I förra veckan utfärdade USA:s president Donald Trump två dekret med innebörden att transaktioner med företagen bakom de populära apparna Tiktok och Wechat ska förbjudas från och med den 20 september, detta med hänvisning till den nationella säkerheten.

Nu rapporterar Macrumors att den välkände analytikern Ming-Chi Kuo tagit en närmare titt på vad som kommer att hända med Apples försäljning om företaget tvingas plocka bort Wechat från App Store.

Med tanke på att Wechat inte bara används för meddelanden, utan även för alltifrån dejting till e-handel lär det i princip bli omöjligt för Apple att sälja sina produkter i Kina med omnejd om appen försvinner.

I värsta fall riskerar försäljningen av Iphone att rasa med 25-30 procent, medan försäljningen av andra produkter som Ipad, Mac, Apple Watch och Airpods minskar med 15-25 procent.

I bästa fall, det vill säga om Wechat endast plockas bort från amerikanska App Store, minskar försäljningen av Iphone med 3-6 procent medan försäljningen av övriga Apple-produkter minskar med mindre än 3 procent.

Medan både Microsoft och Twitter har uttryckt intresse för att lägga vantarna på Tiktok finns det i skrivande stund inga amerikanska företag som är intresserade av att köpa upp Wechat.