbjudit möjligheten att installera Windows via Boot Camp, eller köra det virtuellt med program som Parallels Desktop och Vmware Fusion.

Det här kommer inte längre vara möjligt på Macar med Apple Silicon och hur snabba Apples processorer än blir kommer de aldrig bli snabba nog att kunna emulera en Intel-processor snabbt nog. Är du en av dessa användare kan nya Imac alltså ge dig många års nytta både som Mac OS- och Windows-maskin.

Och när Apple får för sig att sluta uppdatera Mac OS för Intel-Macar, eller om programutvecklare slutar släppa nya versioner av sina program, kan du i värsta fall släppa Mac OS och fortsätta använda din Imac som en renodlad Windowsdator. Eller envist fortsätta använda de sista Intel-versionerna på Mac OS 16 eller vilken som nu blir den sista versionen.

Spela Windows-spel
Windows-spel på Mac, något som inte längre blir möjligt med Apple Silicon.

Fortfarande uppgraderingsbar

Vi var lite oroliga att införandet av T2-chipp i Imac skulle innebära slutet för uppgraderingsbart minne och ssd. Men så blev det inte och nya 27-tums Imac har fortfarande en lucka på baksidan där du kommer åt och kan byta eller utöka internminnet.

Macrumors påstår också att ssd:n fortfarande är ett fristående dotterkort och inte fastlödda chipp på moderkortet. Förutom möjligheten att du kanske kan uppgradera lagringen senare innebär detta att datorn kan repareras betydligt enklare om det är lagringen som gått sönder. Gissningsvis kommer du behöva göra en liknande procedur som med Mac Pro om du byter ssd i nya Imac.

Äntligen – Fusion Drive borta

En av de bästa nyheterna i 2020 års Imac-modeller är att Apple till slut har övergett Fusion Drive, kombinationen av gammaldags magnetisk hårddisk och en liten ssd. Vi har länge uppmuntrat alla Imac-kunder att välja en renodlad ssd, men att ingen ny Imac längre säljs med Fusion Drive gör det mycket lättare för kunderna.

Bäst av allt är att det här innebär att du om några månader kommer kunna hitta en vettig Imac på rea hos vanliga elektronikkedjor. Tidigare har du nästan alltid varit tvungen att välja mellan en bra konfiguration men utan någon rabatt från Apple, eller en grundmodell med den stora kompromiss en Fusion Drive innebär men rabatterat pris från någon annan. Nya Imac är vettig redan i grundmodellerna – speciellt 27-tummaren med sitt uppgraderingsbara minne.

Och det här kommer bara bli bättre om ett år eller två när Imac med Apple-processor har släppts och återförsäljarna måste försöka tömma lagren. Vi kan så klart inte garantera att det kommer vara enkelt att hitta en till superlågt pris, men tack vare ssd:erna i samtliga modeller kan du åtminstone vara säker på att du oavsett konfiguration kommer få en vettig Mac.