Att Apple byter till egna arm-processorer handlar inte bara om att få snabbare och mer strömsnåla processorer. Det är också en möjlighet för Apple att återuppfinna Macens hårdvara, med några viktiga lärdomar från Iphone och Ipad.

Apple kan ta denna möjlighet att också tänka igenom några viktiga beslut om Macens hårdvara som tagits under det senaste decenniet, inte minst Touch Bar på Macbook Pro. Medan en del användare verkligen uppskattar den, tycks de flesta ha tagit emot pekremsan ovanför tangentbordet med antingen likgiltighet eller ogillande.

Uppdateringar som presenterats genom åren har varit marginella, vilket såklart ställer frågan om hur mycket ens Apple själva bryr sig om Touch Bar.

Mot slutet av året kommer Apple börja rulla ut nya Macar med arm-processorer. Förr eller senare kommer Intel-Macbook Pro ersättas av en ny modell som kör Apple Silicon. Hur kommer en sådan Mac se ut?

Dagens Touch Bar kan inte överleva

Touch Bar drivs av ett litet T-chipp i Macbook Pro. Pekremsan är därmed en liten del av Macens gränssnitt som redan från start har körts på Apple Silicon. Chippet kör också ett eget litet operativsystem kallat Bridge OS, som i sin tur tydligen är löst baserat på Watch OS. Mac och Touch Bar pratar med varandra, men på många sätt är de två olika datorer.

Mac Touch Bar
Foto: IfixitEn Mac med arm-processor behöver troligen inget T2-chipp.

Apple har tillbringat de senaste åren med att avlasta en hel radda Mac-funktioner från Intel-processorn till T2-chippet, och gör på så sätt saker som bara Apple kan. Saker som inte hade varit möjliga med Intels processorer och chipp.

Det är smart av Apple, men så snart Mac kör Apple Silicon helt och hållet – inte bara delvis – kommer Mac inte längre behöva T2-chippet. Huvudprocessorn kan göra hela jobbet.

Så vad händer då med Touch Bar? Om Apple vill fortsätta med pekremsan måste företaget mest troligt tänka om kring hur den egentligen fungerar, för att den ska kunna köra på samma processor som Macens övriga funktioner.

Det här kan faktiskt vara bra nyheter för Touch Bar, på så sätt att den kan integreras djupt i Mac OS för första gången, istället för att förpassas till en egen processor med ett eget operativsystem.

Kanske är Apple nöjda med att Touch Bar är precis vad den behöver vara i nuläget, och lägger bara in det arbete som behövs för att Touch Bar ska bete sig på Apple Silicon i nästa MacBook Pro som den redan gör på T2.

Men det verkar mer troligt att företaget måste välja mellan två vägar för pekremsan: Skrota eller bygga nytt.

En möjlighet för widgets?

Om Touch Bar ska fortsätta att inte bara existera, utan också utvecklas, måste det avancera från att bara vara en tangentbordsrad. Tänk högre, med mer plats för mer information och mer rum för fingrarna att flytta och svepa på både längden och höjden.

Widgets Mac OS Big Sur
Foto: AppleWidgets i Mac OS Big Sur

I år, tillsammans med Macar som kör Apple Silicon, kommer Apple släppa en gemensam funktion för Mac, Ipad och Iphone. En ny typ av widget med information om både operativsystemet och från tredjepartsappar som man enkelt bara kan kasta ett öga på och få värdefull information från.

Iphone-användare kommer kunna sätta widgets direkt på hemskärmen. Ipad-användare kan placera widgets i fältet till vänster på första hemskärmen. Och Mac-användare… måste trycka på klockan i menyraden för att tillfälligt visa informationen i notiscenter.

Det är såklart bättre än ingenting, men varför inte låta widgets köras någon annanstans? Om Touch Bar blev bara en rad högre skulle den kunna visa både små och medelstora widgets. Om Apple verkligen såg Touch Bar som datorns andra skärm, istället för bara några dynamiska tangenter, skulle det kunna bli en plats för snabb, överblickbar och svepbar information.

Det är rätt enkelt att se hur fler människor skulle uppskatta och faktiskt använda Touch Bar om den också kunde visa widgets, istället för bara några mjukvarutangenter.

Eller ge upp experimentet

Så finns det också ett till alternativ: Ge upp. Se på Touch Bar som ett intressant experiment under Intel-erans senare del för att ta lite Iphone- och Ipad-tänk till Mac. Men Intel-eran har kommit fram till sitt slut, så kanske är det också dags för pekremsan att få ett slut. Apple måste trots allt inte använda Touch Bar för att ta multitouch-gränssnitt till Mac-användare.

Macar som kör Apple-processorer kommer ha tillgång till Iphone- och Ipad-appar i mängder, och kanske kommer de även ha pekskärmar för första gången. Apple behöver helt enkelt inte Touch Bar för att ta multitouch-upplevelsen till Mac.

Framtidens Touch Bar
Foto: IDGOm Mac får pekskärm behövs knappast en Touch Bar

Undertecknad har spenderat en hel del tid med Ipad-enheter med tillkopplade tangentbord, och det står klart att de två hopmonterade ytorna som finns på alla traditionella laptops – skärmen och tangentbordet – används på två helt olika sätt. De flesta av oss tittar inte ned på tangentbordet, annat än att för att då och då orientera oss. I övrigt navigerar många helt enkelt genom att känna sig fram på tangenterna.

Apple pratar mycket om att låta varje enhet vara fokuserad på det den gör bäst, men tangentbordet är inte en plats för att noggrant titta ned trycka bara när du är säker på var du trycker.

Det finns redan en sån plats för sådana interaktioner – skärmen. Så snart Mac får en pekskärm kommer Touch Bar inte längre behövas.

Det går inte att säga vad Apple kommer göra med Touch Bar, men om vi måste gissa så är det lätt att anta att de senaste årens brist på intresse för pekskärmen i föregående Mac OS-uppdateringar tyder på att inte ens Apple själva tror på den, och helt enkelt bara har väntat på ett bra tillfälle att låta den diskret tyna bort.

Bytet till Apple Silicon är precis ett sådant tillfälle. Och även om undertecknad själv gillar tanken på widgets direkt på tangentobordet, känns det lite som ett bra exempel på att försöka lite för mycket.

Men det är väl också hela berättelsen om Touch Bar, eller hur? Den kom till för att försöka adressera några av Macens tillkortakommanden, men med Apple Silicon kan dessa brister lätt sopas undan. Touch Bars tjänster är snart överflödiga.

Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg.

Apple MacBook Pro (2019) - 1,4GHz QC 8GB 128GB 13" Pris vid test: 12986 kr.

Bästa pris just nu: 14950 kr